18 Ιαν 2010

Μέτρα - σοκ για χρέη στο ΙΚΑ

Επτά μέτρα «σοκ» για χρέη προς το ΙΚΑ και για την αδήλωτη εργασία, μπαίνουν σε άμεση εφαρμογή, με κατασχέσεις, επιτόπιους ελέγχους στις προσλήψεις προσωπικού, ακόμη και με «μπλοκάρισμα» της ασφαλιστικής ενημερότητας, όταν δηλώνεται από εργοδότη ότι δεν απασχολεί υπαλλήλους!
Η απόφαση και οι σχετικές εντολές δόθηκαν από το διοικητή του Ιδρύματος Θ. Αμπατζόγλου, προς όλα τα υποκαταστήματα, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εργασίας και πριν έρθει η δήλωση Λοβέρδου ότι «τα Ταμεία είναι άδεια, και δεν υπάρχει σάλιο».
Τα μέτρα περιγράφονται σε έγγραφο του ΙΚΑ που αποκαλύπτει σήμερα ο «Αδέσμευτος Τύπος», με το οποίο καλούνται όλοι οι διευθυντές των υποκαταστημάτων του Ιδρύματος να προβούν στις εξής ενέργειες:
1. Λήψη αναγκαστικών μέτρων (σ.σ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, κ.ά.) σε βάρος οφειλετών του ΙΚΑ οι οποίοι δεν είναι ενήμεροι με τη ρύθμιση χρεών, καθώς επίσης και για αυτούς που ενώ έχουν υποβάλλει αίτηση, δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση.
2. Δειγματοληπτικό έλεγχο σε εργοδότες που συναλλάσσονται τακτικά με το ΙΚΑ και παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα, δηλώνοντας ότι δεν απασχολούν προσωπικό. Ο έλεγχος θα είναι επιτόπιος για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι απασχολούμενου προσωπικού, που σημαίνει ότι η ενημερότητα θα «μπλοκάρεται» και θα πέφτουν πρόστιμα αν διαπιστωθεί ότι η δήλωση είναι ψευδής.
3. Να εντοπιστούν εκείνοι οι εργοδότες που υποβάλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) και δεν καταβάλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.
4. Στους παραπάνω εργοδότες να διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι με προτεραιότητα στη μη καταβολή εισφορών και στον αριθμό των απασχολούμενων μισθωτών.
5. Να γίνεται επιτόπιος έλεγχος σε επιχειρήσεις – εργοδότες που δηλώνουν καινούργιες προσλήψεις. Στόχος είναι να διαπιστώνεται τόσο η έδρα και το αντικείμενο της επιχειρήσεις, όσο (και κυρίως) αν το προσωπικό που έχει προσληφθεί και απασχολείται, ασφαλίζεται.
6. Να διεκπεραιωθούν οι εκκρεμείς καταγγελίες (για ανασφάλιστη εργασία) και να καταλογιστούν εις βάρος των υπόχρεων οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές και προσαυξήσεις.
7. Να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες αναφορικά με παλαιότερες ρυθμίσεις (ν.3762/09).
Η πορεία εφαρμογής των μέτρων (σ.σ. τα οποία προβλέπονται στον κανονισμό του ΙΚΑ περί είσπραξης εσόδων), θα παρακολουθείται στενά, κάθε μήνα. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποτυπώνονται στις μηνιαίες καταστάσεις (Μηνιαίο Δελτίο Εργασιών) που αποστέλλουν τα υποκαταστήματα στη Διεύθυνση Ασφάλισης Εσόδων του Ιδρύματος.
Οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι με κριτήρια:
* την παλαιότητα του προηγούμενου ελέγχου,
* τις εκκρεμείς καταγγελίες,
* τις εκθέσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών (ΕΥΠΕΑ-ΣΕΠΕ),
* τα ευρήματα του πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) σχετικά με τη συχνότητα της παραβατικής συμπεριφοράς συγκεκριμένων εργοδοτών.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος:
1. Κατά τη διάρκεια του έτους 2009, διενεργήθηκαν συνολικά 66.986 επιτόπιοι έλεγχοι επιχειρήσεων, από τους οποίους οι 44.557 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τους ελεγκτές των υποκαταστημάτων και οι 22.429 από την Ε.ΥΠ.Ε.Α του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
2. Από το σύνολο των ελέγχων διαπιστώθηκαν συνολικά 61.349 απογεγραμμένες επιχειρήσεις, στις οποίες καταγράφηκαν συνολικά 108.842 ασφαλισμένοι εργαζόμενοι και 19.140 ανασφάλιστοι.
του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 18/1/2010