Δύο δικαστικές προσφυγές προς το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας σχετικά με την έκτακτη εισφορά που κλήθηκαν να πληρώσουν και οι ασθενείς με τη νόσο.
Όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ιωάννης Θεοδωράκης, η πρώτη αφορά όλους τους ασθενείς-μέλη των συλλόγων που λαμβάνουν κάποιο επίδομα λόγω της αναπηρίας τους (άρα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%) και το οποίο, αν και δεν φορολογείται, συνυπολογίστηκε στα εισοδήματα για την έκδοση έκτακτης εισφοράς.
Η δεύτερη αφορά όλους τους ασθενείς-μέλη των συλλόγων που έχουν αναπηρία άνω του 80% και υποχρεώθηκαν σε καταβολή έκτακτης εισφοράς, παρά τις εξαγγελίες και νομοθετήσεις του υπουργείου Οικονομικών.
Η Ομοσπονδία έχει ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τη νόσο, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας με έδρα την Αθήνα και τους αντίστοιχους τοπικούς συλλόγους ασθενών της Πάτρας, της Λάρισας και των Ιωαννίνων, που θα διαρκέσει συνολικά έως τις 27 Νοεμβρίου.
Χθες, στην παρουσίαση της εκστρατείας, η επικ. καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Ανοσογενετικού Εργαστηρίου της Α' Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΑ «Αιγινήτειο», Μαρία Αναγνωστούλη, επισήμανε ότι εδώ και δύο μήνες είναι διαθέσιμη και στη χώρα η νέα από του στόματος θεραπεία που αφορά τη «συγκράτηση» των Τ-λεμφοκυττάρων μέσα στους λεμφαδένες, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να αναπτύξουν το καταστροφικό τους έργο εντός του ΚΝΣ και να καταστρέψουν τη μυελίνη.
Το σημαντικό, εξήγησε, είναι ότι δεν συγκρατούνται μέσα στους λεμφαδένες τα ενεργά Τ-λεμφοκύτταρα, των οποίων η δράση είναι η επαγρύπνηση σχετικά με την ανάπτυξη φλεγμονής ή κακοήθειας στον οργανισμό.
της Σοφίας Νέτα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 16/11/2011