1 Οκτ 2010

Δίχτυ προστασίας για ανέργους

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δικαίωμα στις παροχές κοινωνικού τουρισμού θα μπορούν να έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι χωρίς δουλειά, καταβάλλοντας 5 ευρώ τον μήνα. Αναμένεται να ενεργοποιηθεί ειδική ρύθμιση

Δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και σε παροχές κοινωνικού τουρισμού θα αποκτήσουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες μένουν άνεργοι. Για το θέμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ειδική ρύθμιση, ώστε οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ να μπορούν καταβάλλοντας πέντε ευρώ τον μήνα να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες παροχές.

Το «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας για τους αυτοαπασχολούμενους βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης της υπουργού Εργασίας Λούκα Κατσέλη με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Τη σχετική πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Δημήτρης Ασημακόπουλος και υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να ενεργοποιήσει σχετικό άρθρο του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου.
Η τελική ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει πως κάθε ελεύθερος επαγγελματίας θα καταβάλλει ένα ποσό της τάξης των 60 ευρώ τον χρόνο. Με αυτά τα χρήματα, ακόμα και όταν χάσει τη δουλειά του, θα μπορεί να έχει υγειονομική περίθαλψη (γιατρούς, συμβεβλημένα θεραπευτήρια και νοσοκομεία του ΕΣΥ), αλλά και να συμμετάσχει στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού (π.χ. να παίρνει δελτία για δωρεάν διακοπές).
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, «ζητήθηκε η ενεργοποίηση του άρθρου 69 του νέου ασφαλιστικού νόμου σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αυτοαπασχολουμένων για δύο χρόνια σε περίπτωση παύσης της λειτουργίας της επιχείρησης.
Ζητήθηκε επίσης να παρέχεται η δυνατότητα σε αυτοαπασχολούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη. Αναφερόμενος στο «δίχτυ προστασίας», σημείωσε πως «ένα πρώτο μέτρο σε αυτήν την κατεύθυνση θα ήταν η δημιουργία ενός λογαριασμού ασφάλισης των αυτοαπασχολουμένων έναντι της ανεργίας».
Αναφορικά με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ, οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών πρότειναν:
Την προώθηση μιας ρύθμισης με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε δόσεις, παράλληλα με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών.
Την άρση του «εξαιρετικά δυσανάλογου και επαχθούς μέτρου της προσωποκράτησης για χρέη προς τον ΟΑΕΕ». Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν και οι αλλαγές στον ΟΜΕΔ, μετά το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους η Λούκα Κατσέλη. Η ΓΣΕΒΕΕΕ επεσήμανε πως «οι βασικές ρυθμίσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», αλλά επεσήμανε πως πρέπει να υπάρξουν επιμέρους βελτιώσεις και γι’ αυτόν τον σκοπό θα καταθέσει αναλυτικές προτάσεις.
Μετά τη συνάντηση η Λούκα Κατσέλη σημείωσε πως «προσδιορίσαμε ένα σχέδιο δράσης για τους επόμενους δύο μήνες, προκειμένου να στηρίξουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι βρέθηκε κοινός τόπος».
Κύκλο επαφών με τις διοικήσεις των Ταμείων ξεκίνησε η υπουργός Εργασίας, σε μία προσπάθεια να υπάρξει σωστή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων. Γι’ αυτό το θέμα υπήρξε ήδη συνάντηση με τον διοικητή του ΟΑΕΕ και θα ακολουθήσει «ραντεβού» με τον διοικητή του ΙΚΑ.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 1/10/2010