23 Ιουν 2010

Αγριεύει η τρόικα για το Ασφαλιστικό

Κλίμα εκτόνωσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ μετά τις βελτιώσεις Λοβέρδου στο Εργασιακό

Με τέσσερις βελτιώσεις που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας στις διατάξεις για τις εργασιακές σχέσεις εκτονώθηκαν σημαντικά οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠαΣοΚ και ηρέμησε η ατμόσφαιρα στο κυβερνών κόμμα. Με διαδοχικές παρεμβάσεις του κ. Α. Λοβέρδου στη Βουλή τα στελέχη του ΠαΣοΚ έδειξαν να πείθονται για την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων και φαίνεται πλέον ότι η πίεση που δεχόταν η κυβέρνηση αρχίζει να εξασθενεί. Την ίδια στιγμή όμως αποκαλύπτεται ότι η τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για νέες, ακόμη πιο επώδυνες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, απαιτώντας την άμεση εφαρμογή των ορίων ηλικίας, την επέκταση στον ιδιωτικό τομέα των διατάξεων για τις εργαζόμενες μητέρες και την περικοπή των συντάξεων, που ισχύει ήδη για τον δημόσιο τομέα, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας την Κυριακή. Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ θα συνεχιστούν ως το τέλος της εβδομάδας, γεγονός που αναγκάζει τον υπουργό Εργασίας να αναβάλει την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή τουλάχιστον ως τη Δευτέρα.
Η πολύωρη προσπάθεια του κ. Λοβέρδου να δικαιολογήσει τις αποφάσεις και την τακτική που ακολούθησε κατά το τελευταίο διάστημα εν όψει της ψήφισης των ανατροπών στο Εργασιακό και στο Ασφαλιστικό κυριάρχησε στις χθεσινές συνεδριάσεις του ΚΤΕ Εργασίας του ΠαΣοΚ και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Έχοντας απέναντί του τους βουλευτές του ΠαΣοΚ ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε επισήμως τις επικείμενες και αναμενόμενες τροποποιήσεις στο Εργασιακό, το οποίο θα έλθει τελικά στη Βουλή υπό μορφήν τροπολογίας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Από την πλευρά τους οι βουλευτές του ΠαΣοΚ φάνηκε να θεωρούν επαρκείς τις τροποποιήσεις και διευκρίνισαν στον κ. Λοβέρδο ότι το μείζον ζήτημα των προηγούμενων ημερών δεν ήταν να έλθουν οι αλλαγές στο Εργασιακό υπό μορφή νόμου, αλλά το αν θα υπήρχαν κάποιες τροποποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες αντιπαραθέσεις στη συνεδρίαση του ΚΤΕ- η οποία άλλωστε διήρκεσε περί τη μία ώρα.
Στη συζήτηση υπήρξαν μόνο επιμέρους ενστάσεις, με κύριο ζήτημα τη διαφύλαξη του θεσμού της διαι τησίας- στο οποίον επέμεινε ο κ. Δ. Κουσελάς, ενώ είχε τεθεί πρώτη φορά από τον κ. Χρ. Πρωτόπαπα , ο οποίος το επανέφερε και λίγο αργότερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε με το ίδιο θέμα. Κατά την παρέμβαση του κ. Πρωτόπαπα υπήρξε κάποια μικρή ένταση με τον κ. Λοβέρδο, με κατάληξη να συμφωνηθεί νέα συζήτηση του συγκεκριμένου σημείου στην επιτροπή. Ο κ. Λοβέρδος πάντως επέμεινε ιδιαιτέρως στο σημείο της διαιτησίας λέγοντας ότι θα παρενέβαινε ούτως ή άλλως, επειδή καθημερινώς έχει καταγγελίες από εργοδότες ότι δεν εισακούονται από τον ΟΜΕΔ.
Για επερχόμενο «κοινωνικό κανιβαλισμό» μίλησε η ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Σοφία Σακοράφα. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Λοβέρδος υπερασπίστηκε τη θέση του λέγοντας μεταξύ των άλλων ότι «είναι πολύ εύκολο να πεις “δεν θέλω εκείνο ή το άλλο”, αλλά πολύ δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις για να σώσεις τη χώρα σου». Σε ιδιαιτέρως δραματικούς τόνους ο υπουργός Εργασίας είπε επίσης ότι «πιστεύουμε στην αναγκαιότητα του αγώνα για να βγει η χώρα από την κρίσηστη δραματικότερη στιγμή της ιστορίας της μετά τον εμφύλιο πόλεμο».
Επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Εργασίας κατά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα στη Βουλή. «Αυτός ο πολιτικός πρέπει να ξαναδεί την κατάρτισή του όσον αφορά το πολίτευμά μας» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ένταση στην Ιπποκράτους
Ανέβηκαν οι τόνοι χθες το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του ΠαΣοΚ στην Ιπποκράτους, όπου συνεδρίασε το διατομεακό του ΠαΣοΚ, παρουσία συνδικαλιστών του κόμματος στο Δημόσιο και του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κ. Σ. Ξυνίδη. Η έναρξη της συνεδρίασης καθυστέρησε για πολλή ώρα, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος. Ακολούθησε συζήτηση επί του συνόλου της κυβερνητικής πολιτικής. Ο κ. Ξυνίδης επιχείρησε να υπερασπιστεί τις αποφάσεις, γεγονός που προκάλεσε ακόμη εντονότερες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές, οι οποίοι υποχρέωσαν τον γραμματέα του ΠαΣοΚ να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

ΤΙ ΖΗΤΕΙ Η «ΤΡΟΪΚΑ»
1. Να γίνουν όλες οι προσαρμογές των ορίων ηλικίας ως το 2013.
2. Σύνταξη στα 65 έτη και οι εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα.
3. Να συμπεριληφθεί στον ασφαλιστικό νόμο και η περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης.
4. Να διακοπούν οι συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων από τώρα.
5. Να τεθεί όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για την καταβολή των συντάξεων στις χήρες.
Ρεπορτάζ του Άγγ. Κωβαίου, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 23/6/2010