26 Σεπ 2010

Οι καραμπόλες του Καλλικράτη

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

«Τα πάντα είναι ατμός» είχε πει ο Θανάσης Βέγγος σε μία από τις ξεκαρδιστικές ελληνικές ταινίες. Το ίδιο μότο χρησιμοποιούν σήμερα και οι χιλιάδες υπάλληλοι των νομαρχιών και των δήμων, που περιμένουν με αγωνία τις αναγκαστικές πλέον μετατάξεις που έρχονται με βάση τα νέα οργανογράμματα των περιφερειών και καλλικρατικών δήμων.
Είναι το πρώτο μεγάλο καραβάνι δημοσίων υπαλλήλων, στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους, που θα αλλάξει γραφεία, περιοχή ίσως ακόμη και αντικείμενο εργασίας. Υπολογίζεται ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2011 περίπου 7.000 εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το σύνολο των 10.500 υπαλλήλων θα μετακινηθούν σε υπηρεσίες των αιρετών περιφερειών. Εως το τέλος του χρόνου από τους 17.000 υπαλλήλους των νομαρχιών περίπου 3.000 θα μετακινηθούν σε δήμους.
Κρίσιμη ημερομηνία για τις αλλαγές και τις μετακινήσεις που θα γίνουν είναι οι επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου. Αμέσως μετά θ' αρχίσουν να στελεχώνονται οι 325 νέοι καλλικρατικοί δήμοι.
Το μεγάλο αγκάθι για τους υπαλλήλους είναι τα νέα οργανογράμματα των 13 περιφερειών, αλλά και των επτά αποκεντρωμένων κρατικών-διοικητικών περιφερειών, καθώς και οι νέοι οργανισμοί των δήμων. Από τις οργανικές θέσεις και την περιγραφή των καθηκόντων θα εξαρτηθεί κι ο αριθμός όσων τελικά μεταταγούν.
Στην πλειονότητά τους είναι επιφυλακτικοί για το νέο τους εργασιακό καθεστώς. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στη μικρή συμμετοχή για να δηλώσουν ενδιαφέρον στην εθελοντική μετάταξη. Για παράδειγμα, από την Περιφέρεια Αττικής μόνο τέσσερις υπάλληλοι ζήτησαν να μεταταγούν στην αιρετή περιφέρεια. Οι υπόλοιποι προσπαθούν να παραμείνουν στις 7 διοικητικές-κρατικές περιφέρειες. Συνολικά 792 υπάλληλοι των περιφερειών αποδέχθηκαν οικειοθελώς τη μετακίνησή τους στις αιρετές περιφέρειες.
Ο πρώτος δυνατός συναγερμός χτύπησε την περασμένη Παρασκευή, όταν οι εργαζόμενοι πήραν στα χέρια τους τα πρώτα σχέδια Π.Δ. για τα οργανογράμματα των περιφερειών. Εκεί διαπίστωσαν ότι αρκετές υπηρεσίες συγχωνεύονται, χωρίς όμως να γνωρίζουν πού θα βρίσκονται οι νέες έδρες τους, ενώ ορισμένοι οργανισμοί καταργούνται. Αρκετοί υπάλληλοι δεν βρήκαν στους καταλόγους των προεδρικών διαταγμάτων ούτε καν την ειδικότητά τους...!
«Με τον "Καλλικράτη" καταργούνται οι οργανικές θέσεις και μεταφερόμαστε σε προσωπαπαγείς θέσεις, οι οποίες όμως είναι επισφαλείς» μας ανέφερε η Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Ομοσπονδίας Νομαρχιακών Υπαλλήλων. «Επιπλέον ενώ η μισθοδοσία των νομαρχιακών υπαλλήλων γινόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, τώρα, με τη μετάταξη σε δήμο, θα πληρωνόμαστε από τους πόρους των ΟΤΑ, εάν φυσικά υπάρχουν τα χρήματα. Συνεπώς, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι δήμαρχοι με την κατάργηση των νομαρχιών θα μας αποδεχτούν στις υπηρεσίες τους».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Περιφέρεια Αττικής:

* Οι 7 υπηρεσίες Υγειονομικού Ελέγχου των τεσσάρων νομαρχιών μειώνονται σε τρεις. Οι υπάλληλοι τώρα ψάχνονται για τις νέες έδρες των υπηρεσιών τους.

* Αντίστοιχα οι 7 υπηρεσίες Κοινωνικής Ερευνας και Κοινωνικής Συμβολής εντάσσονται στη διεύθυνση κοινωνικής μέριμνας, δηλαδή σε μία υπηρεσία.

* Στα γραφεία Αγροτικής και Γεωργικής Ανάπτυξης οι υπάλληλοι ψάχνονται πού θα πάνε. Σε κάθε μία από τις 8 περιφερειακές ενότητες της Αττικής έχουν δημιουργήσει υπηρεσίες Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, αλλά είναι τοις πάσι γνωστό ότι στο κέντρο της Αθήνας δεν υπάρχουν τέτοιες γεωργικές μονάδες...!

Όλο αυτό το αλαλούμ των μετατάξεων έθεσε με προχθεσινή επιστολή του στον υπουργό Εσωτερικών ο πρόεδρος των νομαρχιών (ΕΝΑΕ) Δ. Δράκος. «Μια σειρά από λάθη που ξεκίνησαν με το ζήτημα των μετατάξεων του προσωπικού από και προς τις περιφέρειες κινδυνεύει να εξελιχθεί σε βρόχο για τη δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία από 1.1.2011 φαίνεται ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών λόγω της παράλυσης των υπηρεσιών μας και του υδροκεφαλισμού που τείνει να παγιωθεί με τους οργανισμούς αυτούς» αναφέρεται στην επιστολή και συνεχίζει: «...Εχουν ολοκληρωθεί οι εκούσιες μετατάξεις, από τις 8.8.2010 -οι οποίες, ελλείψει οργανισμών, έγιναν στα "τυφλά"- ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν οι αναγκαστικές μετατάξεις, για τις οποίες ουδείς γνωρίζει ποια κριτήρια θα ακολουθηθούν και τι ανατροπές στη ζωή των υπαλλήλων θα επιφέρουν».
του Σπ. Φρεμεντίτη, από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 26/9/2010