Η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2010 από την Ευρωστατιστική Υπηρεσία επισπεύδει την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης, καθώς οι αποκλίσεις που το ανεβάζουν στα επίπεδα του 10% δεν αφήνουν χρονικά περιθώρια. Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου το οποίο θα αναζητήσει επιπλέον έσοδα 3 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος βρίσκεται η επαναξιολόγηση συνολικά των άμεσων και έμμεσων φόρων και το κόψιμο ορισμένων από τις 980 φοροαπαλλαγές, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και η ρύθμιση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει, σήμερα, με αγωνία τις ανακοινώσεις της Eurostat καθώς το ύψος της αναθεώρησης σε ό,τι αφορά το περσινό έλλειμμα, σε συνδυασμό με τη «μαύρη τρύπα» στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού και την υστέρηση έναντι των στόχων, στο πρώτο τρίμηνο, κατά 1,5 δισ. ευρώ, θα καθορίσουν το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα ληφθούν.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει σε εκδήλωση του London School of Economics ότι η Ελλάδα θα μειώσει το 2010 το έλλειμμα της κατά 5,5% του ΑΕΠ και ίσως και περισσότερο, ωστόσο ακολούθησε έντονο παρασκήνιο με εκτιμήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων -στο πρακτορείο Reuters- ότι το έλλειμμα του 2010 αναθεωρείται προς τα πάνω στο 9,2- 9,3% του ΑΕΠ.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται και θα δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις είναι και η κατάργηση φοροαπαλλαγών από τις περικοπές των οποίων το υπουργείο θα εξοικονομήσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει δεχτεί προτάσεις να καταργήσει πλήθος φοροαπαλλαγών και η χορήγηση σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνεται από το 2012 με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σύμφωνα με τα στοιχεία των δηλωθέντων εισοδημάτων αλλά και την ακίνητη περιουσία που διαθέτει η Εφορία. Ο ίδιος έχει προσδιορίσει στα 60.000 ευρώ με 70.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημα πάνω από το οποίο θα γίνουν οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές.
Να σημειωθεί ότι πολλές από τις φοροαπαλλαγές έχουν ήδη ψαλιδιστεί από το 2010, όπως για παράδειγµα οι δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδηµα. Από φέτος οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο, όταν µέχρι πέρσι εξέπιπταν κατά 100% από το εισόδηµα. Μερικές από τις φοροαπαλλαγές που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας, οι ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής, τα δίδακτρα για φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα, το ενοίκιο πρώτης κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, ο μειωμένος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ (13%) σε προϊόντα και υπηρεσίες, το αφορολόγητο για αγορά, κληρονομιά, γονική παροχή πρώτης κατοικίας, η διατροφή μεταξύ πρώην συζύγων.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τον τρόπο για την είσπραξη εσόδων μέσω του εξορθολογισμού των προστίμων σε αυθαίρετα κτίσματα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά αναζητείται λύση μέσω ρύθμισης - περαίωσης, με συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να διασφαλιστούν όσοι μπαίνουν στη διαδικασία και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με μια μελλοντική απαίτηση για κατεδάφιση.
του Κ. Φλώρου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 26/4/2011