9 Φεβ 2017

Πολιτισμός και… «Πρωτοπορία» στα σεξιστικά σχόλια και στη συνδικαλιστική δίωξη

Βλαπτική – εκδικητική μεταβολή των όρων της συμβάσεως εργασίας υπέστη εργαζόμενη του βιβλιοπωλείου «Πρωτοπορία», η οποία στη συνέχεια απολύθηκε και προσέφυγε με αγωγή στα αρμόδια δικαστήρια, απαιτώντας την προβλεπόμενη από το νόμο αποζημίωση απόλυσης.

Η εργαζόμενη δούλευε 13 χρόνια στο βιβλιοπωλείο, στη λιανική πώληση. Ήταν ενεργό μέλος του ΣΥΧΒΑ και για αρκετά χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Στις 18 Γενάρη, λίγο καιρό μετά την λήξη της προστασίας που παρέχει ο νόμος σε όλους όσοι συμμετέχουν σε συνδικαλιστικά όργανα, η εργοδοσία προχώρησε σε βλαπτική – εκδικητική μεταβολή, με στόχο την ηθική, σωματική και ψυχολογική της εξόντωση και την εξώθησή της σε οικειοθελή αποχώρηση. Ξαφνικά η εργαζόμενη έγινε «αόρατη» για εργαζομένους και πελάτες, απομονωμένη, αφού τοποθετήθηκε σε πόστο που δεν έχει καμία σχέση με την ειδικότητα που ορίζει η σύμβασή της, όρθια χωρίς σκαμπό για οκτώ ώρες καθημερινά (επιδείνωση προβλημάτων υγείας) πάνω από έναν πάγκο.
Η εργαζόμενη προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας, σε τριμερή συνάντηση, ωστόσο η εργοδοσία συνέχισε να αδιαφορεί, να την απαξιώνει, να την ειρωνεύεται, να κάνει σεξιστικά και ρατσιστικά σχόλια σε βάρος της. Αρχές Μαΐου η εργαζόμενη προχώρησε σε επίδοση εξωδίκου, αιτούμενη την επαναφορά στη θέση εργασίας της πωλήτριας, στο φυσικό βιβλιοπωλείο, διαφορετικά, όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία, κάθε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας σε βάρος του μισθωτού θεωρείται καταγγελία της σύμβασης από μέρος του εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται να καταβάλει την προβλεπόμενη αποζημίωση απολύσεως. Η εργοδοσία δεν ικανοποίησε το αίτημα και ταυτόχρονα  αρνήθηκε να καταβάλει την αποζημίωση. Αρχές Ιουνίου η εργαζόμενη κατέθεσε και αγωγή εναντίον της επιχείρησης «Πρωτοπορία ΑΕ».
Η αγωγή εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017 και το ΠΑΣΕ Wind, με ανακοίνωσή του, εκφράζει «εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στην απολυμένη συνάδελφο του βιβλιοπωλείου» και απαιτεί «να δοθεί η αποζημίωση απόλυσης».