ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΚΛΑΠΕΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΡΤΕΣ VISA ΚΑΙ MASTERCARD, ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ Η ΜΙΚΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΗ (CHIP), ΟΛΩΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΡΡΟΗ στοιχείων από χιλιάδες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ερευνούν οι ελληνικές αρχές.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τα στοιχεία που έχουν υποκλαπεί αφορούν κάρτες Visa και Mastercard, με μαγνητική ταινία ή μικροεπεξεργαστή (chip), όλων σχεδόν των ελληνικών τραπεζών, καθώς και κάρτες του εξωτερικού που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα.
«Κατά συνέπεια, η διαρροή φαίνεται να έχει γίνει από την Ελλάδα» παρατηρούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της απάτης στα μέσα και τα συστήματα πληρωμών.
Η ζημιά που έχει προκληθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν και παρατηρήθηκαν οι πρώτες συναλλαγές με κάρτες «κλώνους» (σ.σ.: δηλαδή με κάρτες που φτιάχτηκαν βάση των στοιχείων που διέρρευσαν), επί του παρόντος περιορίζεται στα 500.000 ευρώ. «Η ζημιά θα μπορούσε να ήταν δεκαπλάσια εάν δεν ήμασταν σε εγρήγορση και αν δεν λαμβάναμε μέτρα που προβλέπουν ακόμη και την ακύρωση καρτών» αναφέρει τραπεζική πηγή. Την «αναχαίτιση» σε απόπειρες απατηλών συναλλαγών ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ επιβεβαιώνουν και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.
Θολό τοπίο
Αυτό που απασχολεί βέβαια τις ελληνικές τράπεζες αλλά και τις αρμόδιες αρχές είναι το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η συγκεκριμένη υπόθεση, τόσο σε βάθος χρόνου όσο και στο ύψος της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί. Και τούτο διότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το μέγεθος της διαρροής.
Τι είναι σε θέση να ξέρουν μέχρι στιγμής οι ελληνικές αρχές; Οτι συναλλαγές με τις εν λόγω κάρτες «κλώνους» έχουν γίνει σχεδόν σε όλον τον κόσμο, από Ευρώπη και Αμερική, μέχρι Αυστραλία και Ασία. Στο κομμάτι Ευρώπη, συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η Ελλάδα.
Μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι αρχές δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν ένα κοινό σημείο διαρροής. Αυτό, ωστόσο, που αρχίζει να δείχνει ως τέτοιο είναι ότι οι κάρτες αυτές, χρεωστικές και πιστωτικές, είχαν χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας για συναλλαγές σε εμπορικά καταστήματα.
Όμως, και πάλι, δεν προκύπτει ότι η διαρροή έγινε από συγκεκριμένο εμπορικό κατάστημα, γι' αυτό τώρα τα βλέμματα στρέφονται στην κατεύθυνση των εταιρειών εκείνων που αναλαμβάνουν τη διαδικασία εκκαθάρισης συναλλαγών για λογαριασμό τραπεζών και εμπορικών καταστημάτων.
Λόγω των παραπάνω, συγκεντρώνει πλέον μικρότερες πιθανότητες το ενδεχόμενο να έχει γίνει μια μαζική αντιγραφή στοιχείων καρτών από ΑΤΜ και για τον ίδιο λόγω οι τράπεζες και οι αρχές μιλούν για «διαρροή» στοιχείων και όχι για «αντιγραφή».
Επίσης, οι πιστοποιημένες από τις Visa και Mastercard εταιρείες διαβίβασης μηνυμάτων έγκρισης - απόρριψης των συναλλαγών στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει εσωτερικές έρευνες και, προς το παρόν, δεν φαίνεται να έχουν υποκλαπεί στοιχεία από αυτές.
Η συγκεκριμένη υπόθεση, πάντως, αναδεικνύει την αδυναμία συντονισμένης αντίδρασης μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Παρόλο που υπάρχει πλέον καθημερινή επικοινωνία μεταξύ τους για το θέμα, κάθε τράπεζα βασίζεται στα δικά της συστήματα πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων.
Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι οι τράπεζες σκοπεύουν να ζητήσουν από τις Visa και Mastercard την εμπλοκή τους στο θέμα με την ανάθεση της υπόθεσης σε εξειδικευμένες εταιρείες ερευνών του εξωτερικού, οι οποίες βέβαια πρέπει να συνεργαστούν και με τις ελληνικές αρχές.
Τέλος, καμία σχέση με τη μαζική διαρροή στοιχείων δεν έχει η υπόθεση της Ορεστιάδας, όπου άγνωστοι αντέγραψαν στοιχεία καρτών από ΑΤΜ της πόλης και «σήκωσαν» 27.000 ευρώ από ΑΤΜ στο... Περού. «Αυτό είναι ένα απλό skimming» εξηγούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη` . Σε αυτή την περίπτωση ζημιώθηκαν 54 πελάτες υποκαταστήματος συγκεκριμένης τράπεζας, σε μόλις πέντε ημέρες (στο διάστημα από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου).
του Μπάμπη Πολυχρονιάδη, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 16/10/2011