23 Φεβ 2010

Κοινοτικό ραβασάκι υποδείξεων για το Ασφαλιστικό

Στον Παπακωνσταντίνου
Την αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας προκειμένου να παρακολουθήσει την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη διόρθωση των κοινωνικών επιδομάτων που δίνονται στις βασικές συντάξεις προτείνουν οι Βρυξέλλες στο Ασφαλιστικό.
Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αρμοδιότητα στα ασφαλιστικά ζητήματα, ωστόσο τώρα, στη συγκυρία όπου η χώρα έχει γονατίσει με τα δημόσια οικονομικά της, πας γραφειοκράτης των Βρυξελλών... ξυλεύεται. Και η Κομισιόν εμπλέκεται σε κάθε ζήτημα της εσωτερικής-εθνικής πολιτικής. Μάλιστα, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφοδίασαν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τη σχετική λίστα υποδείξεων. Και ο τελευταίος τη διακινεί εσωτερικά στην κυβέρνηση. Εκεί αναφέρεται η ανάγκη μείωσης των ελλειμμάτων που προκαλούνται από τη γήρανση του πληθυσμού τόσο στο συνταξιοδοτικό όσο και στο σύστημα υγείας. Προς τούτο αναφέρεται ότι απαιτούνται «παραμετρικές αλλαγές», ένας όρος που παραπέμπει στην αύξηση των ηλικιακών ορίων. Καθώς ο μέσος όρος ζωής αυξάνεται προς το 80ό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η τάση είναι να αυξηθεί και το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση προς το 67ο από το 65ο.
Όμως η... φαντασία των Κοινοτικών δεν εξαντλείται εδώ. Προτείνονται ακόμη, προφανώς σαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, μείωση των ανώτατων ποσών συντάξεων που δίνει το ασφαλιστικό σύστημα, μεταβολή στον υπολογισμό των συντάξεων με βάση τις εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου και μια πιο ορθολογική διαχείριση των επιδομάτων στις χαμηλές συντάξεις. Έτσι το ΕΚΑΣ, σύμφωνα με τις υποδείξεις των Κοινοτικών, θα πρέπει να αλλάξει. Και αυτό καθώς τα 230 ευρώ τον μήνα (ανώτατο ποσό επιδόματος), προστιθέμενα στα 486 ευρώ τον μήνα της κατώτατης σύνταξης (του ΙΚΑ), οδηγούν όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης να παίρνουν μεγαλύτερες αποδοχές από εκείνους που έχουν ακόμη και 30 έτη ασφάλισης.

Οργανωμένες κλοπές

* Στο μεταξύ σήμερα στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να γίνει μάλλον η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό, από την οποία έχει ήδη αποχωρήσει η ΓΣΕΕ. Σε αυτήν ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος αναμένεται να προτείνει τρόπους καλύτερης αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων. Με τη διαφορά ότι η πραγματική περιουσία έχει περιοριστεί πλέον, μετά τις οργανωμένες κλοπές και το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, κάτω των 12 δισ. ευρώ συν ακίνητα αντικειμενικής αξίας μόλις 3 δισ. ευρώ.
του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 23/2/2010