27 Δεκ 2010

Σε τιμή ευκαιρίας

Η εντολή είναι ρητή. Εκποίηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα στον κεντρικό κρατικό κορβανά, για να κλείσουν κάποιες από τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού.
Σε πραγματικούς αριθμούς, η κυβέρνηση που προχωρά ευθέως στην πώληση ή στην παροχή άδειας για εμπορική εκμετάλλευση περιοχών-φιλέτων προσδοκά να συγκεντρώσει κάπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ σε μήκος χρόνου μια τριετίας. Δηλαδή εντός των ετών 2001- 2012 και 2013.
Καθώς ο στόχος της συγκέντρωσης χρημάτων παραπαίει, καθότι οι κεντρικοί εισπρακτικοί μηχανισμοί – από τη φορολογία- υπολειτουργούν και θεωρείται αδύνατο να συγκεντρωθούν σεβαστά ποσά ανάλογα των προσδοκιών του μνημονίου, η κυβέρνηση προβαίνει σε εκποίηση κρατικής περιουσίας. Στόχος είναι να συγκεντρωθεί ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2011 και άλλων 7 δισεκατομμυρίων έως το 2013.
Ήδη η διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί για να προχωρήσει στις αποκρατικοποιήσεις και στην πώληση κρατικής γης έχει αποφασίσει την εδώ και τώρα καταγραφή, ποιοτική ανάλυση και επενδυτική διερεύνηση χιλιάδων στρεμμάτων γης, που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο.
Κατ' αρχάς, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παραχώρηση 11 περιφερειακών λιμανιών της χώρας, εκτός βεβαίως από τα κεντρικά μεγάλα λιμάνια, τα οποία έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση (Πειραιάς).
Επίσης, θα παραχωρηθούν μερικές εκατοντάδες κρατικές μαρίνες, ανεξαρτήτως μεγέθους και ικανότητας παροχών.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει ανεπιστρεπτί την εμπορική και τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά, για τις οποίες ως γνωστόν έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον το εμιράτο του Κατάρ.
Θα παραχωρηθούν, επίσης, 1.500 στρέμματα στις Αλυκές Αναβύσσου, περίπου 18.000 στρέμματα στο χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα, 80.000 στρέμματα στο Πρασονήσι και άλλα 1.500 στην περιοχή Αφάντου στη Ρόδο.
Ήδη η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης προκήρυξε διεθνή, δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, για την αξιοποίηση της Μαρίνας Βουλιαγμένης, με σύμβαση μακροχρόνιας εκμίσθωσης, διάρκειας 40 ετών.
Από την άλλη, επεκτείνεται η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ προχωρά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς πολλά περιφερειακά αεροδρόμια μπαίνουν στο χρηματιστήριο Αθηνών.
Τέλος, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας.
Το ζητούμενο πλέον δεν είναι αν θα αλλάξει το καθεστώς σε αυτά τα κομμάτια γης, αλλά ποιο θα είναι το οικονομικό αντίτιμο. Κυβερνητικός στόχος είναι να συγκεντρωθεί ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2011 και άλλων 7 δισεκατομμυρίων έως το 2013 από τις εκποιήσεις αυτές. Καθώς η χώρα δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί υψηλές τιμές, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η πώληση θα μοιάζει με ξεπούλημα φιλέτων.
πηγή : http://www.zougla.gr/, 27/12/2010