ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΖΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΕΟΝ επίσημο τρόπο, η τρόικα διά της ανακοινώσεως που εξέδωσε την Παρασκευή, προανήγγειλε τη «μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο, τη βελτίωση στη λειτουργία της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημόσιων φορέων».
Οι τρεις αυτές διατυπώσεις κρύβουν σειρά επώδυνων μέτρων που θα υλοποιηθούν σύντομα, όπως:
*Οι απομακρύνσεις τουλάχιστον των μισών συμβασιούχων από το Δημόσιο και τους φορείς του.
*Το «λουκέτο» φορέων του Δημοσίου αλλά και την κατάργηση θέσεων εργασίας σε αυτές.
Το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ.
*Η περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας.
*Η καθιέρωση της «γενιάς εργαζομένων των 592 ευρώ».
*Η μονιμοποίηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες αναμένεται να αντικαταστήσουν σταδιακά τις θέσεις εργασίας με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η «μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο» όπως είναι η... ευγενική διατύπωση της τρόικας, θα επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις που αναμένονται τους επόμενους μήνες αλλά και με την απομάκρυνση των συμβασιούχων μόλις θα λήγουν οι συμβάσεις τους. Ηδη το έδαφος για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις έχει στρωθεί, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι φοβούνται επώδυνες αλλαγές που έρχονται, όπως είναι η συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων (αναμένεται δραστική μείωση στα ποσοστά αναπλήρωσης από το 2012 ειδικά για τα ελλειμματικά ταμεία) αλλά και η μείωση των βασικών μισθών στο Δημόσιο ειδικά για τους υπαλλήλους ορισμένων υπουργείων που θεωρούνται και οι πλέον υψηλόμισθοι.
Το φθινόπωρο
Ο βασικός μισθός παίζει καθοριστικό ρόλο για τον υπολογισμό της σύνταξης και έτσι πολλοί θα είναι αυτοί που αναμένεται να στριμωχτούν στην πόρτα της εξόδου. Κατά τα λοιπά, τα νεότερα για την κατάργηση των φορέων του Δημοσίου (αλλά και το μέλλον του προσωπικού που απασχολείται σήμερα σε αυτούς) αναμένονται το φθινόπωρο, όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου.
Η βασικότερη από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά μονιμοποιεί τη γενιά των 592 ευρώ. Πλέον, προϋπόθεση για να προσληφθεί ένας νέος ηλικίας έως 25 ετών με αυτό τον μισθό δεν θα είναι να έχει κάρτα ανεργίας. Θα προσλαμβάνεται με μισθό που θα αντιστοιχεί στο 80% της γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και θα συμβιβάζεται με αυτές τις αποδοχές για δύο ολόκληρα χρόνια. Στην πράξη θα φανεί αν ύστερα από αυτή τη διετία οι νέοι θα βρίσκουν μια θέση στη γη... της επαγγελίας (σύμβαση αορίστου χρόνου με τις αποδοχές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) ή αν θα ανακυκλώνονται από άλλους νέους που θα αμείβονται και πάλι με το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
Η δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση έχει να κάνει με την επέκταση του ευέλικτου ωραρίου απασχόλησης. Για έξι μήνες, ο εργοδότης θα μπορεί να επιβάλλει 10ωρη απασχόληση την οποία, αντί να πληρώνει ως υπερωρία, θα συμψηφίζει με λιγότερες ώρες εργασίας μετά τη λήξη του συγκεκριμένου εξαμήνου.
Θεωρητικά, η προώθηση αυτού του μέτρου, απαιτεί τη συγκατάθεση των εργαζομένων (μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης κ.λπ.). Ωστόσο, από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας προκύπτει ότι αυτή η συγκατάθεση στην πράξη θα είναι πολύ εύκολη, καθώς θα αρκεί η υπογραφή «ένωσης προσώπων». Ενωση προσώπων για μια εταιρεία με 20 άτομα προσωπικό θα μπορεί να αποτελεί και μια ομάδα τριών εργαζομένων, η οποία με την υπογραφή της θα δεσμεύει και τους υπόλοιπους 17 (στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα απαιτείται η συγκατάθεση του 25% του προσωπικού).
Το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με τον de facto περιορισμό των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου. Ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί έναν εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ακόμη και για μια ολόκληρη τριετία, χωρίς ο τελευταίος να μπορεί να κατοχυρώσει δικαίωμα μετατροπής της σύμβασής του σε αορίστου χρόνου. Ετσι, στην πράξη, αίρεται και το δικαίωμα στην αποζημίωση σε περίπτωση απομάκρυνσης του εργαζομένου (οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου δεν δικαιούνται αποζημίωσης).
του Θάνου Τσίρου, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 5/6/2011