Σχόλιο του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ για την κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας που μεθοδεύει η κυβέρνηση
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στο πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων για την γ’ αξιολόγηση των «θεσμών» που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο, όπου στο άρθρο 396, παρ 13 προβλέπεται, η δημιουργία αρμόδιας Επιτροπής που θα προχωρήσει στον επανασχεδιασμό από μηδενική βάση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (και στον Δημόσιο τομέα), των κατηγοριών των επιμέρους δικαιούχων, καθώς και του τρόπου υπολογισμού του, με καταληκτική ημερομηνία τον Φεβρουάριο του 2019, η κυβέρνηση πιστή στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεών της μεταφέρει νωρίτερα τις προθεσμίες για την αναστολή της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους δημοσίους υπαλλήλους με τροπολογία των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ευκλείδη Τσακαλώτου και Όλγας Γεροβασίλη.
Με την προτεινόμενη διάταξη επανακαθορίζονται οι προθεσμίες που προβλέπονται στην τελευταία παράγραφο του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 (Α’ 176), όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του από το άρθρο 396 του ν. 4512/2018 (Α’5). Η ρύθμιση αφορά ειδικότερα τον καθορισμό προθεσμίας για την υποχρέωση συμπλήρωσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των πεδίων «κλάδος» και «ειδικότητα» του Μητρώου για την Απογραφή του Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου. Η συμπλήρωση των εν λόγω πεδίων αποτελεί απαραίτητη ενέργεια, προκειμένου η Επιτροπή, που προβλέπεται στο εν λόγω άρθρο, να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της.
Η τροπολογία η οποία κατατέθηκε στις 31/1/2018 σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας αναφέρει τα εξής: Η παρ. 13 του άρθρου 18 του ν.4354/2Ο15 (Α’ 176) αντικαθίσταται ως εξής:«13. οι αρμόδιες Υπηρεσίες οφείλουν να συμπληρώσουν τα πεδία «κλάδος» και «ειδικότητα», της Εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου «Απογραφή» μέχρι τις 14.03.2018. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης των ως άνω πεδίων μέχρι την ημερομηνία αυτή, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας παύει να καταβάλλεται μετά τον Απρίλιο του 2018.», μετακινείται κατά 3 ημέρες νωρίτερα ενώ αρχικά είχε οριστεί για τις 17/3/2018.
Στην ίδια τροπολογία μετακινείται και η ημερομηνία από 17/5/2018 σε 30/4/2018 που οι δημόσιοι υπάλληλοι σταματούν να λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, σε περίπτωση που οι υπηρεσίες δεν συμπληρώσουν τα παραπάνω στοιχεία.
Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία και το οποίο έχουμε επισημάνει προ πολλού, όταν ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός μοίραζε εφησυχασμούς στους εργαζόμενους και μας κατηγορούσε για κινδυνολογία, είναι ότι μετά και την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας η κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας είναι δρομολογημένη από την κυβέρνηση σε αρκετές κατηγορίες εργαζομένων, αν όχι σε όλες και αυτό θα γίνει μέσα στο 2018.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να δικαιολογήσει την κατάργηση ή το ψαλίδισμα του ανθυγιεινού με την δήθεν ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, τους πιστεύει κανείς;;;
Είναι τραγικό, την ίδια ώρα που τα εργατικά ατυχήματα έχουν αριθμητικά εκτιναχθεί, εξαιτίας της απουσίας μέτρων ασφαλείας αλλά και της εντατικοποίησης στην εργασία, η μνημονιακή κυβέρνηση να σχεδιάζει να βάλει χέρι στο ανθυγιεινό επίδομα. Αλλά από τους κυβερνητικούς εταίρους δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Αφού με ευκολία έβαλαν χέρι στο δικαίωμα της απεργίας, καρατόμησα μισθούς και συντάξεις, θα σταματούσαν στο ανθυγιεινό επίδομα;
Αυτή την ώρα όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους προκειμένου η κυβερνητική προσπάθεια να βάλει χέρι στο ανθυγιεινό να πέσει στο κενό. Συντονισμένα μαζί με τους εργαζόμενους στους άλλους κλάδους που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα μπορούμε να αποτρέψουμε αυτούς τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.