28 Σεπ 2010

Αντιμνημονιακή ψήφο προτείνουν τα συνδικάτα

ΕΝΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το Μνημόνιο της ντροπής διοργανώνoυν την Τετάρτη στην Κλαυθμώνος ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Σάλος από τις αποκαλύψεις ότι εκχωρήθηκε ερήμην μας στο Ecofin η φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της χώρας μας!

Ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί συστηματικά να αποφευχθούν (μέχρι τουλάχιστον τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου) οι κοινωνικές εκρήξεις και συγκρούσεις προκειμένου να αποκομίσει
τα μεγαλύτερα δυνατά πολιτικά οφέλη, νέα πολιτικά δεδομένα επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνδικάτα και κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή δύο γεγονότα-σταθμούς που είναι:
Η εκδίκαση στις 8 Οκτωβρίου προσφυγών στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της νομιμότητας του Μνημονίου της ντροπής, καθώς και το αποτέλεσμα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης που προσδοκάται να έχει «αντιμνημονιακό» χαρακτήρα.
Καθώς όλες οι κοινωνικές ομάδες πλήττονται από τις ρυθμίσεις που προβλέπει το Μνημόνιο της ντροπής, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Αυτόνομη Παρέμβαση) διοργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 29 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά της πολιτικής λιτότητας και των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών μέτρων που εφαρμόζουν συντονισμένα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Απεργιακές κινητοποιήσεις θα εκδηλωθούν όμως στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η πολιτική-κοινωνική ένταση εξαπλώνεται, ενώ σάλο προκαλεί ο καθηγητής Ν. Μαριάς που δηλώνει ότι: Στις 7 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες εκχώρησε ερήμην μας στο Ecofin τη δυνατότητα να αποφασίζει για ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, φορολογικά κ.λπ. θέματα. Και επιπλέον ο κ. Μαριάς υποστηρίζει ότι «ακόμη και αν έχουμε άλλη κυβέρνηση στη χώρα μας, δεν θα μπορεί να αλλάξει μια τέτοια συμφωνία...».
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μαριά, αναρωτιέται αν πρόκειται για κάποιο «μυστικό πρωτόκολλο» ή για επικύρωση δεσμεύσεων του Μνημονίου που δεν γνωρίζουμε ακόμη... Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, όπως και ο γραμματέας της ΠΑΣΚ/ΔΥ Κ. Παπαντωνίου σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων Ηλ. Ηλιόπουλο (ΔΑΚΕ), Ηλ. Βρεττάκο (Αυτόνομη Παρέμβαση) και εν μέρει με τον Δημ. Αγιαβανάκη (ΠΑΜΕ), συγκλίνοντας στην ανάγκη ανατροπής των όρων του Μνημονίου και του «μηχανισμού στήριξης», τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός ευρύτατου κοινωνικού κινήματος, που θα σταματήσει την πολιτική που οδηγεί στην κατάρρευση της οικονομίας της χώρας μας, στην ύφεση, την ανεργία, τα λουκέτα και τον πληθωρισμό.
Η έλλειψη ισχυρής οργανωμένης έκφρασης που να συντονίζει εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες επιτρέπει την επέλαση κατά δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα. Με αυτή την προσέγγιση η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει στις 7 Οκτωβρίου 24ωρη πανελλαδική απεργία των δημοσίων υπαλλήλων (σύμφωνα με πληροφορίες, απέτυχαν προσπάθειες για κοινή απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη με τη ΓΣΕΕ).
Σε επίπεδο ΑΔΕΔΥ, παρά τις όποιες, αναπόφευκτες, ιδεολογικές διαφοροποιήσεις, η ανάγκη προστασίας των εργαζόμενων στο Δημόσιο από την πολύπλευρη επίθεση που δέχονται στο εισόδημα και στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματά τους, «εξώθησαν» τη συνδικαλιστική ηγεσία στη χάραξη κοινής τακτικής και στόχευσης για να αποκρουστούν ή να περιοριστούν οι απώλειες. Αντιθέτως, σε επίπεδο ΓΣΕΕ η συνδικαλιστική εικόνα είναι απλώς ζοφερή και απογοητευτική: Στην ΠΑΣΚΕ πολλά είναι τα προβλήματα, καθώς οι ρωγμές είναι πιο εμφανείς. Η πολιτική ομάδα βάλλεται ηπιότερα από προέδρους ομοσπονδιών και εργατοϋπαλληλικών κέντρων που την κατηγορούν «για αδράνεια», τουλάχιστον απέναντι στη λαίλαπα του Μνημονίου και των κυβερνητικών αποφάσεων που «αφανίζουν» τους εργαζόμενους, ενώ πιο οξείες είναι οι επιθέσεις που δέχεται από συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ δεν είναι πια αρραγής. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι κ. Γ. Παναγόπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΕ) και Στ. Ανέστης «παρά τις διαφωνίες τους με τις κυβερνητικές, οικονομικές και κοινωνικές επιλογές επιλέγουν να μην έλθουν σε ρήξη με τα επιτελεία κόμματος και κυβέρνησης, γι' αυτό ακολουθούν την τακτική του «στρογγυλέματος» των προβλημάτων. Δυσαρεστημένο φέρουν οι ίδιες πληροφορίες τον Φιλ. Θωμά που θα επιθυμούσε πιο δυναμική παρέμβαση της ΓΣΕΕ, ενώ πλήρως αντίθετος στην τακτική κατευνασμού και διατήρησης των ισορροπιών για λόγους κομματικών σκοπιμοτήτων είναι ο Βαγγ. Μουτάφης.
Εκτός όμως από τα ενδοπαραταξιακά προβλήματα της ΠΑΣΚΕ, και οι σχέσεις της ηγετικής ομάδας με τους εκπροσώπους των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων Βαγγ. Μπουζούλα, Γ. Γαβρίλη και Θ. Βασιλόπουλο δεν είναι και οι καλύτερες (σ.σ.: Το ΠΑΜΕ και οι εκπρόσωποί του σπανίως εμφανίζονται στα γραφεία της ΓΣΕΕ, με συνέπεια να είναι ανύπαρκτες οι σχέσεις τους με τις άλλες παρατάξεις, με τις οποίες βρίσκονται σε συνεχή σύγκρουση).
Σε σχέση με το συλλαλητήριο της Τετάρτης οι κ. Παναγόπουλος και Μπουζούλας απέρριψαν πρόταση του κ. Γαβρίλη για κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, στην οποία όμως θα προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς που βρίσκονται τώρα «στο μάτι του κυκλώνα» με τις «αναδιαρθρώσεις» που επιχειρεί ο υπουργός Μεταφορών Δημ. Ρέππας. Και στις απεργιακές αυτές εκδηλώσεις όλα δείχνουν ότι εκτός από την κυβέρνηση στο στόχαστρο θα βρεθεί και η ηγεσία της ΓΣΕΕ που κατηγορείται για πλήρη αδυναμία να προασπίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων (σ.σ.: κοντά στους οδηγούς φορτηγών βρέθηκε πάντως ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγ. Μπουζούλας).
της Αστέρως Χριστοδουλίδου, από την εφημερίδα "Το Παρόν", 26/9/2010