7 Δεκ 2010

Ρήγμα στη ΓΣΕΕ από Μνημόνιο και επιχειρησιακές συμβάσεις

Ευρύτερες διεργασίες και ανακατατάξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα δρομολογούν οι αποχωρήσεις των παρατάξεων Αυτόνομη Παρέμβαση και ΔΑΚΕ από το προεδρείο της ΓΣΕΕ, το περασμένο Σάββατο, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη βαθύτατη κρίση στο συνδικαλιστικό κίνημα, ίσως τη μεγαλύτερη των τελευταίων 25 χρόνων, όταν και πάλι ο κυβερνητικός συνδικαλισμός είχε οδηγήσει στα πρόθυρα διάσπασης τη Συνομοσπονδία.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση, ζητώντας τη διεξαγωγή συνεδρίου της Συνομοσπονδίας το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, κατήγγειλε τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση και τους εργοδότες για τους όρους παράκαμψης των κλαδικών συμβάσεων και αποχώρησε από το προεδρείο, κίνηση που ακολούθησε και η ΔΑΚΕ. Και οι δύο παρατάξεις διατηρούν τις θέσεις τους σε επίπεδο Εκτελεστικής Επιτροπής, ωστόσο η αποχώρησή τους σε αυτή τη φάση από την προεδρία σηματοδοτεί την κορύφωση των προβλημάτων τόσο στον προσανατολισμό όσο και στη λειτουργία της Συνομοσπονδίας, που επιδεινώθηκαν μετά την επιβολή του Μνημονίου και τη συμβιβαστική στάση που σηματοδοτούσε η ηγεσία της ΓΣΕΕ.
Μετά την κίνηση αυτή το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΜΕ (δεν συμμετέχει στο προεδρείο τα τελευταία 12 χρόνια) αλλά και δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ που κρατούσαν αποστάσεις από τους χειρισμούς της ηγεσίας. Είναι γεγονός ότι στο εσωτερικό της φιλοκυβερνητικής παράταξης, τους τελευταίους μήνες πυκνώνουν οι αντιδράσεις για την, χωρίς ουσιαστική αντίσταση, παράδοση των εργατικών και ασφαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, τη διάλυση των δημοσίων οργανισμών κοινής ωφέλειας. Το κλίμα στις ΔΕΚΟ θυμίζει "καζάνι που βράζει" και αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε ανατροπές που θα έχουν άμεσες συνέπειες και μέσα στην ΠΑΣΚΕ. Υπενθυμίζεται ότι μεσαία συνδικαλιστικά στελέχη της παράταξης από τον ίδιωτικό και τον δημόσιο τομέα έχουν ζητήσει πρίν από το καλοκαίρι, έκτακτο συνέδριο της παράταξης και αντιμετώπιση των σχεδίων κυβέρνησης και τρόικας.

Γ. Γαβρίλης: Διαπραγματεύεστε τους όρους "σφαγής"

Μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο το περασμένο Σάββατο, ο Γ. Γαβρίλης, επικεφαλής της Αυτόνομης Παρέμβασης, τόνισε ότι "με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις δραματικές εξελίξεις που δρομολογούνται σε βάρος των εργαζομένων και εκτιμώντας τις οριακές στιγμές που διέρχεται το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αποφάσισε την αποχώρησή της από το προεδρείο της ΓΣΕΕ μέχρι το νέο συνέδριο. Οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Το Μνημόνιο 2 σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του, οδηγώντας τη χώρα σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο. Η μισθωτή εργασία στοχοποιείται και διαπομπεύεται. Οι μισθοί και τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων πετσοκόβονται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στέλνονται στη πυρά της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και το εργατικό δίκαιο καταργείται εν μια νυκτί. Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι υπό διωγμό. Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία μπαίνουν σε ένα γύψο χωρίς επιστροφή.
Αντ' αυτού η ΓΣΕΕ, ως κορυφαία οργάνωση των μισθωτών με ευθύνη της πλειοψηφίας της και για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε στέκει ακίνητη, είτε εμφανίζεται να «διαπραγματεύεται» τους όρους με τους οποίους 'η σφαγή των εργαζομένων' θα γίνει με πιο ήπιο τρόπο. Όλες αυτές οι ενέργειες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ στις σημερινές δύσκολες στιγμές για τους εργαζόμενους είναι καταστροφικές και βάζουν τρικλοποδιές στην ανάγκη οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων. Οι τελευταίες εξελίξεις υπονομεύουν ακόμη περισσότερο το κύρος, τον ρόλο και τη διαπραγματευτική ικανότητα της ΓΣΕΕ.

Έκτακτο συνέδριο

Επιμένουμε να στέλνουμε σαφές μήνυμα προς τους εργαζόμενους ότι το σ.κ. πρέπει να οργανώσει και να μεγαλώσει τις αντιστάσεις του. Επιμένουμε ότι χρειάζεται η ανάπτυξη ενός μεγάλου μαχητικού και μαζικού μετώπου όλου του σ.κ. ενάντια στο Μνημόνιο. Γι' αυτόν τον σκοπό χρειάζεται να γίνουν σοβαρά και τολμηρά βήματα όπως:

* Έκτακτο συνέδριο της ΓΣΕΕ έως τον Μάρτιο του 2011.
* Να προηγηθούν Συνδιασκέψεις σε όλες τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις για ουσιαστική συζήτηση και επανατοποθέτηση όλου του σ.κ. για τους «μεταμνημονιακούς» χειρισμούς και την δράση του σ.κ.
* Την αλλαγή προσανατολισμού της στρατηγικής και τακτικής του σ.κ. στις νέες συνθήκες.
* Την προσφυγή στους εργαζόμενους για την εκλογή νέας διοίκησης.
* Στην άμεση ενοποίηση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
* Τέλος συνεχίζουμε την προετοιμασία της απεργίας στις 15 Δεκεμβρίου για την επιτυχία της φιλοδοξώντας να πάρει τα χαρακτηριστικά της μεγάλης απεργίας της 5ης Μαΐου.
πηγή : Εφημερίδα "Η Αυγή", 7/12/2010