2 Οκτ 2010

Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο : Οδυνηρές περικοπές και ένταση της χειραγώγησης

Οι εργαζόμενοι να δώσουν απάντηση απεργώντας μαζικά την Πέμπτη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Να δώσουν απάντηση στο νέο μισθολόγιο των περικοπών και της χειραγώγησης καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση (ΤΑΔΗΣΥ), συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία στις 7 Οκτώβρη. Οι ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 π.μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.
Με το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση προωθεί συρρίκνωση των βασικών μισθών, πλήρη εξατομίκευση του τελικού μισθού, σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικότητα και προσαρμογή της δομής και της λειτουργίας του Δημοσίου και κατ' επέκταση των υπαλλήλων του στις ανάγκες του κεφαλαίου.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η παράταξη της ΤΑΔΗΣΥ με ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Και από την χτεσινή συνάντηση που έκανε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ με τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση επείγεται να προωθήσει το νέο δημοσιοϋπαλληλικό μισθολόγιο για να υλοποιήσει μέσα από αυτό την επιταγή του μνημονίου για μείωση κατά 2,7 δισ. ευρώ του κονδυλίου των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και να χειραγωγήσει τους δημόσιους υπαλλήλους.
Είναι φανερό ότι το μισθολόγιο αυτό όχι μόνο θα μειώνει παραπέρα και δραστικά όλους τους μισθούς, αλλά και με τη σύνδεση του μισθού με τη λεγόμενη αποδοτικότητα που θα προβλέπει, αναδείχνεται ως κύριος μοχλός χειραγώγησης και πειθαναγκασμού των εργαζομένων στο Δημόσιο, έτσι ώστε ο δημόσιος υπάλληλος, εκβιαστικά να γίνεται πειθήνιο γρανάζι του κρατικού μηχανισμού και να δουλεύει απαρέγκλιτα στην υλοποίηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Όχι στο διάλογο - απάτη
Συνένοχοι για αυτή την κατάσταση είναι και η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, που διαχρονικά συναίνεσε και συνέπραξε στις κυβερνητικές πολιτικές και τώρα ξανά δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση, συμμετέχοντας στο διάλογο - απάτη για το νέο μισθολόγιο.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα πρέπει να καταδικάσουν έμπρακτα τους νέους αντιμισθολογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά και να παραμερίσουν και τη συνένοχη συναινετική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, συμμετέχοντας μαζικά και δυναμικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 7 Οκτώβρη. Μέσα από αυτόν τον αγώνα να διεκδικήσουν μισθούς αντίστοιχους με τις σύγχρονες ανάγκες μας και να συμβάλουν στη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε το κράτος να μετατραπεί από όργανο του κεφαλαίου σε λαϊκό όργανο».

Αβάντα από το ΛΑ.Ο.Σ
Συμπαραστάτης για άλλη μια φορά έσπευσε ο ΛΑ.Ο.Σ, ο εκπρόσωπος του οποίου Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε:
«Αλλη μια ξεκάθαρη θέση του ΛΑ.Ο.Σ. φαίνεται να υιοθετεί η κυβέρνηση: Αυτή του Ενιαίου Μισθολογίου. Αρκεί να μην την παραποιήσουν όπως έκαναν με την πρότασή μας για τους ημιυπαίθριους χώρους, καθώς και με εκείνη για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων».
Μπροστά στον ορυμαγδό αυτό, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ στην κυβερνητική πρόταση για διάλογο δήλωσε έτοιμη να κάνει διαπραγμάτευση για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ περιορίζεται στο θέμα των μισθών, υποβαθμίζοντας τον αντιδραστικό ρόλο που επιφυλάσσει για το Δημόσιο η κυβέρνηση.
πηγή : Εφημερίδα "Ριζοσπάστης", 2/10/2010