17 Σεπ 2011

Άμυνα στα δικαστήρια για τη φοροεπιδρομή!

Καθημερινά οι πολίτες βρίσκονται προ μιας νέας δυσάρεστης έκπληξης που τους καλεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν μια ακόμα έκτακτη φορολογία που έχει επιβάλει η κυβέρνηση. Τα ραβασάκια για την έκτακτη εισφορά εισοδήματος, αντικειμενικών δαπανών και για το τέλος επιτηδεύματος έχουν αρχίσει να καταφτάνουν. Την ίδια στιγμή, οι φορολογούμενοι ψάχνουν τρόπο να προστατευτούν από την καταιγίδα των εισπρακτικών μέτρων που τους πλήττουν πανταχόθεν, έχοντας ως μόνη ελπίδα ότι όλα αυτά κάποια στιγμή θα κριθούν αντισυνταγματικά από τα δικαστήρια.
Έγκριτοι νομικοί, προεξάρχοντος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιάννη Αδαμόπουλου, το τελευταίο διάστημα αρχίζουν ευθέως να αμφισβητούν τη νομιμότητα των φοροεισπρακτικών μέτρων της κυβέρνησης, με τελευταίο και πιο πρόσφατο παράδειγμα την επιβολή του νέου τέλους ακινήτων, το οποίο ενσωματώνεται στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιάννης Αδαμόπουλος, στη «δημοκρατία», σχολιάζοντας την επιβολή του νέου τέλους ακινήτων, «η διαρκής και πολυδιάστατη σύνδεση φορολογικών βαρών με την ακίνητη ιδιοκτησία καταλήγει σε ένα οικονομικό αποτέλεσμα, που προσλαμβάνει δημευτικές διαστάσεις και εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας».
Την ίδια στιγμή, σοβαρά ζητήματα νομιμότητας, σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο, εγείρει και το ότι αυτός ο νέος φόρος της ακίνητης περιουσίας θα εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, έτσι, αφενός ανατίθεται η είσπραξη ενός δημόσιου εσόδου σε μια ανώνυμη εταιρία και αφετέρου ο μισθωτής καθίσταται ουσιαστικά «όμηρος», ειδικά αν ο ιδιοκτήτης είναι απρόθυμος να τον καταβάλει και κινδυνεύει να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως επισημαίνει ο κ. Αδαμόπουλος, το μόνο μέσο «άμυνας» για τον κάθε πολίτη εντοπίζεται στη δικαστική προστασία. Οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρούν σε προσφυγές και αιτήσεις αναστολής στα διοικητικά δικαστήρια, επικαλούμενοι την ανεπανόρθωτη βλάβη, από την άμεση είσπραξη του τέλους, ειδικά στην περίπτωση στην οποία διαπιστώνεται μεν ιδιοκτησιακό δικαίωμα, όχι όμως και αντίστοιχη απόκτηση εισοδημάτων και οικονομική ρευστότητα, εν όψει και υπόλοιπων υποχρεώσεων κάθε φορολογουμένου.
Επισημαίνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας έχει και στο παρελθόν διατρανώσει την αντίθεσή του στη φορολογική στοχοποίηση της ακίνητης περιουσίας, εντούτοις, όπως επισημαίνει ο κ. Αδαμόπουλος, οι δίκαιες φωνές για ορθολογική και όχι σπασμωδική φορολόγηση, με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, ουδέποτε εισακούστηκαν. Σημειώνεται ότι ο ΔΣΑ θα εξετάσει τις νομικές δυνατότητες προστασίας έναντι τέτοιων νομοθετικών επιλογών, στεκόμενος στο πλευρό της κοινωνίας.

της Βάσως Παλαιού, από την εφημερίδα "Δημοκρατία", 17/9/2011