28 Δεκ 2010

Χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν χωρίς Δώρο Χριστουγέννων

Στην πράξη καταργήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις ο 13ος μισθός, δηλαδή το Δώρο Χριστουγέννων, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν μετέωροι και υποχρεώνονται να περάσουν τις γιορτές χωρίς μισθούς και με αβέβαιες τις θέσεις εργασίας τους, καθώς μια σειρά από σημαντικές επιχειρήσεις (λιανεμπόριο, κατασκευές, Τύπος) έχουν προσφύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Δώρο Χριστουγένων δεν έλαβαΝ χιλιάδες εργαζόμενοι, καθώς οι επιχειρήσεις είτε αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα ρευστότητας είτε επικαλούμενες την κρίση δεν έδωσαν καθόλου Δώρο Χριστουγέννων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως επιβεβαιώνει στην "Αυγή" ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Μιχ. Χάλαρης, οι εργαζόμενοι συμφώνησαν να μήν πληρωθούν το Δώρο μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου και δεν προχώρησαν σε καταγγελίες, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα ενσωματωθεί στην επόμενη καταβολή του μισθού.
Στο ΣΕΠΕ έγιναν μέχρι την περασμένη Παρασκευή 300 καταγγελίες, ενώ η αυτόφωρη διαδικασία που προβλέπει η νομοθεσία για τη μη καταβολή του Δώρου, ύστερα από καταγγελία του εργαζόμενου, αφορά επισήμως 210 περιπτώσεις. Τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ κάνουν λόγο για 5.000 περιπτώσεις (ή 0,5% του εργατικού δυναμικού) που δεν καταβλήθηκε το Δώρο, ωστόσο στην πραγματικότητα, ο αριθμός μπορεί να είναι και δεκαπλάσιος σύμφωνα με εκτιμήσεις των Εργατικών Κέντρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις καταγγελίες που συνεχίζουν να συλλέγουν σε όλη την Ελλάδα τα Εργατικά Κέντρα, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα (Θήβα), την Εύβοια, την Ήπειρο και τις Κυκλάδες. Τα περισσότερα κρούσματα μή καταβολής του Δώρου σημειώθηκαν στις κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες, το εμπόριο, τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν για την διαδικασία του αυτοφώρου και έτσι δεν δεχόντουσαν τις μηνύσεις των εργαζομένων.

Και στον Τύπο...

*Στον χώρο του Τύπου, οι εργαζόμενοι στον "Φίλαθλο" έλαβαν τα 2/3 του Δώρου, ενώ απεργία για τον ίδιο λόγο πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Κανάλι 1 του Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι παράνομη, σύμφωνα με τον νόμο, είναι και η μερική καταβολή. Να σημειωθεί ακόμα ότι προϋπόθεση για την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων είναι ο μισθωτός να απασχολείται μέσα στο χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου ώς τις 31 Δεκεμβρίου της φετινής χρονιάς και ως βάση υπολογισμού του Δώρου λαμβάνονται υπόψη οι καταβαλλόμενες αποδοχές της 10ης Δεκεμβρίου. Η καταβολή πρέπει να γίνει μέχρι και τις 21/12, ωστόσο η 31η Δεκεμβρίου είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του δώρου.

Κόπηκε το μέρισμα στο Δημόσιο

Δώρο Χριστουγέννων δεν πήραν ούτε οι μερισματούχοι συνταξιούχοι του Δημοσίου (250 ευρώ κατά μέσο όρο). Η διοίκηση του Ταμείου, το οποίο βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και έχει προτείνει κατάργηση των Δώρων και περικοπή κατά 30% του μερίσματος, επισήμως υποστηρίζει ότι δεν θα καταβάλει το δώρο γιατί έχει ληφθεί η σχετική απόφαση από το Δ.Σ. του Ταμείου. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΜΤΠΥ και η κυβέρνηση προχωρούν στην κατάργηση του δώρου, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει απόφαση για τη χορήγησή του. Η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι οι ασφαλισμένοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την κατάσταση του Ταμείου και τα ελλείμματα. Όπως αναφέρει, γι' αυτά ευθύνονται η "καταλήστευση" των αποθεματικών του από τις Τράπεζες και το Χρηματιστήριο, η αλλαγή της σχέσης εργαζομένων - συνταξιούχων και η επιβάρυνση του Ταμείου για την κάλυψη εισοδηματικών κρατικών πολιτικών.
του Α. Πετρόπουλου, από την εφημερίδα "Η Αυγή", 28/12/2010