15 Νοε 2011

Κατακόρυφη άνοδος μικροκλοπών

Σημαντική άνοδο έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα οι μικροκλοπές που σημειώνονται σε εμπορικά καταστήματα της πόλης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου «Φλύα» Γιώργο Ασημακόπουλο.
Το ανησυχητικό της υπόθεσης, όπως λέει ο ίδιος, είναι ότι οι κλοπές αυτές γίνονται «από ηλικιωμένα άτομα, την ώρα λειτουργίας των καταστημάτων», ως αποτέλεσμα της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Χαρακτηριστικά, ο κ Ασημακόπουλος περιγράφει τη συχνή, πλέον, εικόνα στο κέντρο του Χαλανδρίου «να τρέχουν στο κέντρο της πόλης άνθρωποι και από πίσω τους να τρέχουν οι… υπάλληλοι των καταστημάτων», επισημαίνοντας ότι είναι τραγικό «να βλέπεις ανθρώπους να φτάνουν σε αυτήν την κατάσταση».
Μάλιστα, με δεδομένο ότι η κατάσταση της οικονομίας αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου φοβάται για έξαρση του φαινομένου το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται και «μεγάλες» ληστείες, όχι όμως σε εμπορικά καταστήματα. «Κυρίως “χτυπάνε” τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες», αναφέρει συγκεκριμένα. Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου σημειώνει ότι οι έμποροι φοβούνται τέτοιου είδους ληστείες κυρίως τις βραδινές ώρες, που είναι κλειστά τα καταστήματα.

Αισθάνονται ασφαλείς

«Ήρεμη» χαρακτηρίζουν την κατάσταση στο κέντρο της πόλης και ιδιοκτήτες περιπτέρων, φαρμακείων αλλά και βενζινάδικων που διατηρούν καταστήματα στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι οι ίδιοι δεν έχουν αντιληφθεί κάποια αύξηση στα κρούσματα των ληστειών. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην εφημερίδα μας ιδιοκτήτης πρατηρίου καυσίμων επί της Βασιλέως Γεωργίου, «εμείς δεν είχαμε κανένα κρούσμα. Ληστείες κυρίως γίνονται σε μεγάλα καταστήματα αλλά και δημόσιες υπηρεσίες».
Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι μόνο μέσα στο 2011, στον Δήμο Χαλανδρίου έχουν καταγραφεί ένοπλες ληστείες σε αρκετά σημεία, μεταξύ των οποίων περίπτερα, βενζινάδικα, ταχυφαγεία, τράπεζες, ταβέρνες και δημόσιες υπηρεσίες. Μάλιστα, στην περίπτωση της ληστείας ταβέρνας, τον Μάρτιο του 2011, υπήρξε και τραυματίας (ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας).
Αντίστοιχα, στη ληστεία του υποκαταστήματος της ΔΕΗ επί της οδού επί της οδού Σολωμού 10-12, τον Απρίλιο του 2011, οι δράστες δεν δίστασαν να πυροβολήσουν για εκφοβισμό στον αέρα. Μετά το παραπάνω περιστατικό η ΔΕΗ αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας των ταμείων της στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, για λόγους ασφαλείας, η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα.

«Διαρκής παρουσία της αστυνομίας»

Παρά τα παραπάνω, έμποροι και καταστηματάρχες του Δήμου Χαλανδρίου, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, κρίνουν «ικανοποιητική» την παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους της πόλης, αναφερόμενοι κυρίως στις συχνές περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ. «Η παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στις γύρω περιοχές είναι σημαντική», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου, υπογραμμίζοντας ότι «ο Σύλλογός μας διατηρεί πολύ καλή σχέση με την αστυνομία και όλοι μαζί προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση της περιοχής».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ιδιοκτήτης περιπτέρου στην κεντρική πλατεία της πόλης, εξηγεί ότι «καθημερινά βλέπω να περνάνε όχι μόνο η ομάδα ΔΙΑΣ, αλλά και περιπολικά και πεζοί αστυνομικοί» από τους κεντρικούς δρόμους.

της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 14/11/2011