31 Οκτ 2011

Δημόσια περιουσία αντάλλαγμα στο «κούρεμα». ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα καλυφθούν με ρευστό οι άμεσες απώλειες που έχουν τα Ταμεία ώστε να καταβάλουν κανονικά τις συντάξεις. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να τους μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία (κυρίως ακίνητα) ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες από τα ομόλογα
Ασφαλιστικά ταμεία αλλά και ιδιώτες θα υποστούν "κούρεμα" 50% των ομολόγων που διαθέτουν...
Κι αν για τα Ταμεία η κυβέρνηση προσανατολίζεται να τους μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία (κυρίως ακίνητα) ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες, για τους ιδιώτες τα πάντα είναι ακόμη ανοιχτά. Μάλιστα κινδυνεύουν με "κούρεμα" τα ομόλογα που έλαβαν οι απολυμένοι της Ολυμπιακής, αλλά και προμηθευτές των νοσοκομείων.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως "δεν θίγεται το ύψος των συντάξεων και η ασφαλής καταβολή τους" ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης παραδέχθηκε πως η απομείωση θα είναι και για τα ελληνικά ταμεία 50% για να μην υπάρξει διακριτή μεταχείριση σε σχέση με ασφαλιστικούς οργανισμούς άλλων χωρών που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα και θα συμμετάσχουν στη διαδικασία...
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Mega άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να "κουρευτούν" και ομόλογα που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες.
Πιο αναλυτικά, το σχέδιο της κυβέρνησης για τα Ταμεία προβλέπει... μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου, κάτι που δεν θα επηρεάσει το μέγεθος του δημόσιου χρέους.
"Η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί εταιρεία ειδικού σκοπού, με μετόχους τα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ώστε να αναπληρωθούν οποιεσδήποτε απώλειες. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση, η ονομαστική αξία των ομολόγων που θα έχουν τα ταμεία στα χαρτοφυλάκιά τους θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής εμπορικής αξίας των ομολόγων αυτών", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα καλυφθούν με ρευστό οι άμεσες απώλειες που έχουν τα Ταμεία. Με τον τρόπο αυτόν θα αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα ρευστότητας και οι ασφαλιστικοί φορείς θα καταβάλουν κανονικά τις συντάξεις.
Εξάλλου, όπως επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, η ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνουν οι ασφαλιστικοί φορείς από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο ήμισυ της συνολικής τους περιουσίας.

Καταγραφή

Το υπουργείο Εργασίας προχωρεί άμεσα στην καταγραφή όλων των ομολόγων, που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι να υπάρχει μία σαφής εικόνα για τις επιπτώσεις του "κουρέματος" ανά ασφαλιστικό φορέα, προκειμένου να αποφασιστεί και το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης.
Συνολικά η αξία των ομολόγων που έχουν οι ασφαλιστικοί φορείς υπολογίζεται σε 22 με 24 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα μετά το "κούρεμα" να έχουν απώλειες 11 έως 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σημειώνεται πως οι τοποθετήσεις αυτές απέφεραν ετησίως στα Ταμεία αποδόσεις (τόκους) 800 εκατομμυρίων ευρώ και τώρα το ποσό θα πέσει στα 400 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να χάσουν την επόμενη χρονιά οι ασφαλιστικοί φορείς λόγω της οικονομικής κρίσης (καθώς μειώνονται τα έσοδα από εισφορές).

Όσοι αποζημιώθηκαν υπό μορφή ομολόγων
Θα χάσουν οι απολυμένοι της Ολυμπιακής

Έτοιμοι να χάσουν μέρος της αξίας των ομολόγων που κατέχουν θα πρέπει να είναι και οι ιδιώτες ομολογιούχοι, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών. Ολα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς από σήμερα ξεκινούν οι συζητήσεις για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες του "κουρέματος". Πάντως ο υπουργός, στην ερώτηση αν θα χάσουν οι απολυμένοι της Ολυμπιακής που έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους υπό μορφή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, όχι απλώς άφησε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αλλά επί της ουσίας το προανήγγειλε.
"Είναι ανοιχτό το θέμα", είπε αρχικά και προσέθεσε: "βεβαίως και μπορεί να χάσουν".
Τον κίνδυνο να "κουρευτούν" κατά 50% οι τίτλοι που έχουν στην κατοχή τους αντιμετωπίζουν και προμηθευτές νοσοκομείων, τους οποίους το Δημόσιο, ελλείψει ρευστού, εξόφλησε για παλιά χρέη με ομόλογα.
Επίσης ανάλογες απώλειες μπορεί να έχουν και όσοι τοποθέτησαν τα κεφάλαιά τους σε επενδύσεις που είναι επικεντρωμένες σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Ο κ. Σαχινίδης, μάλιστα, σημείωσε πως δεν θα μπορούν να εξαιρεθούν οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, "αν αυτό συνιστά διάκριση".

των Κώστα Τσαχάκη & Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 31/10/2011