26 Αυγ 2011

Ποιος τουρισμός πλήττεται;

«Πλήττεται ο τουρισμός». Αυτό ήταν το βασικό μότο των αστικών ΜΜΕ και των αστικών κομμάτων με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Το παρουσιάζουν δε σαν να είναι ο τουρισμός κάποια «εθνική υπόθεση», που απασχολεί από την ίδια σκοπιά τον εργαζόμενο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον εφοπλιστή, τον ξενοδόχο.
Εννοούν τα ΜΜΕ των επιχειρηματιών ότι πλήττεται το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας, του νέου, του εργαζόμενου, του άνεργου στην αναψυχή, στην ξεκούραση, στον τουρισμό; Εννοούν μήπως ότι πλήττεται το δικαίωμα των εργαζομένων στον τουρισμό για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς;
Εννοούν ότι πλήττονται οι αυτοαπασχολούμενοι, τα μικρομάγαζα που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού; Μα ίσα ίσα που τα ρεπορτάζ αυτά και η αρθρογραφία τους εστιάζεται στα κέρδη των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, στα πακέτα all inclusive που κλείνουν τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία και στους «ανταγωνιστικούς» προς την Ελλάδα ταξιδιωτικούς προορισμούς, όπου τα μεροκάματα των εργαζομένων στον τουρισμό είναι εξευτελιστικά.
Ποιος τουρισμός πλήττεται αν οι εργαζόμενοι δουλεύουν με πλήρη σταθερή εργασία, με αξιοπρεπείς μισθούς, με 8ωρο, με ασφαλιστικά δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες; Πλήττονται οι τουρίστες; Πλήττονται οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται ή πλήττονται μόνο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό; Ποιος πλήττεται, για παράδειγμα, από τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και από τα δρομολόγια που καθορίζονται ανάλογα με το συμφέρον των εφοπλιστών, αν όχι το δικαίωμα των εργαζομένων για διακοπές, για φθηνή και ασφαλή μετακίνηση;
Κέρδη και λαϊκές ανάγκες είναι σε ευθεία, ασυμβίβαστη σύγκρουση. Όσο, και στον κλάδο του Τουρισμού, κυριαρχούν τα μονοπώλια, η καπιταλιστική ιδιοκτησία το δικαίωμα σε σταθερή δουλειά με δικαιώματα και το δικαίωμα στην αναψυχή, που είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, θα πλήττονται βάναυσα.

πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 26/8/2011