26 Απρ 2011

«Κραυγή αγωνίας» από συμβασιούχoυς

Καζάνι που βράζει θυμίζει ο Δήμος Χαλανδρίου -όπως και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας- που πλέον έρχεται άμεσα αντιμέτωπος με το φλέγον θέμα της τύχης των πολυάριθμων συμβασιούχων εργαζομένων του.

Συγκεκριμένα, από τα τέλη Απριλίου και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να λήξει η πλειονότητα των συμβάσεων πάσης φύσεως (μερικής απασχόλησης, μίσθωσης έργου, ορισμένου χρόνου), των υπαλλήλων που απασχολούνται με αυτές τις σχέσεις εργασίας στον Δήμο και τα Νομικά Πρόσωπα.
Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο, δεδομένου ότι ο αριθμός των συμβάσεων που αναμένεται να λήξουν μέχρι το καλοκαίρι αγγίζει τις 100.
Σε αυτόν πρέπει να προστεθεί ένας σημαντικός αριθμός συμβάσεων (περίπου 35) που έληξαν στα τέλη του 2010, με τους εργαζόμενους να έχουν προσφύγει ήδη στη Δικαιοσύνη, εξασφαλίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των συμβασιούχων υπαλλήλων εργάζονται επί σειρά ετών στον Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, καλύπτοντας, όπως είναι προφανές πάγιες ανάγκες των υπηρεσιών του.
Σε μια προσπάθεια να οργανώσουν την αντίδρασή τους απέναντι στο φάσμα της ανεργίας με το οποίο έρχονται πλέον αντιμέτωποι, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13ης Απριλίο , ζητώντας τη στήριξη του Σώματος στον αγώνα τους για τη διατήρηση της εργασίας τους.

Στο πλευρό τους το Δ.Σ.

Ανταποκρινόμενο στο αίτημα των συμβασιούχων, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης τάχθηκε σύσσωμο στο πλευρό τους.
Συγκεκριμένα, την ανάγκη λήψης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Στάθης Ανδρεόπουλος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των συμβούλων της ίδιας παράταξης Μαρίας Μιχαήλ και Γιάννη Κεχαγιόγλου, που τόνισαν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για «αγώνα».
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του συνδυασμού ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Λούλα Καρατζά, έκανε λόγο για σοβαρές ευθύνες των διοικήσεων του Δήμου όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες προχώρησαν στην πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις.
Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου για διαχωρισμό μεταξύ συμβασιούχων και μόνιμων υπαλλήλων και για τη μη στήριξη των πρώτων, ενώ τέλος, ζήτησε τη λήψη απόφασης παρόμοιας με αυτής που έλαβε ο Δήμος Πετρούπολης «να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος μετά τη λήξη της σύμβασής του και να θεωρούνται όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, εργαζόμενοι με σχέση αορίστου χρόνου».
Για υποκρισία «παρατάξεων και διοικήσεων», που προχώρησαν σε προσλήψεις με αυτές τις σχέσεις εργασίας και τώρα «νίπτουν τας χείρας τους», με τη δικαιολογία ότι το κράτος δεν επιτρέπει την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μίλησε και ο επικεφαλής του συνδυασμού ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Σίμος Ρούσσος, ζητώντας και αυτός τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Υπέρ της λήψης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγες», τάχθηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Κώστας Παττακός, προτείνοντας να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «με ψυχραιμία».
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη διαχωρισμού ανάμεσα στους συμβασιούχους του Δήμου και των Νομικών Προσώπων και στους εργαζόμενους όπως οι σχολικοί τροχονόμοι και φύλακες, που έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι στη δεύτερη περίπτωση ο Δήμος πρέπει να διεκδικήσει τη συνέχιση των εν λόγω προγραμμάτων.
Τελευταίος πήρε τον λόγο από τη μειοψηφία ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Νίκος Πανταζής. Αφού επισήμανε ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση ανήκει στην κεντρική διοίκηση, ο κ. Πανταζής δεν παρέλειψε και αυτός από την πλευρά του να υπογραμμίσει την συνυπευθυνότητα των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του συνδυασμού ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εξέφρασε την άποψη ότι τυχόν απόφαση του Σώματος ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν θα βοηθήσει στην πράξη τους συμβασιούχους, καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει τη μετατροπή των συμβασιούχων σε μόνιμους. «Πρέπει να πιέσουμε να ανανεωθούν οι συμβάσεις και ταυτόχρονα να επιτραπούν οι προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων», υποστήριξε ο κ. Πανταζής.

«Με ψυχραιμία και ενδελεχή εξέταση»

Από την πλευρά της διοίκησης, τον λόγο πήραν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι δήλωσαν επίσης «στο πλευρό των εργαζομένων».
Ακολούθως, ο αντιδήμαρχος Μύρων Ανδριανάκης, μίλησε για ένα «από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση», υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι αν αυτή ή οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήθελαν, θα μπορούσαν με σύντομες χρονικά διαδικασίες να αποφασίσουν ποιες είναι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες και να επιτρέψουν στους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
«Το θέμα δεν είναι τόσο απλό», συνέχισε ο κ. Ανδριανάκης, εξηγώντας ότι «ακόμα και αν πάρουμε απόφαση για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αυτές πρέπει να προσδιοριστούν». Κλείνοντας, πρότεινε τη συζήτηση του θέματος σε επόμενη συνεδρίαση, «με ηρεμία και ενδελεχή εξέταση όλων των θεμάτων».
Ακολούθως, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέγνωσε επιστολή της Ένωσης Γονέων, με την οποία οι γονείς του Χαλανδρίου τάσσονται υπέρ της μονιμοποίησης των σχολικών φυλάκων και τροχονόμων, επισημαίνοντας ότι «επιτελούν σημαντικό έργο στην ασφάλεια των παιδιών».
Ορμώμενη από αυτή την ανακοίνωση, η αντιδήμαρχος Παιδείας Αφροδίτη Χατζηγεωργίου, αφού σημείωσε ότι υπάρχουν και σχολικοί φύλακες που είναι δημοτικοί υπάλληλοι αορίστου χρόνου, οι οποίοι όμως δεν καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρου του Χαλανδρίου, εξέφρασε την απορία της γιατί δεν δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα των ημιαπασχολούμενων τροχονόμων και φυλάκων μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον η τρέχουσα σχολική χρονιά.
Ωστόσο, η αντιδήμαρχος, υποστήριξε ότι ο Δήμος δεσμεύεται από κεντρικές πολιτικές αποφάσεις και νομοθετήματα που δεν τον αφήνουν «να επιτελέσει το χρέος του», ενώ συμφώνησε στο ότι πρέπει να διεκδικηθεί «το αυτονόητο» όπως είπε, δηλαδή ότι «αυτοί οι άνθρωποι είναι χρήσιμοι».
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Θεοδώρου ζήτησε να δημιουργηθεί μια τριμελής επιτροπή από τους εργαζόμενους, ώστε να κανονίσουν και συνάντηση με τον δήμαρχο, και ακολούθως, να συζητηθεί το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

«Στηρίζουμε τους συμβασιούχους»

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε για το θέμα και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου Αλέκο Βαρβέρη, ο οποίος υποστήριξε ότι το Σωματείο δεν κλήθηκε από τους συμβασιούχους να στηρίξει την προσπάθειά τους, γι’ αυτό και δεν παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ωστόσο, ο κ. Βαρβέρης επισήμανε ότι ο ίδιος παρευρέθη δύο μέρες αργότερα σε συνέλευση των συμβασιούχων, όπου δήλωσε τη υποστήριξη του Σωματείου στον αγώνα τους. Μάλιστα, η διοίκηση του Σωματείου πραγματοποίησε συνάντηση με τον δήμαρχο Γιώργο Κουράση, όπου του κατέθεσε ψήφισμα για το θέμα αυτό, το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ρεπορτάζ της Αρετής Κοτσολάκου, http://www.amarysia.gr/, 26/4/2011