Έντονος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει στην αγορά αναφορικά με τον τρόπο που η BlackRock πραγματοποιεί τον ποιοτικό έλεγχο στα δανειακά χαρτοφυλάκια ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ των ελληνικών τραπεζών.
Αν και επισήμως κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει διατυπώσει ενστάσεις και αμφιβολίες για τον έλεγχο της BlackRock , εντούτοις στο παρασκήνιο υπάρχουν κραυγές και ψίθυροι. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για προσπάθεια εξάντλησης της αυστηρότητάς της, ενώ κάποιοι πάνε και ένα βήμα παραπάνω και διατυπώνουν ερωτήματα αναφορικά με το διπλό ρόλο που έχει ο αμερικανικός οίκος.
Τονίζουν χαρακτηριστικά, πως είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί, πώς μπορεί ένας οίκος με αντικρουόμενα συμφέροντα να έχει απόλυτα ακριβή και δίκαιη κρίση. Να σημειωθεί ότι η BlackRock έχει και επενδυτικό βραχίονα, ο οποίος σύντομα θα βρεθεί στην Ελλάδα, μαζί με άλλους εννέα ξένους επενδυτές, προκειμένου να ενημερωθούν από την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Επενδύσεις
Ένας άλλος προβληματισμός που μεταφέρεται από όλο και πιο πολλούς εμπλεκόμενους και μη με την όλη διαδικασία, είναι οι επενδυτικές θέσεις που ενδεχομένως έχει η BlackRock στο ελληνικό χρέος. Κάποιοι μάλιστα θέτουν ως ρητορικό ερώτημα, άξιο όμως απάντησης, εάν και σε τι ύψος έχει θέσεις σε CDS του ελληνικού χρέους.
Η BlackRock Investment Management διαχειρίζεται πελάτες με συνολικά διαθέσιμα 3,7 τρισ. δολάρια και είναι η μητρική εταιρεία της BlackRock Solutions που έχει προσληφθεί από την Ελλάδα προκειμένου να διενεργήσει διαγνωστική μελέτη για την αξιολόγηση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων 18 τραπεζών με έδρα την Ελλάδα.
Οι έλεγχοι
Οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και καχύποπτοι σε βαθμό που δημιουργεί ερωτήματα. Οι φόβοι από την πλευρά των τραπεζών είναι να δημιουργηθούν υπέρμετρα υψηλές επισφάλειες και «πλασματικά» ανοίγματα και θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο μία ήδη δύσκολη περίοδο την οποία διέρχεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σε ό,τι αφορά την επιλογή του συγκεκριμένου οίκου, είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο πως πρόκειται για επιλογή από την τρόικα, την οποία καλείται η Ελλάδα να διαχειριστεί με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο. Η ΤτΕ είναι αυτή που θα έχει τον τελευταίο λόγο, σε ένα όμως δεσμευτικό περιβάλλον, το οποίο θα δημιουργεί η τελική κρίση της BlackRock.
Διαδικασίες
Στην «καρδιά» της διαδικασίας ελέγχου βρίσκεται η Black Rock έχοντας συνεχείς επαφές με τις τράπεζες προκειμένου να αντλήσει τα απαραίτητα στοιχεία. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές του Δεκεμβρίου οπότε και η ΤτΕ με βάση αυτά, το PSI και την κεφαλαιακή επάρκεια που απαιτεί για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα καταλήξει στη διαγνωστική της μελέτη.
Η αξιολόγηση των πάσης φύσεως δανείων των τραπεζών θα γίνει από το διεθνή οίκο σε δύο φάσεις όπως εξηγούν στην «Η» στελέχη που συμμετέχουν στη διαδικασία: Η πρώτη είναι να αναγνωριστούν τα προβληματικά δάνεια και να ελεγχθεί τι είδους πρόβλεψη έχει γίνει γι' αυτά και η δεύτερη να υπολογιστούν οι πραγματικές ζημίες που ενδεχομένως θα προκύψουν.
Υπάρχουν όμως πολλές οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορεί κάποιος να αξιολογήσει ένα δάνειο. Όπως σημειώνουν έμπειρα τραπεζικά στελέχη, μπορεί ένα δάνειο να εμφανίζεται προβληματικό και σίγουρο είναι πως θα καταπέσει, μπορεί όμως να μην προκαλεί στην τράπεζα ζημιά διότι έχει ληφθεί με cash collateral που σημαίνει πως η τράπεζα με κάθε τρόπο θα πάρει τα χρήματά της πίσω.
Όσον αφορά τα δάνεια, για παράδειγμα, με εγγύηση ακινήτου, εκεί θα πρέπει να σημειωθεί πως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, στην αξιολόγηση του οίκου ή πιο συγκεκριμένα στο μοντέλο που αυτός ακολουθεί, εισέρχεται η... στατιστική. Πώς δηλαδή θα κινηθεί η αγορά ακινήτων για τα επόμενα 3 έτη στο βασικό σενάριο και στο ακραία δυσμενές σενάριο. Η στατιστική στο μοντέλο του διεθνούς οίκου παίζει ρόλο και στις γενικές κατευθύνσεις όσον αφορά τα δάνεια.
Για παράδειγμα, στοιχεία όπως η ανεργία, βασικός παράγοντας για τη μη εξόφληση μίας δανειακής υποχρέωσης, αποτελεί συστατικό στοιχείο του μοντέλου.
Αξιολόγηση
Τα δάνεια θα αξιολογηθούν από την BlackRock σε ορίζοντα τριετίας αλλά και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δανείου. Η αξιολόγηση θα γίνει ως εξής: Ο οίκος θα διαμορφώσει ένα ισοζύγιο. Στα θετικά θα υπολογίζονται τα κεφάλαια σε core tier I που πρέπει να έχει μία τράπεζα, οι προβλέψεις που έχει ήδη λάβει για τα δάνεια που έχει χορηγήσει και τα κέρδη που θα πραγματοποιήσει την προσεχή τριετία με βάση.
Στα αρνητικά οι ζημίες σε ακραίες συνθήκες που υπολογίζονται σε όλο το δανειακό χαρτοφυλάκιο και core tier I χαμηλότερο που θα έχει προκύψει λόγω των συνθηκών που το μοντέλο έχει υιοθετήσει. Η διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών στοιχείων θα είναι τα κεφάλαια που δυνητικά θα λείπουν ώστε το ισοζύγιο να ισοσκελιστεί.
του Θανάση Παπαδή, από την εφημερίδα "Ημερησία", 5/9/2011