22 Ιουν 2010

Με νόμο οι αλλαγές στα εργασιακά

Ο Γ. Παπανδρέου έκανε δεκτή την εισήγηση του Ανδ. Λοβέρδου να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία αντί Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις.

Τη βούλησή της να περάσει όλες τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί διεμήνυσε χθες η κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπανδρέου έκοψε από τις ΗΠΑ τον γόρδιο δεσμό προεδρικό διάταγμα ή νόμος, για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ικανοποιώντας το αίτημα των βουλευτών και του υπουργού Εργασίας να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Ασφαλιστικού.
Είχε προηγηθεί σύσκεψη των Θ. Πάγκαλου, Χ. Παμπούκη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππα και Α. Λοβέρδου, όπου αποφασίστηκε μαζί με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό να περάσει και η εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο.
Ο πρωθυπουργός, μέσα από τη συχνότητα του... Μπλούμπεργκ, ζήτησε από τους υπουργούς και τους βουλευτές του «ομαδικό παιχνίδι». «Χρειαζόμαστε ομαδικό πνεύμα για να ξεπεράσουμε την κρίση» είπε και έφερε ως παράδειγμα την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.
«Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου νίκησε γιατί οι παίκτες επέδειξαν ομαδικό πνεύμα, κάτι που χρειάζεται και η Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, είπε ότι «κάποια από τα μέτρα είναι άδικα», πως κατανοεί τη δυσφορία των πολιτών, αλλά τόνισε ότι «είναι απαραίτητα για τη σωτηρία της Ελλάδας». «Η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση, που ήταν πέραν των προβλέψεών μας κατά πολύ. Θα έλεγα ότι ήμασταν αναγκασμένοι να αλλάξουμε σχεδιασμό, όχι στόχους, αλλά σχεδιασμό» προσέθεσε. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διευκρινίσει τρία θέματα:

Πρώτον,
«εμείς διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα εκλογών. Και μάλιστα, όπως είπατε, επειδή στον Τύπο υπήρχαν και κάποιες υποτίθεται ρήσεις του πρωθυπουργού, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι δεν γίνονται τέτοιες κουβέντες. Η κυβέρνηση δεν συζητάει το θέμα των εκλογών. Εχουμε να κάνουμε πολύ σημαντικό έργο. Βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική καμπή αυτού του έργου μας και δεν πτοούμεθα από φήμες περί εκλογών» δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής.

Δεύτερον,
έστειλε μήνυμα στους βουλευτές που αντιδρούν, προαναγγέλλοντας από την πολιτική ενημέρωση ότι το ΠΔ θα πάρει τελικά μορφή νόμου: «Σαφώς όλες οι απόψεις είναι σεβαστές. Από εκεί και πέρα, αυτό που ενδιαφέρει είναι η ουσία. Και η ουσία είναι ότι αυτές οι αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις -για τους λόγους που έχουμε πει πάρα πολλές φορές- πρέπει να γίνουν, πρέπει να προχωρήσουν. Το αν θα είναι με Προεδρικό Διάταγμα ή αν θα μπορούσε να είναι με νομοθετική ρύθμιση είναι δευτερεύον ζήτημα. Η συζήτηση είναι ανοιχτή. Εμείς ως κυβέρνηση είμαστε ανοιχτοί για όλους τους βουλευτές, για όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για κάθε Ελληνα πολίτη, φυσικά, κατά μείζονα λόγο και προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».

Τρίτον,
στήριξε τον υπουργό Εργασίας που εκμυστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη ότι... τρώει πολύ ξύλο! «Είναι σαφέστατο ότι ο κ. Λοβέρδος απολαμβάνει της πλήρους στήριξης και δεν τίθεται ζήτημα Λοβέρδου από τη μια πλευρά και κυβέρνησης, από την άλλη. Ο αρμόδιος υπουργός λειτουργεί με τον δέοντα τρόπο σε όλα τα ζητήματα. Η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει συλλογικά. Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αποφάσεις του κ. Λοβέρδου, είναι αποφάσεις της κυβέρνησης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συναντήσεις
Στη συνέχεια ο Γ. Πεταλωτής πήγε στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με ομάδα βουλευτών του ΚΤΕ Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ σήμερα αναμένεται ενημέρωση της αντίστοιχης επιτροπής της Βουλής. Ολα αυτά έχουν φορτίσει τον υπουργό Εργασίας.
«Δεν δέχομαι δημοκρατικές μομφές ... να πάνε όλα στη Βουλή» φέρεται να δήλωσε, απαντώντας στις επικρίσεις για τις διαδικασίες που ακολουθεί το υπουργείο στο θέμα.
Οι συνεργάτες του, όπως και το Μέγαρο Μαξίμου, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις πληροφορίες πως ενήργησε μονομερώς. Υποστηρίζουν ότι «παρουσίασε ό,τι μας ζητούν οι εταίροι για να μην υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή χρηματοδότηση της χώρας».
Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, πάντως, δεν κρύβει την απογοήτευσή του από τη στάση συναδέλφων του, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίο μερίδα του Τύπου αντιμετωπίζει την προσπάθειά του. Και αν για τους δεύτερους λέει ότι κάνουν τη δουλειά τους όπως νομίζουν, για τους πρώτους γίνεται επιθετικός. «Ψήφισαν το μνημόνιο και τώρα το παίζουν αριστεροί, λες και εμείς θέλουμε να κάνουμε αυτήν την πολιτική» δηλώνουν σε όλους τους τόνους οι συνεργάτες του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Π. Κουκουλόπουλο, τον Π. Κουρουπλή, τη Σ. Γιαννακά, τον Ε. Νασιώκα, τη Ν. Γιαννακοπούλου, τον Δ. Λιντζέρη και άλλους βουλευτές, επικοινώνησε με τον Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ και του ζήτησε το προεδρικό διάταγμα να πάρει τη μορφή αυτόνομου νόμου ή να ενταχθεί στο Ασφαλιστικό.
Στη διάρκεια της σύσκεψης με τους βουλευτές ο υπουργός τους διάβασε αναλυτικά το μνημόνιο και δεσμεύτηκε για βελτιώσεις. Ενταση υπήρξε όταν η κουβέντα πήγε στην πρόσληψη των 55άρηδων ανέργων από ιδιωτικές εταιρείες, γεγονός που δημιουργεί νέα γενιά συμβασιούχων, αυτή τη φορά στον ιδιωτικό τομέα.

Το παρασκήνιο στην Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Αν στηθούν κάλπες, δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

Tο ερώτημα πάντως, αν απειλεί το Μέγαρο Μαξίμου με εκλογές κυριάρχησε χθες στα πηγαδάκια των βουλευτών στη Βουλή, μόλις ενημερώθηκαν για τη δήλωση του Α. Λοβέρδου πως θα περάσει το Εργασιακό στη Βουλή.
«Είναι σαν να προκαλεί τους διαφωνούντες να ρίξουν την κυβέρνηση» έλεγαν νεότεροι βουλευτές. «Δεν έχει ακόμη απαντήσει θετικά ο Παπανδρέου» επισήμαιναν οι παλαιότεροι. Σύμφωνα με τους δεύτερους, «δεν υπάρχει περίπτωση ο Γιώργος να κάνει εκλογές»!
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνταν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο οποίος βρισκόταν χθες το πρωί στη Νέα Υόρκη.
«Έχει πει πως δεν τον ενδιαφέρει η δεύτερη θητεία, θα ολοκληρώσει τη δουλειά που ανέλαβε και δεν πρόκειται να αναζητήσει άλλοθι σε κανέναν και πουθενά» διεμήνυαν. Στο πλαίσιο αυτό άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας, ώστε να δώσει αυτός άλλοθι σε όσους διαφωνούν να κάνουν πίσω!
«Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο. Αν στηθούν κάλπες δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους» υπογραμμίζουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι διαφωνούντες βουλευτές επιμένουν στην ανάγκη αλλαγών, αποσυνδέοντας το θέμα από τις εκλογές.
«Ας υποθέσουμε ότι δεν ψηφίζεται το Ασφαλιστικό. Γιατί να πάμε σε πρόωρες εκλογές;» αναρωτήθηκε χθες ο Π. Κουρουπλής και ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει όραμα στην κοινωνία.
«Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να παράξουν πολιτικές εξελίξεις όλα αυτά» επισήμανε και ο Χρ. Πρωτόπαπας, «πιστεύω ότι ο διάλογος θα αποδώσει και το κρίσιμο είναι να μπούμε όλοι σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου». «Το μνημόνιο εμπεριέχει ρυθμίσεις που δεν συμβιβάζονται με θεμελιώδη ζητήματα και αρχές του ΠΑΣΟΚ» επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο Δ. Κουσελάς.

Κεκτημένο η σύμβαση
«Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο, οποιαδήποτε ρύθμιση που την καταργεί θα πέσει ως αντισυνταγματική και στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια» εκτίμησε μιλώντας στον Real Fm ο Μ. Παπαϊωάννου και χαρακτήρισε «έγκλημα σε βάρος της χώρας» οποιαδήποτε κουβέντα γίνεται περί πρόωρων εκλογών.
«Δεν έχουμε καμία δυνατότητα να προσθέσουμε πολιτική κρίση στην ήδη υφιστάμενη κρίση. Δηλαδή, τι εννοείτε; Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σύσσωμη, θα καταψηφίσει κάτι και να οδηγηθούμε και σε πολιτική αστάθεια, πέραν των υπολοίπων» προσέθεσε ο Π. Οικονόμου.
Αντίθετα, εκλογές ζήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Οικονόμου: «Νομίζω ότι ο κ. Παπανδρέου θα κάνει πολύ καλά να κάνει τις πρόωρες εκλογές. Να πει αυτό που πλέον κάνει και να νομιμοποιήσει αυτήν την πολιτική. Εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να εκβιάζονται οι βουλευτές. Δεν πρέπει να μπαίνει θέμα ότι αν ψηφίσεις αυτό που πιστεύεις θα υπάρχει η απειλή των πρόωρων εκλογών. Δεν το θεωρώ καθόλου σωστό. Να μη μείνει μόνο στην απειλή».
του Γιάννη Αντύπα, από την εφημερίδα "Έθνος", 22/6/2010