12 Οκτ 2011

H Frau Φώφη τούς έκλεισε την πόρτα

Λουκέτο στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Παιδείας με το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση «αδειάζοντας» την ομογένεια, που τόσο έχει στηρίξει τη χώρα μας.
Με πρόφαση την κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών στα ελληνόγλωσσα σχολεία, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε αναστολή της λειτουργίας τους από το 2012 όπου δεν θα γίνεται καμία εγγραφή. Στο άκουσμα της απόφασης αυτής μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας ταξίδεψαν έως την Αθήνα για να μεταπείσουν την υφυπουργό Φώφη Γεννηματά, ωστόσο βρέθηκαν αντιμέτωπα με την αδιαλλαξία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Μιλώντας στη «δημοκρατία» τα μέλη της επιτροπής που συγκροτήθηκε εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη στάση της κυρίας Γεννηματά απέναντι στους μαθητές της ομογένειας. «Οι Ελληνες της Γερμανίας υπήρξαν πάντα αρωγοί στην Ελλάδα» λέει ο κ. Ανέστης Οσιπίδης, μέλος της πενταμελούς αντιπροσωπίας.
Και συνεχίζει: «Η υπουργός μάς είχε πει ότι τα σχολεία της Γερμανίας δεν εξυπηρετούν κανέναν και ότι υπάρχουν μόνο για να εισάγονται οι ομογενείς μαθητές στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ με ευνοϊκούς όρους. Είναι απαράδεκτο! Οσα παιδιά έχουν έρθει στην Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές τους και έχουν επιστρέψει στη Γερμανία, όπου είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες».
Οι Ελληνες γονείς της Γερμανίας λένε «ναι» στον εξορθολογισμό της χρηματοδότησης των εννέα σχολείων που φιλοξενούν περίπου 15.000 μαθητές. «Ηδη από 170 εκπαιδευτικούς που είχαμε πέρυσι φτάσαμε φέτος στους 40, με αποτέλεσμα 30 τμήματα να μη λειτουργήσουν λόγω έλλειψης προσωπικού» λέει η κυρία Μαρία Ελευθεριάδου, μέλος της επιτροπής. Ωστόσο δεν αποδέχονται το κλείσιμο των ελληνόγλωσσων σχολείων της Γερμανίας και ζητούν να γίνει η μετάβαση από το παλιό μοντέλο λειτουργίας τους στο νέο παραμένοντας ανοιχτά.
Όσον αφορά την πρόταση του υπουργείου Παιδείας να βγάλει από πάνω του το οικονομικό βάρος των ελληνόγλωσσων σχολείων και να περάσουν η χρηματοδότηση και ο έλεγχός τους σε νομικά και φυσικά πρόσωπα και κοινότητες, οι Ελληνες γονείς της Γερμανίας την αρνούνται κατηγορηματικά. «Φορέας της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος εκτός από το υπουργείο Παιδείας» ξεκαθαρίζει ο κ. Γιάννης Καρακώστας, μέλος της αντιπροσωπίας που ήρθε στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα αφήνουν αιχμές για τα κονδύλια που λαμβάνουν τα ελληνόγλωσσα σχολεία της Γερμανίας.
«Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού κοστίζει συνολικά 100.000.000 ευρώ ετησίως, αλλά δεν ξέρει να μας πει πόσα από αυτά πάνε στα δικά μας σχολεία» λέει ο κ. Οσιπίδης. Και ο κ. Καρακώστας συμπληρώνει: «Εμείς γνωρίζουμε ότι τα γερμανικά κρατίδια χρηματοδοτούν το υπουργείο Παιδείας για τα ελληνικά σχολεία. Επίσης ξέρουμε ότι λαμβάνει κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του προγράμματος Προώθηση της Μητρικής Γλώσσας, κι όμως δεν μας λένε πόσα είναι τα χρήματα αυτά και πού τα διαθέτουν».

της Εύης Πανταζοπούλου, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 12/10/2011