7 Φεβ 2011

Στενός κορσές για μισθούς - επικουρικές

Μισθοί ιδιωτικού τομέα, επιχειρησιακές συμβάσεις με προσθήκη «ατομικών συμφωνιών» και περικοπές σε εφάπαξ – επικουρικές συντάξεις, μπαίνουν από σήμερα σε… νέες οδυνηρές περιπέτειες, καθώς η τρόικα που συναντάται σήμερα με την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη θα ζητήσει να μάθει:
1. Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο για να κάνει το νόμο με τις επιχειρησιακές συμβάσεις άμεσα εφαρμόσιμο, αφού ως τώρα καμία τέτοια σύμβαση δεν έχει υπογραφτεί.
2. Αν θα είναι έτοιμες εντός χρονοδιαγράμματος (Μάρτιο και Απρίλιο) οι μελέτες για τα μεγάλα επικουρικά ταμεία του ΙΚΑ και του Δημοσίου, και πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τα ζημιογόνα και με υψηλό έλλειμμα επικουρικά ταμεία όπως ΔΕΚΟ, τραπεζών και Ναυτικών Πρακτόρων, καθώς και το ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων (εφάπαξ) μια που τα ελλείμματά τους, θεωρούνται από την τρόικα ότι είναι «κρατικά» και πρέπει να μειωθούν.
Για τις συμβάσεις στο υπουργείο εξετάζουν ήδη να τροποποιήσουν το νόμο βγάζοντας από τη μέση το στάδιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται ανάμεσα σε έναν εργοδότη και το κλαδικό σωματείο όταν δεν λειτουργεί σωματείο εντός της επιχείρησης, ενώ «φέρεται» να εξετάζει και τη θέσπιση ατομικής συμφωνίας με απευθείας διαπραγμάτευση εργαζόμενου και εργοδότη.
Στις επικουρικές ήδη τίθεται θέμα μειώσεων και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις (σ.σ. όπως αποκάλυψε ο «ΑΤ» στις 3 Φεβρουαρίου) με πιθανότερο ενδεχόμενο να μείνουν οι 12 από τις 14 πληρωμές του έτους. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν και νέο –ενιαίο- τρόπο υπολογισμού από το 2012 με στόχο οι επικουρικές να μην ξεπερνούν το 20% επί των συντάξιμων αποδοχών.
Για το εφάπαξ, το υπουργείο θα προτείνει να μπει εισφορά σε περίπου 80.000 ιδιωτικού δικαίου δημοσίους υπαλλήλους, ενώ η τρόικα έχει αντιπροτείνει μείωση του εφάπαξ, ή επιστροφή εισφορών (σ.σ. λύση που μεταφράζεται σε περικοπή της τάξης του 50%).
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 7/2/2011