Μια Τοπική Διοίκηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, με ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και εγγυημένη κερδοφορία τους, παραπέρα χαράτσωμα του λαού, προωθούν οι συμβιβασμένοι αιρετοί. Στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε η δεύτερη «ελληνογερμανική συνάντηση» για την ταχύτερη και βαθύτερη διείσδυση των επιχειρηματιών στις υπηρεσίες των δήμων και άλλων πεδίων κερδοφορίας, με προώθηση επιχειρηματικών συμφωνιών σε σειρά τομέων από τη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεωθερμία και τουρισμό.
Συμμετείχαν δήμαρχοι και κυβερνητικά στελέχη από την Γερμανία, μέλη επιμελητηρίων γερμανικών πόλεων, ενώσεων γερμανοελληνικών εταιρειών. Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη (εκλεγμένος με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ) που εξέφρασε θετικά σχόλια για το γερμανικό μοντέλο Τοπικής Διοίκησης, πρόσθεσε ότι ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ θα εισηγηθεί προς τα μέλη της να εφαρμόσουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία που προσφέρει. Σχετικά με αυτή την «εμπειρία», οι Γερμανοί έδωσαν κατευθύνσεις για το πώς οι Δήμοι να στηρίζουν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις μειώνοντας το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας τους. Προβλήθηκε δε ως πρότυπο το γεγονός ότι στη Γερμανία μόνον το 10% των εσόδων της Τοπικής Διοίκησης προέρχεται από την κεντρική διοίκηση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται εδώ για παραπέρα φορολόγηση του λαού από τους Δήμους.
Μάλιστα, σε σύσκεψη εργασίας υπό την προεδρία Μπουτάρη, συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις και για στενότερη συνεργασία τους. Αποφασίστηκε δημιουργία διμερούς επιτροπής από Ελληνες και Γερμανούς αιρετούς της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης. Θα επικεντρώσει σε θέματα όπως οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία, παράκτια αστική συγκοινωνία, διαχείριση λιμένων και περιαστικών δασών, ιαματικά λουτρά, δηλαδή τομείς που καίνε τους ιδιώτες που θα εισβάλλουν για να τους εκμεταλλευτούν.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 17/11/2011