18 Ιουν 2010

Επιπλέον της αναλογικής η επικουρική σύνταξη

Δύο ρυθμίσεις-ανάσα για το τελικό ποσό των συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό σύστημα φαίνεται να διασφάλισε το υπουργείο Εργασίας κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση με τους ελεγκτές της τρόικας.

Η διατήρηση της αυτονομίας των επικουρικών συντάξεων και η εξαίρεσή τους από το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης 48% της ανταποδοτικής σύνταξης έγινε δεκτή από τους δανειστές της χώρας, ενώ συμφωνήθηκε να συνυπολογίζεται ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης για τη συμπλήρωση των απαραίτητων 40 ετών προκειμένου να λάβει ο ασφαλισμένος πλήρη σύνταξη. Ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης πήραν το «πράσινο φως» από την τρόικα για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιουνίου και αναμένεται να ψηφισθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές αποδέχθηκαν την αυτονομία των επικουρικών συντάξεων υπό την προϋπόθεση ότι οι αναλογιστικές μελέτες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα θα δείξουν πως τα επικουρικά ταμεία είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος των συντάξεων. Υστερα από αυτή την εξέλιξη η αναλογική σύνταξη με 40 χρόνια ασφάλισης θα φθάνει στο 48%, ενώ από κοινού με τη βασική σύνταξη θα διαμορφώνεται στο 64% των συντάξιμων αποδοχών. Πέραν αυτών θα δίνεται και το ποσοστό των επικουρικών συντάξεων, το οποίο πιθανότατα θα υπολογίζεται επίσης με 1,2% κατ΄ έτος, δηλαδή θα φθάνει συνολικά στο 12%.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο συμφώνησαν οι ελεγκτές αφορά τον συνυπολογισμό των πλασματικών ετών ασφάλισης στη διαμόρφωση της 40ετίας. Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πόσα χρόνια θα μπορεί να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος, με ποιες προϋποθέσεις και τι θα στοιχίζει η αναγνώριση των συγκεκριμένων ετών ασφάλισης.
πηγή : Εφημερίδα "Το Βήμα", 18/6/2010