27 Μαρ 2011

Δεν δίνουν λογαριασμό, δεν παίρνουν λογαριασμό

ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΕΝ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ - Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΑΙΤΕΙ «ΠΑΓΩΜΑ» ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ


ΣΤΟΥΣ 80 ανέρχεται ο αριθμός των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων του ευρύτερου Δημόσιου που αρνούνται να δώσουν λογαριασμό για το πώς διαχειρίζονται το κρατικό χρήμα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για μια νέα «γενιά» κρυφών χρεών, τα οποία τελικά θα πρέπει να καλυφθούν με πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, επιπλέον των 22 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο πρόβλημα προέρχεται από 15 περίπου ταμεία που εποπτεύει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει στα χέρια του τη... μαύρη λίστα. Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν συνεχείς συσκέψεις με στόχο έως το τέλος του μήνα να μαζέψουν όλα τα στοιχεία και να τα αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικές απαντήσεις περιμένουν να λάβουν και τα στελέχη της τρόικας τα οποία καταφθάνουν στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν «εκνευριστεί» από την πολύμηνη καθυστέρηση και ζητούν να επιβληθεί στάση πληρωμών προς τους φορείς και κυρώσεις στους υπευθύνους, όπως αναφέρεται ρητά στο μνημόνιο.

Τα ονόματα στην εν λόγω λίστα των ασφαλιστικών ταμείων είναι ηχηρά. Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, τον Ειδικό Λογαριασμό Πρόνοιας του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περίθαλψης Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος, το Λογαριασμό Επικούρησης Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, μεγάλα ταμεία αλληλοβοήθειας και αυτασφάλισης και το Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας. Στελέχη του αρμόδιου υπουργείου αναφέρουν ότι το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο ένα μήνα πριν, αλλά τις προηγούμενες ημέρες έξι ταμεία «συμμορφώθηκαν», δίνοντας στοιχεία. Πλέον αυθαιρετούν περίπου 15. Οι υπόλοιποι 65 από τους 80 συνολικά φορείς που δεν δίδουν λογαριασμό, είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- (με ελάχιστες εξαιρέσεις, που όμως δεν κατονομάζονται) μικροί σε μέγεθος και δημοσιονομικό κίνδυνο: περιφερειακοί δήμοι, μικρά νοσοκομεία και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου.

Εκτιμάται ότι ναι μεν «παρανομούν» αλλά δεν διακινούν μεγάλα ποσά. Υπενθυμίζεται ότι -βάσει μνημονίου- έπρεπε από τον προηγούμενο Ιούνιο όλοι αυτοί οι φορείς να δημοσιοποιούν τις δαπάνες και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ό,τι δεν έχει πληρωθεί 90 ημέρες μετά την υπογραφή σύμβασης). Στοιχεία τελικά άρχισαν να δημοσιοποιούνται τον Οκτώβριο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα οποία έδειχναν ότι ένας στους δύο δεν έδινε στοιχεία. Να σημειωθεί ότι για το σύνολο του 2010 στοιχεία δεν είχαν δώσει 405 από τους 1.601 φορείς. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Τα στοιχεία που υπάρχουν κάνουν λόγο για οφειλές 5,35 δισ. ευρώ περίπου (αφαιρουμένων των παλαιών χρεών των νοσοκομείων). Η κυβέρνηση έχει ήδη προβλέψει για το 2010 οφειλές αξίας 3 δισ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνεται στο έλλειμμα. Τα υπόλοιπα 2,35 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία του Δεκεμβρίου) πρέπει να ξεκαθαριστεί σε ποιο έτος ανήκουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 1 δισ. είναι χρέη του ΟΠΑΔ του 2008 και ακόμη 500 εκατ. ευρώ προέρχονται από δήμους. Αν δεν «τακτοποιηθούν» σε προηγούμενα χρόνια, στο πρότυπο των χρεών των νοσοκομείων, με έκδοση ομολόγων ή με μετρητά, θα βαρύνουν τα ελλείμματα του 2010 και του 2011, φέρνοντας ισόποσα νέα μέτρα. Ερχεται η τρόικα Το κρίσιμο κρας τεστ θα γίνει σε μία εβδομάδα. Η τρόικα, που καταφθάνει στην Αθήνα για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, θα εξετάσει την τελική έκθεση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την οποία έχει παραγγείλει στο υπουργείο Οικονομικών και πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα υπουργεία, τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τα δημόσια νοσοκομεία, τους ειδικούς λογαριασμούς, τους φορείς και τους πιο μεγάλους δήμους. Θα πρέπει μάλιστα να καταστεί δημόσια, περιλαμβάνοντας έσοδα, δαπάνες και ενδοκυβερνητικές μεταβιβάσεις, καθώς και στοιχεία ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν αυτό δεν γίνει ώς το τέλος Ιουνίου, τότε τίθεται θέμα εκταμίευσης του δανείου, αλλά και κυρώσεων... Η τρόικα ζήτησε και η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί μηχανισμό αυτοδίκαιων διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων επί οργάνων αλλά και των υπευθύνων τους ακόμη και για καθυστερήσεις ως προς την παροχή στοιχείων. Διασταύρωση στοιχείων με φαξ ! Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επαναφέρουν το ζήτημα του πληροφοριακού συστήματος που δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει η αρμόδια Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος για το περίφημο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που είχε ξεκινήσει το 2007, παραμένει ανενεργό και υπάρχει πλέον νέα δέσμευση να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι για το σύνολο της γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου Δημοσίου.

Όσο για το σύστημα-«υποκατάστατο», που επεξεργαζόταν εδώ και χρόνια υπηρεσιακά το υπουργείο (Σύστημα «Εύδημος») και θα αποτελούσε μία -έστω προσωρινή- λύση, πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και ένα χρόνο έχει εγκαταλειφθεί οριστικά. Ετσι, η κυβέρνηση αναλώνεται στο να αναζητά τους υπευθύνους και τους φορείς που δεν δίνουν με... φαξ τα στοιχεία για τις δοσοληψίες τους. Το ζήτημα είναι, λένε αρμόδια στελέχη, ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα στοιχεία αυτά για την ακρίβειά τους. Δηλαδή, αφού δεν υπάρχει κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δοσοληψίες του Δημόσιου και όσων λαμβάνουν κρατικό χρήμα, δεν μπορεί να γίνει και έλεγχος των δαπανών για την ορθότητά τους αλλά και να βρεθούν οι πραγματικές πηγές σπατάλης. Υπενθυμίζεται πάντως ότι με τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο καθορίζεται Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών σε κάθε υπουργείο. Οταν δημιουργηθεί, θα έχει την ευθύνη όλων των εποπτευόμενων από αυτό φορέων και θα υποχρεούται να δίνει λογαριασμό στην αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου.

Ο γενικός γραμματέας κάθε υπουργείου θα είναι αρμόδιος έως ότου στελεχωθούν οι διευθύνσεις.

της Δήμητρας Καδδά, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 27/3/2011