5 Ιουν 2011

Επενδύσεις τέλος και ασφυκτική επιτήρηση

Ενσωμάτωση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων στον προϋπολογισμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, παράθυρο για παραμετρικές αλλαγές στις βασικές συντάξεις, αν το κρίνει αναγκαίο η τρόικα, αλλά και υπερεξουσίες στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τον έλεγχο των δαπανών καταγράφει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Κάνει λόγο για «μελέτη της ενοποίησης του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων». Επίσης προαναγγέλλει Μητρώο Περιουσιακών Στοιχείων (ανά φορέα), αύξηση του αριθμού και επέκταση του των εσωτερικών ελεγκτών που διορίζονται σε δημόσιες επιχειρήσεις έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις περικοπές των μισθολογικών και μη μισθολογικών λειτουργικών δαπανών σε μηνιαία βάση, καθώς και την υποβολή τριμηνιαίων και μηνιαίων χρηματοοικονομικών στοιχείων.
Το σκληρότερο πλαίσιο επιτήρησης δαπανών θα περιλαμβάνει και υποχρεωτικά ανώτατα όρια δαπανών για τον κρατικό προϋπολογισμό και πολυετείς προβλέψεις δαπανών για κάθε υπουργείο, αποθεματικό έκτακτης ανάγκης και κατάρτιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τυχόν υπερβάσεις δαπανών πάνω από το αποθεματικό έκτακτης ανάγκης.
Στο ΠΣΑ αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης: το εμπροσθοβαρές δημοσιονομικό πρόγραμμα, βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι και αβεβαιότητες ως προς την ανάκαμψη στην ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του χρέους που αντιμετωπίζουν μερικές χώρες και από την οποία απειλούνται άλλες, οδηγούν σε αύξηση του κόστους δανεισμού με γενικότερες αρνητικές επιδράσεις, που δεν έχουν αρχικά υπολογιστεί. Εκτιμάται ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 3,5% φέτος, υπό ένα δυσμενέστερο σενάριο, και να περιοριστεί στο 1,3% τα επόμενα χρόνια.

πηγή : "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 5/6/2011