2 Ιαν 2018

ΕΤΕ Γαλατσίου: Κατέσχεσε σύνταξη από ακατάσχετο λογαριασμό συνταξιούχου

«Κενό γράμμα» και… ψεύτικα λόγια και μεγάλα αποδεικνύονται οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περί ακατάσχετων λογαριασμών, που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκαν για να εξασφαλίζουν ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών.

Μια από τις αποδείξεις του εμπαιγμού της κυβέρνησης είναι και η περίπτωση συνταξιούχου στο Γαλάτσι, με γυναίκα καρκινοπαθή, ο οποίος κινδύνευσε με κατάσχεση ολόκληρης της σύνταξής του ύψους 1.024 ευρώ, παρότι είχε δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό που διαθέτει ως ακατάσχετο. Χρειάστηκαν οι έντονες διαμαρτυρίες του, αλλά και διαδοχικές παραστάσεις συναδέλφων του στο Γαλάτσι, στο τοπικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και στην ΔΟΥ Γαλατσίου, το πρωί της Παρασκευής 29 Δεκέμβρη, για να καταφέρει να εισπράξει μόνο τη μισή, γιατί …έτσι λέει ο νόμος!!!
Ο συνταξιούχος ενημερώθηκε από την τράπεζα πως κατάσχεται ολόκληρο το ποσό των 1.024 ευρώ, λόγω οφειλών του στην εφορία. Ωστόσο, μετά και την παρέμβαση που έγινε, η πλευρά της τράπεζας αναγνώρισε ότι έκανε λάθος, αλλά εν μέρει, γιατί σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος έπρεπε να κατασχεθεί μόνο το 50% του ποσού της σύνταξης! Ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας δέχτηκε ότι πρέπει να επιστραφεί το 50% της σύνταξης, αλλά ενημέρωσε τον συνταξιούχο ότι η κατακράτηση κατά 50% θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες έως ότου εξοφληθεί το χρέος στην εφορία, εκτός αν ανοίξει καινούργιο ακατάσχετο λογαριασμό χωρίς κανένα συνδικαιούχο.
Ο συνταξιούχος βρέθηκε αντιμέτωπος με το μηχανισμό υφαρπαγής των χρημάτων, που έχουν στήσει υπουργείο Οικονομικών και «Ανεξάρτητη» Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διότι στον λογαριασμό που έχει δηλώσει ως ακατάσχετο είναι συνδικαιούχος η γυναίκα του. Ο Ν.4484/2017 αναφέρει ότι «καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό … είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο ίδρυμα», αλλά η ΑΔΑΕ έχει διαφορετική άποψη με στόχο την είσπραξη «ματωμένων πλεονασμάτων». Κι αυτό, με βάση την ερμηνεία ενός προπολεμικού νόμου, ότι σε περίπτωση κατάσχεσης «σε χείρας τρίτων» όπως γίνεται με τις τράπεζες, «η κατάθεση ανήκει σε όλους τους δικαιούχους κατ’ ίσα μέρη». Έτσι το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ καταρρίπτεται στην περίπτωση λογαριασμού με συνδικαιούχους, η οποίοι στις περιπτώσεις λαϊκών ανθρώπων είναι κατά κανόνα με συζύγους και τέκνα.