12 Δεκ 2011

«Πόλεμος» για την πλατεία

Πραγματικός «πόλεμος», μεταξύ μειοψηφίας - πλειοψηφίας, έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στον Δήμο Χαλανδρίου, με αφορμή τη διοργάνωση των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο κέντρο της πόλης.
Συγκεκριμένα, το «πυρ ομαδόν» των παρατάξεων της μειοψηφίας, έχει προκαλέσει ο τρόπος αξιοποίησης της κεντρικής πλατείας της πόλης, ενόψει των εορτών. Πιο αναλυτικά, με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει στις 14 Νοεμβρίου την παραχώρηση του χώρου της πλατείας για τη διοργάνωση εορταστικών εκδηλώσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης «Φλύα», σε συνεργασία με τον Δήμο.
Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της παραχώρησης, με την εγκατάσταση πίστας παγοδρομίου μπροστά στο ηρώο του Άγνωστου Στρατιώτη, αλλά και το κλείσιμο (αρχικά) τμήματος της πλατείας, γύρω από την «παραμυθοχώρα» με μικρά κιγκλιδώματα, από τα οποία επιτρεπόταν η διέλευση μόνο κατόπιν καταβολής εισιτηρίου ύψους 5 ευρώ, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας.
Οι περισσότεροι σύμβουλοι κάνουν λόγο για «κακή» ή ακόμα και «πραξικοπηματική» εφαρμογή της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι αυτά που γίνονται ξεπερνούν τα όρια των συμφωνηθέντων και δεν διαθέτουν καμία νομιμοποίηση. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζουν ότι αξιοποίηση της πλατείας δεν πρέπει να σημαίνει απαγόρευση διέλευσης για τους πολίτες, ενώ αίσθηση έκανε και το ύψος του εισιτηρίου.
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Αγγελής μίλησε για «σαφή εφαρμογή της απόφασης», ενώ χαρακτήρισε «προφανή» την επιβολή εισιτηρίου για τη χρήση των παιχνιδιών και της πίστας από τα παιδιά. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, κατόπιν των διαμαρτυριών, με δική του παρέμβαση απομακρύνθηκαν τα κιγκλιδώματα από την πλατεία, επιτρέποντας από παντού την ελεύθερη διέλευση στον χώρο.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίθηκε ομόφωνα, από το σύνολο δηλαδή των παρατάξεων που ήταν παρούσες. Από τη συνεδρίαση είχε αποχωρήσει νωρίτερα η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, η οποία όμως είχε καταψηφίσει και την ένταξη του συγκεκριμένου θέματος (που είχε έρθει ως έκτακτο) στην ημερήσια διάταξη.

Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Πιο αναλυτικά, με εισήγησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Θεοδώρου εισηγήθηκε «την παραχώρηση της κεντρικής πλατείας του Δήμου για τη συνδιοργάνωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και δρώμενων μεταξύ του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου Φλύα και του Δήμου Χαλανδρίου, βάσει του μνημονίου συνεργασίας».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Ασημακόπουλος, ο οποίος, αφού τόνισε τη δυσχέρεια της εποχής, σημείωσε τα εξής: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου αφουγκραζόμενος τις εκκλήσεις της αγοράς για βοήθεια και αντιλαμβανόμενος πρώτος το μέγεθος της κρίσης με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή ζητάει, βάσει του “Μνημονίου Συνεργασίας του Δήμου Χαλανδρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου Φλύα”, την παραχώρηση της κεντρικής πλατείας της πόλης για το διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων, προκειμένου ο Εμπορικός Σύλλογος, χωρίς να επιβαρύνει ούτε ευρώ τον Δήμο, να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις, δρώμενα, κατασκευές, πάρτι, events ή ό,τι άλλο μπορέσει, ώστε να κρατήσει τους συμπολίτες μας στη δική μας αγορά, αλλά και να προσελκύσει κόσμο από γειτονικούς Δήμους, θέλοντας να δώσει στις φετινές γιορτές ένα μήνυμα αισιοδοξίας».

Στ Ανδρεόπουλος
«Κακή εφαρμογή της απόφασης»

Οι αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας υπήρξαν άμεσες, από την πρώτη κιόλας ημέρα που στήθηκαν οι εγκαταστάσεις στην πλατεία.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, ο επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Στάθης Ανδρεόπουλος, έκανε λόγο για «κακή εφαρμογή» της απόφασης. «Δεν γνωρίζαμε ότι θα τοποθετηθεί πίστα παγοδρομίου μπροστά στο μνημείο, ούτε είχαμε ακριβή εικόνα του τι θα γινόταν», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «θεωρήσαμε ότι θα γινόταν μια σωστή διαχείριση των χώρων».

Λ. Καρατζά
«Κάθετα αντίθετοι»

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά, μιλώντας στην «Α», αφού διαχώρισε τη θέση της από τις υπόλοιπες παρατάξεις, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε τη ένταξη του θέματος στην ημερήσια διάταξη», τόνισε ότι «διαφωνούμε κάθετα με αυτό που γίνεται στην πλατεία».
Η ίδια χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός να επιβάλλεται εισιτήριο 5 ευρώ «και μάλιστα για ένα άθλιο και βρώμικο φουσκωτό παιχνίδι», όπως ανέφερε, διερωτώμενη πώς θα νιώθουν τα παιδιά «που δεν μπορούν να πληρώσουν».
Τέλος, η ίδια αναφέρθηκε και στην εγκατάσταση της πίστας παγοδρομίου μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, υπογραμμίζοντας την αντίφαση, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, «εμείς δεν υπερασπιζόμαστε την ύπαρξη τέτοιων μνημείων».

Σ. Ρούσσος
«Πραξικοπηματική εφαρμογή»

Με μια ανακοίνωση - καταπέλτη απάντησε ο συνδυασμός ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, με επικεφαλής τον Σίμο Ρούσσο. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «παρωχημένα, αντιαισθητικά και πλήρως αποτυχημένα μοντέλα της περιόδου της καταναλωτικής ξιπασιάς που οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα», καθώς και για «ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου στα όρια της πρόκλησης».
Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, χαρακτήρισε «πραξικοπηματικό» τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι αυτά που έγιναν δεν έχουν καμία νομιμοποίηση. «Εμείς εγκρίναμε την παραχώρηση του χώρου από θέση αρχής, καθώς υποστηρίζουμε την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων από φορείς και συλλογικότητες -και κατ’ επέκταση και από τον Εμπορικό Σύλλογο- Όμως, τα “καραγκιοζιλίκια” που έχουν γίνει στην πλατεία είναι πραξικόπημα».
Τέλος, ο κ. Ρούσσος σημείωσε ότι μετά από δική του παρέμβαση στον αντιδήμαρχο Τοπικής Ανάπτυξης, απομακρύνθηκαν τα κιγκλιδώματα από το τμήμα της πλατείας δίπλα στην παιδική χαρά.

Κ. Παττακός
«Κόντρα στο πνεύμα της εποχής»

Για δραστηριότητες που είναι «κόντρα» στο πνεύμα της εποχής λιτότητας που διανύουμε, μίλησε από την πλευρά του στην εφημερίδα μας, ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Κώστας Παττακός. «Εμείς πήραμε απόφαση για παραχώρηση του δημόσιου χώρου σε μια συλλογικότητα, καλή τη πίστει, όπως οφείλαμε να κάνουμε», σημείωσε ο ίδιος υποστηρίζοντας όμως ότι «όπως αυτή υλοποιήθηκε, δεν ταιριάζει με την κοινωνικό-οικονομική συγκυρία».
Ωστόσο, ο πρώην δήμαρχος αναγνώρισε ότι «ενδεχομένως θα έπρεπε να είχαμε εξετάσει λεπτομερέστερα τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονταν, πριν εγκρίνουμε την απόφαση», κάνοντας λόγο για «λάθος του Δημοτικού Συμβουλίου και της διοίκησης του Δήμου», ενώ διερωτήθηκε «τι όφελος θα έχει αυτό για την εμπορική αγορά της πόλης». Τέλος, ο κ. Παττακός έκανε αναφορά και στο παγοδρόμιο, σημειώνοντας ότι «αν και εγώ δεν είμαι ιδιαίτερα υπέρ παρόμοιων μνημείων, ωστόσο εκτιμώ ότι με αυτό τον τρόπο δεν διαφαίνεται ο απαιτούμενος σεβασμός».

Ν. Πανταζής
«Οι πλατείες ανήκουν στους πολίτες»

Τέλος, σε έντονους τόνους κινήθηκε και η τοποθέτηση του επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Νίκου Πανταζή. Ο ίδιος, υποστήριξε στην εφημερίδα μας, ότι «κακώς ο δημοτικός σύμβουλος Λάζαρος Παναγιώτου που μας εκπροσωπεί υπερψήφισε την απόφαση», εκτιμώντας ότι «θα έπρεπε να είχαμε εξετάσει καλύτερα το θέμα».
Ωστόσο, ο κ. Πανταζής υπογράμμισε ότι «άλλα πράγματα ψηφίσαμε και άλλα έγιναν στην πράξη» και, τονίζοντας με έμφαση ότι «οι κοινόχρηστοι χώροι ανήκουν στους πολίτες», υποστήριξε ότι «στη συγκεκριμένη περίπτωση ξεπεράστηκαν τα όρια με “ξεπούλημα” του δημόσιου χώρου». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «το παγοδρόμιο πρέπει να φύγει», αναφέροντας ότι έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός προς το μνημείο, το οποίο «αντιπροσωπεύει αγώνες».

Κ. Αγγελής
«Απάντηση η συμμετοχή του κόσμου»

Απάντηση σε όλα τα παραπάνω ανέλαβε να δώσει εκ μέρους της διοίκησης ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Αγγελής.
Μιλώντας στην «Α», ο κ. Αγγελής υποστήριξε ότι αυτό που έγινε «είναι εφαρμογή της απόφασης, η οποία είναι η παραχώρηση του χώρου της πλατείας για διοργάνωση εκδηλώσεων». Ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι ο ιδιώτης που μισθώνει τον χώρο θα επέβαλε εισιτήριο», ενώ σχολιάζοντας τις καταγγελίες περί «αποκλεισμού του συνολικού χώρου της πλατείας» και «απαγόρευσης της ελεύθερης διέλευσης» έκανε λόγο για «πράγματα που ειπώθηκαν καθ’ υπερβολή». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η τοποθέτηση των μικρών κιγκλιδωμάτων «ήταν παρανόηση, αν και ο ιδιώτης το έκανε για να προστατεύσει τα παιδιά». υπογραμμίζοντας όμως ότι «ύστερα από συνεννόησή μας, αυτά απομακρύνθηκαν».
Αναφορικά με την άποψη ότι το παγοδρόμιο αποτελεί προσβολή προς το μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη, ο ίδιος σημείωσε ότι «ο Δήμος μας διαθέτει τη συγκεκριμένη πλατεία με τους συγκεκριμένους χώρους και δεν ήταν δυνατό να “στηθεί” κάπου αλλού».
Μάλιστα, ο κ. Αγγελής εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν συνιστά προσβολή προς το μνημείο: «Είναι μια ψυχαγωγική δραστηριότητα που θα λαμβάνει χώρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ ο χώρος θα γεμίσει από παιδικά χαμόγελα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι προσβάλλει το μνημείο», ανέφερε και κατέληξε: «Θεωρώ ότι οι αντιδράσεις θα ξεπεραστούν όταν φανεί ότι οι εκδηλώσεις αγκαλιάζονται από τους δημότες. Η δική μου απάντηση θα είναι η συμμετοχή του κόσμου».

Ρεπορτάζ της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 12/12/2011