ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ
* ΕΦΕΔΡΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
* ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΗ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς η εφεδρεία, με τη συμμετοχή μάλιστα αθροιστικά και των πλασματικών συντάξιμων χρόνων για 30.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου που υπηρετούν στο Δημόσιο, σε δήμους και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς και 35 φορείς που έχει αποφασιστεί να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν με άλλους.
Θα έχουν προηγηθεί τον Δεκέμβριο οι εργαζόμενοι 8 φορέων που θα ενταχθούν πρώτοι στην εφεδρεία, αν στο μεταξύ δεν έχουν προλάβει να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Οι ρυθμοί που επιβάλλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ασφυκτικοί καθώς ορίζει οι διαπιστωτικές πράξεις των εφέδρων να είναι έτοιμες μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και καλεί όλους να υποβάλουν μέχρι την Κυριακή 20 Νοεμβρίου (ουσιαστικά μέχρι μεθαύριο Παρασκευή 18 Νοεμβρίου), δηλαδή μέσα σε δύο ημέρες, υπεύθυνες δηλώσεις με τον ακριβή αριθμό των συντάξιμων χρόνων τους. Στη συντάξιμη προϋπηρεσία του ο υπάλληλος πρέπει να συμπεριλάβει οποιονδήποτε χρόνο έχει διανύσει ενδεχομένως σε άλλο φορέα, αλλά και χρόνια προαιρετικής, ακόμα και πλασματικής ασφάλισης που έχει αναγνωρίσει ως συντάξιμα. Οι διευθύνσεις προσωπικού θα τσεκάρουν αυτά τα στοιχεία με τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία και θα βγάλουν στην εφεδρεία τους υπαλλήλους που βρίσκονται δύο χρόνια πριν από την πλήρη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα από ηλικία. Μάλιστα η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ιδιαίτερα αυστηρή για όσους υπαλλήλους, προφανώς για να γλιτώσουν την ένταξή τους στην εφεδρεία, αποκρύψουν προϋπηρεσία που έχουν διανύσει σε άλλους φορείς ή χρόνια προαιρετικής ή πλασματικής ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή τα χρόνια αυτά θα διαγράφονται από τον συντάξιμο χρόνο του υπαλλήλου όποτε και αν εκείνος συνταξιοδοτηθεί...
Όσοι από τους εργαζομένους (υπουργείων, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ, δημοσίων επιχειρήσεων κ.ά.) με συμβάσεις αορίστου χρόνου θέλουν δύο χρόνια να βγουν σε σύνταξη, δηλαδή το 2013 συμπληρώνουν πλήρη συντάξιμη υπηρεσία, ανεξαρτήτως ηλικίας βγαίνουν στην εφεδρεία για 24 μήνες, λαμβάνοντας το 60% των αποδοχών τους.
Σε δεύτερη φάση, από 1ης Ιανουαρίου του 2012 εντάσσονται σε καθεστώς 12μηνης εφεδρείας οι εργαζόμενοι (με συμβάσεις αορίστου χρόνου) 35 μεγάλων φορέων που λύονται ή συγχωνεύονται.
Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, προκειμένου οι διοικήσεις τους να μεταφέρουν το προσωπικό αυτό σε άλλους φορείς ή σε υπηρεσίες των υπουργείων που παρουσιάζουν ελλείψεις, κι ενώ η σχετική προθεσμία λήγει στις 27 Νοεμβρίου, ελάχιστες αποφάσεις έχουν ληφθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Ταυτόχρονα ορισμένες πληροφορίες από κύκλους του υπουργείου μιλούσαν για αδιευκρίνιστο τοπίο στην ΕΡΤ και ορισμένους άλλους φορείς που βρίσκονται σε πρόγραμμα εξυγίανσης, καθώς εξετάζονται οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους στην εφεδρεία. Στον «αέρα», τέλος, βρίσκονται όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε οκτώ μικρούς φορείς που καταργούνται, καθώς εντάσσονται άμεσα, από 1ης Δεκεμβρίου, σε 12μηνη εφεδρεία και μετά σε απόλυση.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου δεν ολοκληρωθεί η μεταφορά του προσωπικού στους φορείς υποδοχής, προβλέπεται να βγει στην εφεδρεία όλο το προσωπικό Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που έχει τη μικρότερη προϋπηρεσία στους καταργούμενους ή συγχωνευόμενους οργανισμούς. Σε κάθε περίπτωση οι φορείς που θα δεχτούν τους έφεδρους υπαλλήλους θα πρέπει να διώξουν στην εφεδρεία ισάριθμους εργαζομένους χαμηλών προσόντων.
Θυμίζουμε ότι το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας:
- Συνεχίζει να λαμβάνει για χρονικό διάστημα 12 ή 24 μηνών, από την ένταξή του στο καθεστώς αυτό, αποδοχές ίσες με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά τον χρόνο εισόδου του στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
- Για το ανωτέρω προσωπικό καταβάλλονται από τον φορέα προέλευσης οι εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη.
- Αν ο φορέας προέλευσης έχει καταργηθεί, οι εισφορές καθώς και η τυχόν οφειλόμενη αποζημίωση λόγω απόλυσης καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ.
- Οι έφεδροι θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος του εφάπαξ που θα έπαιρναν με τη σύνταξή τους.
Αυτό γιατί η ένταξή τους στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης και οι αποδοχές που τους έχουν καταβληθεί με την εφεδρεία όταν βγουν στη σύνταξη θα συμψηφιστούν με το ποσόν της αποζημίωσής τους λόγω συνταξιοδότησης.
"κλικ" στην εικόνα
"κλικ" στην εικόνα
της Ελένης Δελβινιώτη, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 16/11/2011