13 Δεκ 2016

Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης: Γίνεται η πρώτη πόλη που υιοθετεί Ψηφιακή Κάλπη

Στο πλαίσιο της συμμετοχικής ψηφιακής δημοκρατίας (e-democracy), ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης και ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος πρωτοπορούν, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά σε επίπεδο δήμου, ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω ψηφιακής κάλπης.

Με τον τρόπο αυτό ο δήμος εξασφαλίζει το δικαίωμα στον πολίτη να διατυπώνει τη γνώμη του, να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, ακόμα και να συνδιαμορφώνει το σχεδιασμό της διοίκησης, χρησιμοποιώντας μέσα που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης προετοίμασε και διενήργησε την πρώτη του ηλεκτρονική ψηφοφορία, που διήρκησε 5 ημέρες και ολοκληρώθηκε την Τρίτη 15/11, κατά την οποία εκλήθη το σώμα των εκλεκτόρων να προτείνει, να επηρεάσει και να διαμορφώσει τον "χαρακτήρα" των πολιτιστικών δράσεων του 2017. 

Η συμμετοχή έφτασε στο 68,5% και προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα:

Μουσικές συναυλίες .......................... 67 ψήφους
Θεατρικές παραστάσεις ....................... 66 ψήφους
Παιδικές εκδηλώσεις ......................... 54 ψήφους
Κινηματογραφικές προβολές.................... 26 ψήφους
Αφιερώματα σε καλλιτεχνικές προσωπικότητες .. 20 ψήφους
Παρουσιάσεις Βιβλίων/Παραμυθιών ............. 17 ψήφους
Χορευτικά δρώμενα ........................... 13 ψήφους
Δεν ξέρω/Δεν απαντώ ......................... 0 ψήφους

Το πιλοτικό μητρώο εκλεκτόρων, που δημιουργήθηκε μετά από ανοικτή πρόσκληση, θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα με αναλογία 66,67% από την κοινότητα Αργυρούπολης και 33,33% από την κοινότητα Ελληνικού (ακριβώς όσο είναι και η πληθυσμιακή αναλογία), ενώ και ηλικιακά καλύπτει όλο το φάσμα, με μικρότερη ηλικία τα 19 χρόνια και μεγαλύτερη τα 75. Ο μέσος ηλικιακός όρος είναι στα 43,2 έτη.

Θυμίζουμε οτι η ψηφιακή κάλπη ΖΕΥΣ είναι μια πρωτοποριακή πλατφόρμα υλοποιημένη από το ΕΔΕΤ, με τη διαδικασία της ψηφοφορίας να εκτελείται μέσω ενός τυπικού web browser (ακόμα και μέσω ταμπλέτας ή κινητού). Το σύστημα παρέχει μαθηματικές εγγυήσεις για την ανωνυμία της ψήφου και εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας.