Οσμή σκανδάλου αποπνέει η διαδικασία πρόσληψης συνολικά 170 ατόμων για την κάλυψη εποχικών αναγκών στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα. Σχεδόν όλοι οι «παλιοί» εργαζόμενοι κόπηκαν, καθώς θεωρούνται άνθρωποι της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς διέθεταν μόρια, που όμως, όπως καταγγέλλουν, δεν προσμετρήθηκαν. Αρκετοί ήθελαν να υποβάλουν ενστάσεις στο ΑΣΕΠ, αλλά μέχρι να εκδικαστούν θα έχει τελειώσει η κατασκηνωτική περίοδος, οπότε τζάμπα ο κόπος.
Όσοι είδαν το όνομά τους στον σχετικό πίνακα διοριστέων που αναρτήθηκε στον Δήμο Αθηναίων την περασμένη εβδομάδα, πιάνουν δουλειά από αύριο. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν διαθέτουν καμία εμπειρία από παιδικές εξοχές και, όπως λένε οι κακές γλώσσες του δήμου, η πρόσληψή τους «μαγειρεύτηκε» από στελέχη του αρμόδιου τμήματος και ανθρώπους του δημάρχου. Υπάρχουν επίσης μαρτυρίες και για ύπαρξη λίστας με αρεστούς εποχικούς. Οι τελευταίοι είναι υποχρεωμένοι, με βάση τον νόμο 2990/94 (νόμος Πεπονή) και τις νεώτερες διατάξεις του, να προσκομίσουν στην αρμόδια υπηρεσία όλα τα πτυχία, διπλώματα, άδειες άσκησης επαγγέλματος, τίτλους σπουδών, απολυτήρια κ.λπ. που διαθέτουν.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των υποψηφίων για πρόσληψη στους διαγωνισμούς που προκηρύσσουν οι δημόσιοι φορείς δηλώνει ψευδή ή παραποιημένα στοιχεία. Πολλοί εξ αυτών που έμειναν «εκτός» μετά από πολυετή εργασιακή παρουσία στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα τόνιζαν ότι οι «καινούργιοι», δηλαδή αυτοί που πήραν τις θέσεις τους, συγκέντρωναν μέχρι 1.600 μόρια, κάτι ιδιαιτέρως δύσκολο, καθώς με τέτοια πριμοδότηση θα μπορούσαν να είχαν ήδη προσληφθεί ως μόνιμο προσωπικό. Άρα, όπως επισημαίνουν, κάποιο λάκκο έχει η φάβα και εκφράζουν φόβους ότι αυτή η πρακτική θα συνεχιστεί και στις άλλες προκηρύξεις εποχικού προσωπικού του Δήμου Αθηναίων.
Ήδη, όπως μαθαίνουμε, υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο πίσω από τις περίπου 373 προσλήψεις εκτάκτων υπαλλήλων (έναντι 700 το 2010) που εγκρίθηκαν για τον πρώτο δήμο της χώρας. Οι ειδικότητες θα καθοριστούν από τον δήμο και θα αφορούν κυρίως τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Για τις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες θα υπάρξει ξεχωριστή υπουργική απόφαση.
Να σημειωθεί ότι με νομοθετική ρύθμιση το εποχικό προσωπικό των διευθύνσεων Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού έχει περάσει στην έγκριση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής, χωρίς να υπόκεινται στη μείωση του 15%, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους συμβασιούχους.
Στο μεταξύ, υπ' ατμόν βρίσκονται οι 226 εποχικοί υπάλληλοι που στις 5 Μαΐου έχασαν την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων για την παραμονή τους. Οι 180 από αυτούς απασχολούνται ως οδηγοί απορριμματοφόρων και η απόλυσή τους θα σημάνει την πλήρη αποδιοργάνωση του τομέα αποκομιδής, που εδώ και καιρό αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα διοικητικής και οργανωτικής φύσης. Κι αυτό γιατί αποτελούν το ένα τρίτο του συνόλου των οδηγών και λόγω της πολύχρονης απασχόλησής τους γνωρίζουν όλα τα δρομολόγια στις γειτονιές της Αθήνας.
Από την πλευρά του ο δήμος τούς έκανε δίμηνες συμβάσεις και τους ασφάλισε στο ΙΚΑ, γεγονός που τους υποχρεώνει να χτυπάνε καθημερινά κάρτα παρουσίας, ενώ παλαιότερα υπέγραφαν απλώς σ' ένα χαρτί (πληρώνονταν με μπλοκάκι).
Οι ωρομίσθιοι όμως δεν μπορούν να τύχουν τέτοιας μεταχείρισης. Οι συνδικαλιστές του δήμου, στη συζήτηση που είχαν με την ηγεσία, πρότειναν να υπάρξει νομοθετική λύση και να δοθεί τριετής παράταση στις συμβάσεις τους. Αρμόδιος όμως για να δώσει το «πράσινο φως» με το πρόσχημα των έκτακτων μέτρων για τη διάσωση του ιστορικού κέντρου είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.
Με δεδομένο ότι ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ του δραστικού περιορισμού των δημοσίων υπαλλήλων, θεωρείται αδύνατον να συναινέσει, επομένως οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι οδεύουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο προς την ανεργία.
πηγή : Εφημερίδα "Το Παρόν", 19/6/2011