Στις τρεις μπίρες... οι δύο δωρεάν! Με ένα τέτοιο «σύστημα» πρέπει να δούλευαν τα έξι κυλικεία της «Τεχνόπολης» του Δήμου Αθηναίων βάσει όσων κατήγγειλε χθες η δημοτική αρχή μετά την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου για το 2010.
Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών κάνει λόγο για «αδιαφανείς διαδικασίες» και «περιβάλλον διαχειριστικών παρεκτροπών» όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αθηναίων, ενώ τα έσοδα που στερήθηκε η δημοτική επιχείρηση υπολογίζονται σε 478.000 ευρώ. Το ποσόν αυτό όμως αντιστοιχεί στα 2/3 των εσόδων που θα έπρεπε να έχουν τα έξι κυλικεία (περίπου 700.000 ευρώ) με βάση τα τιμολόγια προμήθειας υλικών και τα υπόλοιπα που βρέθηκαν στις αποθήκες, ανέφεραν συνεργάτες του δημάρχου Γ. Καμίνη που διάβασαν το πόρισμα.
Ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε τοποθετήσει πρόεδρο στην «Τεχνόπολη» τον Φώτη Ιγνατίου, ο οποίος εξέδωσε χθες ανακοίνωση μιλώντας για «αποσπασματική δημοσιοποίηση του πορίσματος», «εσπευσμένο δελτίο Τύπου» και «ψέμα που έχει κοντά πόδια», ενώ προανήγγειλε ότι η αλήθεια θα λάμψει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και επιφυλάχθηκε κάθε νομίμου δικαιώματός του. Φαίνεται όμως ότι και ο ίδιος διάβασε εσπευσμένα το «εσπευσμένο» δελτίο Τύπου του δήμου, αφού κατάλαβε ότι τα 478.000 ευρώ είναι τα έσοδα των κυλικείων και όχι η στέρηση εσόδων... Ο πρώην πρόεδρος (τον οποίο πάντως ο Ν. Κακλαμάνης δεν τοποθέτησε ως εκπρόσωπο της παράταξής του στο νέο Δ.Σ.) τονίζει ακόμη ότι «η κάθε οικονομική χρήση της "Τεχνόπολης" ελέγχονταν από ορκωτούς λογιστές».
Τα έσοδα για το 2010
Στο συγκεκριμένο επιχείρημα, ήρθε να απαντήσει με δική της ανακοίνωση η (αντιπολιτευόμενη) δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», η οποία μέσω του εκπροσώπου της, Π. Σκούτα, κατήγγειλε οικονομικές ατασθαλίες στην «Τεχνόπολη» από το 2009. «Τον έλεγχο πραγματοποίησε η ίδια εταιρεία και ορκωτοί ελεγκτές που είχαν κάνει προηγούμενους ελέγχους» αναφέρει η «Ανοιχτή Πόλη». Σημειώνει μάλιστα ότι το πόρισμα «δίνει καθαρές απαντήσεις με τεκμηρίωση», ενώ ζητεί να προχωρήσει ο έλεγχος σε χρήσεις πριν από το 2010, αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας όπως οι κατασκευές και οι συντηρήσεις.
Η «Τεχνόπολη» λειτουργεί από το 1999 στα κτίρια της πρώην επιχείρησης Φωταερίου στο Γκάζι. Οργανώνει πολλές εκδηλώσεις ενώ διαχειρίζεται και έξι κυλικεία εντός της παραπάνω περιοχής αλλά και αλλού (Λόφος Λαμπράκη, οδ. Χελντράιχ, πλ. Κλαυθμώνος, Πολυχώρος, Κατασκηνώσεις Αγ. Ανδρέα). Από τα έξι κυλικεία, βάσει του πορίσματος, τα έσοδα για το 2010 ήταν 220.000 (ενώ θα έπρεπε να είναι περίπου 700.000). Για το παρελθόν έτος ξεκίνησε με προϋπολογιζόμενα έσοδα 2,5 εκατ. και έκλεισε με ζημία 350 χιλιάδες ευρώ.
Στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι οι ταμειακές μηχανές έχουν ανοίξει και κλείσει 500 φορές χωρίς να εκδοθεί απόδειξη ταμειακής μηχανής - πράξη που είναι και κολάσιμη. Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι στη διάρκεια μιας ολόκληρης μέρας δεν εκδίδονταν κανονικά αποδείξεις για διάφορα είδη αλλά μόνο δυο-τρεις συγκεντρωτικές (σαν να είχαν έρθει μόνο 2-3 πελάτες που κατανάλωνε ο καθένας 500 ευρώ)...
Όπως μας δήλωσε ο Π. Σκούτας, όταν ο ίδιος κατήγγειλε παλαιότερα απώλειες εσόδων από τα ταμεία των κυλικείων, ο Φ. Ιγνατίου τού απαντούσε ότι οφείλονται σε «κεράσματα». Τα κεράσματα εκείνα όμως υπολογίζονταν σε 50 άτομα ανά εκδήλωση (!) οπότε προέκυπτε μια απώλεια που θα κυμαινόταν γύρω στα 25.000 ευρώ.
Συζήτηση για τις ατασθαλίες στην «Τεχνόπολη» είχε γίνει και στο δημοτικό συμβούλιο της 28/2/2011. Τότε ο Φ. Ιγνατίου παρομοίασε τη νέα διοίκηση της «Τεχνόπολης» σαν «τον Χάρο που κατέβηκε στο πεδίο της μάχης» και «ασκεί έμμεσο εκβιασμό». Απαντώντας τότε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης είχε προαναγγείλει τα ευρήματα του ελέγχου λέγοντας ότι ο διευθυντής των κυλικείων τέθηκε σε διαθεσιμότητα διότι «δεν είχε φροντίσει να "χτυπούν" οι υπάλληλοι τα ποτά στις ταμειακές μηχανές». Απαντώντας τότε ο κ. Ιγνατίου δέχθηκε να είναι υπόλογος «διότι στόχος είναι να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες και όχι να παίρνουμε χρήματα»!...
του Άρη Χατζηγεωργίου, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 28/4/2011