ΠΡΟΤΑΣΗ-ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Θ. ΠΑΓΚΑΛΟ
Εισήγηση για λουκέτα με διαδικασίες-εξπρές σε 40 Οργανισμούς του Δημοσίου προαναγγέλλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. Στο τραπέζι ρίχνει και την άρση της μονιμότητας, που διαβλέπει να διατηρείται μόνο σε ορισμένες κατηγορίες, όπως στρατιωτικοί και αστυνομικοί
Τη "μερική" άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση το Σάββατο.
Ο κ. Πάγκαλος έριξε στο "τραπέζι" της συζήτησης για τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος τον περιορισμό της "μονιμότητας" στη συνταγματική έννοια του όρου, δηλαδή μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί.
Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα εισηγηθεί το κλείσιμο 40 οργανισμών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα του Δημοσίου, τα οποία δεν απέστειλαν στην κυβέρνηση τα οικονομικά τους στοιχεία μέχρι τις 17 Ιουνίου όπως τους είχε ζητηθεί.
Η "μερική" άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο πιθανολογείται ότι θα αποτελέσει μία από τις προτάσεις που θα κατατεθούν από την κυβέρνηση για τη συνταγματική αναθεώρηση του 2014 και δεν αποκλείεται να ενσωματωθεί ως ένα από τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Εάν θεσμοθετηθεί η πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με συνταγματική αναθεώρηση, τότε θα αρθεί η μονιμότητα για την πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή για χιλιάδες εργαζομένους του "στενού" δημόσιου τομέα που απασχολούνται σε υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θ. Πάγκαλος ήταν από τα πρώτα στελέχη της κυβέρνησης που έκανε λόγο για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών δεν έχει σχέση με την κυριότητα των συγκεκριμένων φορέων, αλλά κυρίως με τον τρόπο λειτουργίας τους.
Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει το διευθυντικό δικαίωμα για απολύσεις στους οργανισμούς, ώστε να μπορεί μια δημόσια επιχείρηση να λειτουργήσει με όρους ιδιωτικού τομέα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε να εννοηθεί ότι αρκετοί δημόσιοι οργανισμοί θα ήταν βιώσιμοι ακόμα και υπό τον έλεγχο του κράτους αν υπήρχε η δυνατότητα να απολυθεί προσωπικό ύστερα από αξιολόγηση της προσφερόμενης εργασίας και λειτουργούσαν με όρους ελεύθερης οικονομίας.
Ο κ. Πάγκαλος, διευρύνοντας τον προβληματισμό του για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, πρότεινε να ισχύσει η μονιμότητα με τη "στενή" συνταγματική έννοια του όρου μόνο για στρατιωτικούς, αστυνομικούς και διπλωματικούς υπαλλήλους, καθώς και για εκπαιδευτικούς και εφοριακούς.
"Δεν καταλαβαίνω γιατί οι τραπεζοκόμοι πρέπει να είναι μόνιμοι υπάλληλοι", σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, η εφαρμογή της μονιμότητας στις παραπάνω κατηγορίες υπαλλήλων συνεπάγεται άρση της μονιμότητας για χιλιάδες υπαλλήλους στον "στενό" δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.τ.λ.) όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Η εισαγωγή διαδικασιών αξιολόγησης της εργασίας στο Δημόσιο, καθώς και η θεσμοθέτηση του διευθυντικού δικαιώματος για απολύσεις προσωπικού έπειτα από ερευνητική αξιολόγηση του προσφερόμενου έργου, σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Θ. Πάγκαλου, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ
Δυνατότητα να απολύουν
Η πρόταση του κ. Θ. Πάγκαλου να θεσμοθετηθεί στους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα η δυνατότητα των διευθυντών να απολύουν υπαλλήλους οι οποίοι δεν είναι παραγωγικοί και δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των υπηρεσιών αποτελεί ακόμα μία πρόταση που ανοίγει τον "δρόμο" των απολύσεων στους δημόσιους οργανισμούς.
Για πρώτη φορά έγινε λόγος για απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσιάζοντας το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αναφέρθηκε σε "απομακρύνσεις" υπαλλήλων, οι οποίοι δεν θα περάσουν την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ για να μεταταχθούν στο Δημόσιο ή δεν θα τεθούν σε "εργασιακή εφεδρεία".
ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ
λουκέτο σε 40 Οργανισμούς
Πρόκειται στη συντριπτική τους πλειονότητα για ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα τα οποία δεν έστειλαν στοιχεία στην κυβέρνηση για τη δραστηριότητά τους
"Λουκέτο" για 40 οργανισμούς, στη συντριπτική τους πλειονότητα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, που δεν απέστειλαν τα στοιχεία τους στην κυβέρνηση, προανήγγειλε ο κ. Θ. Πάγκαλος ότι θα εισηγηθεί τις επόμενες ημέρες στη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής.
Η αντιπροεδρία της κυβέρνησης έχει αναλάβει να καταγράψει με ίδια μέσα και να εισηγηθεί τη συγχώνευση και κατάργηση των δημόσιων ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων. Οι υπηρεσίες της αντιπροεδρίας έχουν ενημερώσει τους 122 οργανισμούς προκειμένου να αποστείλουν τα στοιχεία τους (οικονομικός απολογισμός, στοιχεία προσωπικού κτλ.) αρχικά με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαΐου.
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Πάγκαλος μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών, ανακοίνωσε ότι οι διοικήσεις 56 ερευνητικών κέντρων του Δημοσίου δεν απέστειλαν στοιχεία μέχρι το τέλος Μαΐου και ανακοίνωσε ότι δίνει παράταση για 10 ημέρες ακόμα, δηλαδή μέχρι τη 10η Ιουνίου.
Προειδοποίησε όμως ότι εάν δεν ανταποκριθούν θα θεωρήσει πως δεν υφίστανται και θα αποφασίσει τη διάλυσή τους και τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης. Ατύπως δόθηκε επιπλέον παράταση μίας εβδομάδας. Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ανταποκρίθηκαν μόνο 16 διοικήσεις.
Αύριο ή μεθαύριο αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια διυπουργική επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Θ. Πάγκαλου στην οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα δημοσιοποιήσει τους "ασυνεπείς" οργανισμούς και θα εισηγηθεί την κατάργησή τους, καθώς και την άμεση διακοπή της επιχορήγησης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μετά και το δεύτερο "τελεσίγραφο" που απέστειλε ο κ. Θ. Πάγκαλος, είναι πολύ πιθανό τα ερευνητικά κέντρα που δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, να αποστείλουν στοιχεία εντός της ημέρας, προκειμένου να γλιτώσουν το "λουκέτο".
του Νίκου Β. Τσίτσα, από την εφημερίδα "Έθνος", 20/6/2011