13 Δεκ 2011

«Το χαράτσι οδηγεί σε ασφυξία τη ΔΕΗ». Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 15%

Συναγερμό για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ χτυπούν διά αλληλογραφίας με την κυβέρνηση τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και η ΓΕΝΟΠ.
Η διοίκηση, που διεκδικεί μέσες αυξήσεις άνω του 15% στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να μην καταρρεύσει η Επιχείρηση υπό το βάρος των δανεικών της, όσο και η ΓΕΝΟΠ, που για κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς λόγους ζητεί να απαλλαγεί η εταιρεία από το χαράτσι των ακινήτων και το ρόλο του φοροεισπράκτορα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΓΕΝΟΠ, σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η «πιστωτική ασφυξία» στην οποία οδηγείται η ΔΕΗ δεν της επιτρέπει -ιδιαίτερα μετά και την επιβολή του «χαρατσιού»- να συνεχίσει να κάνει διακανονισμούς υπέρ των πλέον ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού και των επιχειρήσεων της χώρας.
Η Ομοσπονδία, πάντως, δεν λέει «κουβέντα» για τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια, που θα πλήξουν κυρίως τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, αλλά μάλλον τις σιγοντάρει όταν προειδοποιεί ότι η οικονομική της κατάσταση είναι τέτοια που κινδυνεύει να χαθεί ο κοινωνικός ρόλος της Επιχείρησης.
* Από την πλευρά της η διοίκηση της ΔΕΗ, που την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε με αναλυτικές επιστολές τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και Περιβάλλοντος-Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου για την ανάγκη αυξήσεων κατά τουλάχιστον 15% από τις αρχές του 2012, φέρεται να επισείει τον κίνδυνο της μερικής στάσης πληρωμών εντός της επόμενης χρονιάς.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, φέρεται να αναφέρει στις επιστολές του ότι αν το μέσο έσοδο της επιχείρησης για το 2012 δεν αυξηθεί τουλάχιστον 15%, τότε είναι πιθανό η ΔΕΗ να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τα τοκοχρεολύσια ύψους 1,3 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρώσει εντός του 2012 (τα 700 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρωθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο), με κίνδυνο να βρεθεί προ των πυλών ενδεχόμενης χρεοκοπίας.
Επικαλείται δε και προειδοποίηση ξένου οίκου αξιολόγησης, ο οποίος απείλησε με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΔΕΗ στην επικείμενη έκθεσή του αν δεν γίνουν μεγάλες αυξήσεις, κάτι που θα έχει ως συνέπεια να κλείσουν τελείως οι κάνουλες της ρευστότητας από τις τράπεζες για τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, το καθαρό χρέος της Επιχείρησης θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του έτους στα 5,09 δισ. ευρώ έναντι 4,2 δισ. ευρώ το 2010, ήτοι κατά 880 εκατ. ευρώ.

του ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 13/12/2011