22 Ιουν 2010

Πυροσβεστικές κινήσεις για τα εργασιακά

Την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος και την ενσωμάτωσή του στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποφάσισε χθες ο Πρωθυπουργός, αναγκάζοντας τους βουλευτές του να τοποθετηθούν στη Βουλή για όλες τις διατάξεις

Με την επίκληση της κομματικής πειθαρχίας, η κυβέρνηση επιχειρεί πλέον να κλείσει στη Βουλή όλα τα εσωκομματικά μέτωπα που έχουν ανοίξει στο ΠαΣοΚ για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Ο κ. Γ. Παπανδρέου αποφάσισε χθες να ενσωματωθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και οι διατάξεις που περιλαμβάνονταν στο σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας, αναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να τοποθετηθούν συνολικά στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εξέλιξη αυτή η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα καθυστερήσει μερικές ημέρες, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν και οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, όσο θα καταρτίζεται η νέα έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.
Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αποτιμήθηκε η κατάσταση, και αργότερα το απόγευμα σε άλλη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος έγινε για μία ακόμη φορά αποδέκτης του αιτήματος βουλευτών του ΠαΣοΚ να συζητηθούν οι αλλαγές στη Βουλή. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης ανέλαβε να επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, και αργά το απόγευμα ελήφθη η οριστική απόφαση ώστε η κυβέρνηση να πάψει να κατηγορείται για έλλειψη κοινοβουλευτικής ευαισθησίας.
Στις επαφές που έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου διαπιστώθηκε η ανάγκη να γίνουν άμεσα πυροσβεστικές κινήσεις προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα σε σχέση με το νέο εργασιακό πλαίσιο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε εντολή να στηρίξουν όλοι οι υπουργοί τον κ. Λοβέρδο (χθες το έπραξαν οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου ) ενώ χθες το πρωί συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον κ. Θ. Πάγκαλο με τη συμμετοχή των κκ. Χ. Παμπούκη, Α. Λοβέρδου, Γ. Παπακωνσταντίνου, για να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε και να χαράξουν μια νέα στρατηγική εν όψει της δύσκολης εβδομάδας που ξεκινά. Στη σύσκεψη αυτή, η οποία διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, αποφασίστηκε να σταλεί μήνυμα προς όλους ότι το Ασφαλιστικό αλλά και το νέο εργασιακό πλαίσιο αποτελούν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης - και όχι του υπουργείου Εργασίας - για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει πολιτική αλληλεγγύη από τους υπουργούς και από τους βουλευτές του κόμματος.
Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε ότι, κατά τη γνώμη του, η ορθή λύση είναι το προεδρικό διάταγμα, ωστόσο επειδή δέχεται πυρά για παράκαμψη του Συντάγματος, προτείνει να εισαχθούν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ως διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας συνέχισε τις επαφές του με βουλευτές του ΠαΣοΚ σε μια πολύ ζωηρή συζήτηση, η οποία διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες. Σε αυτή παρευρέθηκαν οι κκ. Ε. Νασιώκας , Π. Κουκουλόπουλος, Μ. Τιμοσίδης, Δ. Λιτζέρης, Π. Κουρουπλής, Ι. Βλατής, Μ. Τζελεπής και οι κυρίες Σοφία Γιαννακά και Νάντια Γιαννακοπούλου . Οι βουλευτές έθεσαν θέμα απόσυρσης του προεδρικού διατάγματος διότι, όπως είπαν, η λύση αυτή «δεν περνάει» και άσκησαν κριτική γιατί δύσκολα νομοσχέδια όπως το Ασφαλιστικό περνούν ταχύτατα από τη Βουλή, ενώ άλλα θέματα όπως η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, οι συγχωνεύσεις οργανισμών κ.ά. «πάνε με τον αραμπά». «Δίνουμε την εντύπωση ότι κάτι προσπαθούμε να κρύψουμε και ο κόσμος εξαγριώνεται» του είπαν. Ο κ. Λοβέρδος τούς έβγαλε το μνημόνιο πάνω στο τραπέζι και προσπαθούσε να τους πείσει για την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών με τη συνδρομή των κκ. Ρ. Σπυρόπουλου και Γ. Πεταλωτή, οι οποίοι ήταν επίσης παρόντες. Ο κ. Πεταλωτής μετέφερε το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφασίστηκε να γίνει χωρίς καθυστέρηση η επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, καθώς κατέστη φανερό ότι οι αντιδράσεις, οι οποίες υποτιμήθηκαν αρχικώς ως γκρίνια των βουλευτών προερχόμενη από την πίεση των ψηφοφόρων τους, δεν υποχωρούν.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
«Υπάρχει και η κομματική πειθαρχία»
Την αυτονόητη υποχρέωση της κομματικής πειθαρχίας υπενθύμιζε χθες το Μέγαρο Μαξίμου στους βουλευτές. Το ίδιο έπραξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας:
«Φυσικά, υπάρχουν κάποια όριατα οποία τα βάζουν από μόνοι τους οι ίδιοι οι βουλευτές, από τη στιγμή που ανήκουν σε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ». Ο κ. Γ. Πεταλωτής φρόντισε επίσης να επισημάνει ότι « δεν τίθεται ζήτημα εκλογών και όποιος το διακινεί, ίσως, έχει και τους λόγους του ».
Φαίνεται όμως ότι επιδιώκεται να μεταφερθεί το πεδίο εσωτερικής αντιπαράθεσης στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Ιουλίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική προθεσμία που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ψήφιση του Ασφαλιστικού, προτού κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι. Επισήμως, το βασικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης αυτής θα είναι η επικύρωση των υποψηφιοτήτων για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Αναμένεται όμως ότι εκεί θα υπάρξει προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί από τις κυβερνητικές αποφάσεις στο Ασφαλιστικό και στα εργασιακά.
Ρεπορτάζ των Δήμητρας Κρουστάλλη και Άγγελου Κωβαίου, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 22/6/2010