3 Ιουν 2011

Διαπραγματεύσεις για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων

Διαφωνία τρόϊκας και υπουργείου εργασίας

Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί πέντε επιχειρησιακές συμβάσεις

Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση "χωρίζει" την τρόικα και το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επανέλαβε το αίτημά της να μην επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις, ζητώντας η σχετική ρύθμιση να συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη είναι υπέρ της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και θέλει να διατηρήσει το ισχύον καθεστώς. Μάλιστα εκτιμά πως δεν χρειάζεται να υπάρξει νέα παρέμβαση, καθώς το θέμα έχει αντιμετωπιστεί.
Σήμερα οι συμβάσεις που υπογράφονται από το 50% των εργοδοτικών οργανώσεων επεκτείνονται σε όλο τον κλάδο με απόφαση της υπουργού, ύστερα από εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.
Στο θέμα παρεμβαίνουν και οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι μάλιστα έστειλαν χθες επιστολές στην υπουργό Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ δέχεται την επέκταση των συμβάσεων, αλλά θέτει αυστηρότερα κριτήρια για την εφαρμογή της (για παράδειγμα το ποσοστό των εργοδοτών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση θα μπορούσε να πάει στο 60%).
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σημείωσε χθες πως "η κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο χρέος ούτε τα ελλείμματα", προσθέτοντας πως "εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα". Κατέληξε επισημαίνοντας: "Θα αντιδράσουμε. Αυτά που τώρα βλέπουν είναι μόνον η αρχή".
Στα ανοιχτά θέματα είναι και η "τύχη" των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες προβλέπουν αμοιβές κάτω από την κλαδική σύμβαση. Η τρόικα επιθυμεί γενικευμένη εφαρμογή τους για να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στη χώρα μας.
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται πως έχουν ήδη υπογραφεί πέντε επιχειρησιακές συμβάσεις. Μάλιστα υπήρξε ρύθμιση ώστε τα επιχειρησιακά σωματεία να μπορούν να συγκροτηθούν μέσα σε είκοσι μέρες και να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Στο μεταξύ, τρεις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις έχουν "κλειδώσει":

Η πρόσληψη νέων έως 25 ετών για 24 μήνες με μισθό κατά 20% χαμηλότερο από την εθνική συλλογική σύμβαση (δηλαδή με 591,6 ευρώ). Η υπουργός Εργασίας εκτιμά πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εξάμηνη βάση (ελαστικό οκτάωρο).

Η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέχρι και για τρία έτη.

της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 3/6/2011