22 Ιουν 2010

Τυχερές οι «φετινές» συνταξιούχοι

ΟΣΕΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ

Όσοι συμπληρώνουν φέτος τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι οι τυχεροί του συστήματος. Οι υπόλοιποι θα συνταξιοδοτηθούν στο 65ο έτος (και στο 60ό με μειωμένη).
Το μόνο θετικό από την εξίσωση των ορίων μεταξύ ανδρών (σ.σ. αφού προηγουμένως αυτά αυξηθούν στα αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα) και γυναικών στο Δημόσιο είναι η διατήρηση των βασικών συνταξιοδοτικών διατάξεων για τους προ το 1983 ασφαλισμένους. Με την έννοια ότι διατηρείται ανέπαφη η 35ετία. Κάτι που αποτελεί πρόκριμα και για τους ασφαλισμένους του ιδωτικού τομέα με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα.
Το Ασφαλιστικό του δημόσιου τομέα αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρό, κυρίως για τις μητέρες ανηλίκων. Με την πλήρη εξίσωση δεν προβλέπεται δηλαδή καμία θετική διάκριση, κάτι που διατηρούν οι μητέρες στο ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία. Για παράδειγμα, με 25ετία και ανήλικο, το όριο ηλικίας στο Δημόσιο αυξάνεται στο 65ο, όταν στον ιδιωτικό τομέα είναι το 55ο (νόμος 3655/08-Πετραλιά) και το πολύ να ανεβεί στο 60ό με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη. Ακόμη και με 35ετία οι γυναίκες θα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη στο 60ό έτος (μείον 6% για κάθε χρόνο πριν από το 65ο και 30% στο παράδειγμα μας) όπως και οι άνδρες.
Κατά συνέπεια όποια ασφαλισμένη του Δημοσίου δεν συμπληρώνει φέτος τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης «παγιδεύεται» στην εργασία. Δεν πρόκειται να βγει 1-2 χρόνια αργότερα με κάποιο πέναλτι ή με την προσθήκη ορισμένων εξάμηνων. Οδεύουν όλοι και όλες, αναποδράστως, στο 65ο έτος καθώς σε κάθε ημερολογιακό έτος προστίθενται έως και... 5 έτη στην ηλικία. Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) εντός 3ετίας. Για παράδειγμα, οι μητέρες με ανήλικο και 25ετία, οι οποίες θεμελιώνουν δικαίωμα στο 50ό έτος φέτος και βγαίνουν οποτεδήποτε στο μέλλον στη σύνταξη, θέλουν να συμπληρώσουν το 55ο έτος του χρόνου, το 60ό το 2012 και το 65ο το 2013. Κατά συνέπεια όποια φέτος δεν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις «παγιδεύεται» έως και 15 έτη. Το μέτρο αυτό θα «παγιδέψει» στην εργασία περίπου 140.000 γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους.

Ενιαία δημόσιος και ιδιωτικός

Κατά τα λοιπά καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες συνταξιοδότησης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Από το 2015 και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 1,2% για κάθε χρόνο ασφάλισης (σε μέσα επίπεδα) συν τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, ενώ στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να διατηρηθεί η ένταξη των νέων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ. Αν είχε ασκηθεί πίεση (και από την ΑΔΕΔΥ), και το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων υπαγόταν από τώρα στην κύρια ασφάλιση του ΙΚΑ, οι μητέρες θα είχαν ευμενέστερη αντιμετώπιση. Αλλά αυτή η έλλειψη ευελιξίας των συνδικαλιστών... βολεύει και τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε διαφορετική περίπτωση έπρεπε να προικοδοτήσει το ΙΚΑ με κονδύλια για τους παλαιούς ασφαλισμένους και να πληρώνει κάθε μήνα εργοδοτικές εισφορές. Και τα οικονομικά του Δημοσίου είναι πεπερασμένα.
του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 22/6/2010