5 Ιαν 2011

Κερκόπορτα

Με το καλημέρα του 2011, οι χειρότεροι φόβοι μας για τις περιβόητες «επιχειρησιακές συμβάσεις» επιβεβαιώθηκαν, με την υπογραφή της πρώτης τέτοιου είδους συμφωνίας. Η ΝΕΟΓΑΛ της Δράμας επέβαλε οριζόντιο "κούρεμα" μισθών κατα 9% παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ήταν κερδοφόρα το 2009 με 2 εκατομμύρια κέρδη και, όπως διαβεβαιώνουν οι υπεύθυνοί της, θα είναι κερδοφόρα και το 2010. Η περικοπή των αμοιβών δικαιολογείται απο την επιχείρηση ως «προληπτική κίνηση», εν όψει των δύσκολων συνθηκών του 2011. Αποτελεί δηλαδή, στην πραγματικότητα, επένδυση της επιχείρησης με χρήματα των εργαζομένων.

Μια ρύθμιση που προβαλλόταν ως έσχατη λύση για να μην κλείσουν χειμαζόμενες επιχειρήσεις και μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι, αποδεινύεται, όπως η αριστερά και τα συνδικάτα (ακόμα και η ΓΣΕΕ Παναγόπουλου) προειδοποιούσαν, ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το ύψος των μισθών. Είναι προφανές ότι, αφού μια κερδοφόρα επιχείρηση μειώνει τους μισθούς για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, κανείς δεν θα εμποδίσει τις άλλες επιχειρήσεις να πουν ακριβώς το ίδιο. Μάλιστα μπορούν «ευλόγως» να διεκδικήσουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις μισθών ώστε να επιτύχουν ακόμα καλύτερη θέση έναντι του ανταγωνισμού, ανοίγοντας μια κατωφερή σπείρα, καθώς η κάθε επιχειρησιακή σύμβαση θα αποτελεί το άνω όριο για τους εργαζόμενους σε άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις. Στο τέλος, βέβαια, ο «ανταγωνιστικός μισθός» των εργαζόμενων στη γαλακτοβιομηχανία δεν θα φτάνει για να αγοράσουν γάλα για τα παιδιά τους.
Επιβαρυντική της όλης κατάστασης είναι και η διαδρομή μέσω της οποίας πληροφορηθήκαμε την αρνητική αυτή εξέλιξη όχι από το Εργατικό Κέντρο της Δράμας, που έπρεπε να έχει βγει στα κεραμίδια, αλλά από τα οικονομικά φύλλα και την πανηγυρίζουσα για την όντως μεγάλη επιτυχία της εταιρείας.
του Γ. Κυρίτση, από την εφημερίδα "Η Αυγή", 5/1/2011