1 Νοε 2010

Ένας δήμος με μοντέλο ανάπτυξης

Ο δήμαρχος Νέας Μάκρης αναλύει το όραμά του για τον «καλλικρατικό» Μαραθώνα
Μπορεί ένας «καλλικρατικός» δήμος 220.000 στρεμμάτων, που θα καλύπτει μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Αττικής -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- όχι μόνο να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα, αλλά και να έχει όραμα για το μέλλον; «Ναι», υποστηρίζει ο σημερινός δήμαρχος Νέας Μάκρης (και υποψήφιος του νέου Δήμου Μαραθώνα - Νέας Μάκρης - Βαρνάβα - Γραμματικού) κ. Ιορδάνης Λουίζος, εκτιμώντας ότι η συνένωση των τεσσάρων περιοχών θα τους δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ως μοντέλο ανάπτυξης προτείνει την περιοχή της Νέας Μάκρης, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα προόδου.
Ο «καλλικρατικός» Δήμος Μαραθώνα, με 25.000 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 (σίγουρα τους διπλάσιους σήμερα) καλύπτει περιοχές με διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης, σημαντικά προτερήματα, αλλά και μεγάλες εκκρεμότητες. «Ο συνδυασμός πράσινου και γαλάζιου είναι σημαντικός πλούτος και είναι επόμενο να αγωνιούμε για το πώς θα τον προφυλάξουμε με τον καλύτερο τρόπο», λέει στην «Κ» ο κ. Λουίζος.

«Όχι» στο τσιμέντο

«Κλειδί» στην προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής είναι η σωστή οικιστική ανάπτυξη. «Στη Νέα Μάκρη τασσόμαστε επί χρόνια υπέρ της ανάπτυξης των σχεδίων πόλης με πάρα πολύ χαμηλούς συντελεστές δόμησης -τους χαμηλότερους στην Αττική- από 0,2 έως 0,25.
Με αυτούς τους όρους μπορεί να εξασφαλιστεί σωστή ανάπτυξη και ευημερία, ένα περιβάλλον θελκτικό για νέους οικιστές, που δημιουργεί πόλεις γεμάτες ζωή αλλά όχι με όρους τσιμεντοποίησης», εξηγεί ο κ. Λουίζος. «Στη Νέα Μάκρη εργαζόμαστε συστηματικά σε αυτήν την κατεύθυνση, καταφέρνοντας να περιορίσουμε πολύ την αυθαίρετη δόμηση. Πριν από τρεις εβδομάδες υπογράψαμε συμφωνία για τη μελέτη ένταξης του Ζούμπερι στο σ
χέδιο πόλης. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Νέας Μάκρης έχει εγκριθεί ομόφωνα από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Ανάλογες κινήσεις πρέπει να γίνουν για την πόλη του Μαραθώνα, αλλά και για τα χωριά μας, το Γραμματικό και τον Βαρνάβα, που πρέπει να διατηρήσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους».
Στην επομένη των εκλογών, οι «καλλικρατικοί» δήμοι της βόρειας, νότιας και ανατολικής Αττικής θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα των δασικών χαρτών, από τους οποίους θα προκύψει ότι μεγάλοι οικισμοί έχουν χτιστεί σε δασικές περιοχές. Πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα που θα ανακύψει; «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να υπάρξουν δασικοί χάρτες», λέει ο κ. Λουίζος. «Ωστόσο οι περιοχές που βρίσκονται εκεί όπου κάποτε υπήρχε δάσος, αλλά από δεκαετίες έχουν αποκτήσει πολεοδομικά στοιχεία -κατοικίες, δρόμους, δίκτυα- θα πρέπει να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης με χαμηλούς συντελεστές. Με αυτόν τον τρόπο και το δάσος θα προστατευθεί και η αυθαίρετη δόμηση θα ανακοπεί δίνοντας στους κατοίκους το δικαίωμα να χτίσουν νόμιμα».

Υποδομές

Η δόμηση δεν είναι το μόνο σοβαρό ζήτημα που θα απασχολήσει τον νέο «καλλικρατικό» Δήμο Μαραθώνα. Η προστασία των ακτών, αλλά και η δημιουργία βασικών υποδομών που δυστυχώς εξακολουθούν να λείπουν (όπως οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού) είναι δύο από τα βασικότερα θέματα στην καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών. «Στη Νέα Μάκρη πριν από λίγα χρόνια κατασκευάσαμε έναν παραλιακό πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο που σήμερα τον απολαμβάνουν όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες», λέει στην «Κ» ο κ. Λουίζος. «Είναι σημαντικό τέτοια έργα να επεκταθούν και στην υπόλοιπη ακτογραμμή».
Τα πράγματα είναι σαφώς πιο σύνθετα στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού και της αποχέτευσης. «Ελπίζουμε ότι ο “Καλλικράτης” θα δώσει την αφορμή να λυθεί. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, όταν παραμένουμε αγκυλωμένοι σε τοπικιστικές αντιλήψεις», εκτιμά ο ίδιος και «ο “Καλλικράτης”, παρά τα όποια ελαττώματά του, μας δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα κοινό όραμα για τις περιοχές μας».
πηγή : Εφημερίδα "Η Καθημερινή της Κυριακής", 31/10/2010