Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης αναπηρίας, εφάμιλλο των ευρωπαϊκών εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης από το βήμα ημερίδας με θέμα «Η πολιτική για την αναπηρία, η αναπηρία για την πολιτική», που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, το Ινστιτούτο «Ν. Πουλαντζάς» και το τμήμα ΑμεΑ του ΣΥΡΙΖΑ, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
«Με άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις, δίνουμε τέλος στην ταλαιπωρία, την αναμονή και τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ΑμεΑ, επί μήνες, στις λίστες αναμονής για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους και για τον καθορισμό των ποσοστών της. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν οι δικαιούχοι να μην έχουν για το διάστημα αναμονής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να μην τους χορηγούνται οι συντάξεις / επιδόματα αναπηρίας και άλλες κοινωνικές παροχές που δικαιούνται και να κινδυνεύουν οι ίδιοι / ίδιες και οι οικογένειές τους με απόλυτη οικονομική εξαθλίωση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Οι νομοθετικές αυτές παρεμβάσεις θα αφορούν:
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «στόχος των πρωτοβουλιών αυτών αλλά και μιας σειράς άλλων παρεμβάσεων από πλευράς του υπουργείου και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να τερματιστεί ο εγκλωβισμός των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ, να περιοριστεί σε ολιγοήμερο χρονικό διάστημα ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση των αποφάσεων, να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα απόδοσης αναπηρικών συντάξεων για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς αλλά και να υπάρξει σωστότερη εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επιτροπές των ΚΕΠΑ».
Φωτίου: Δε θα υπολογίζονται τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας στο καθαρό εισόδημα
Στις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, με τις οποίες εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση παροχών, ρεύματος, επιδότησης ενοικίου και επιδόματος σίτισης αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της στην ίδια εκδήλωση η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
«Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε και υλοποιήσουμε μέτρα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης απάντησης στο ζήτημα των ΑμεΑ, με τη συνεργασία και των ίδιων, μέσα από τα συλλογικά τους όργανα», είπε η Θ. Φωτίου και διευκρίνισε ότι στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, μπήκε σε διαβούλευση με τους φορείς και θα ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μέρος από τις βασικές προτάσεις της Ομοσπονδίας των ΑμεΑ. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα υπογραφούν ΚΥΑ που θα εξειδικεύουν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες χορήγησης των τριών βασικών παροχών, ρεύματος, επιδότησης ενοικίου και επιδόματος σίτισης, στα ΑμεΑ. «Συγκεκριμένα:
Αντωνοπούλου: Καταπολέμηση των εργοδοτικών και εργασιακών προκαταλήψεων
Στο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο πλήττει κατά 90% τους πολίτες με αναπηρία αναφέρθηκε από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας Ράνια Αντωνοπούλου. «Ενώ είναι παγκοίνως γνωστό το πρόβλημα ανεργίας των νέων που υπερβαίνει το 50%, παραμένει εντελώς άγνωστο το γεγονός ότι η ανεργία πλήττει το 90% των συμπολιτών μας με αναπηρίες», είπε
Η Ρ. Αντωνοπούλου υποστήριξε ότι απαιτείται «απαραιτήτως μια πολιτική καταπολέμησης των εργοδοτικών και εργασιακών προκαταλήψεων ώστε να επιτευχθεί η ανατροπή του κοινωνικού στιγματισμού που αποτρέπει την εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ», ενώ σημείωσε τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας για την κοινωνική επανένταξη των πολιτών με αναπηρία.
Πρότεινε τέλος την δημιουργία εθνικής τράπεζας δεδομένων, «ώστε να μην διαιωνίζεται το καθεστώς των κατακερματισμένων πολιτικών» την έκδοση «ειδικής κάρτας του πολίτη με αναπηρία καθώς και την ενίσχυση του θεσμού της στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, τα οποία όπως είπε αποτελούν πάγια αιτήματα του αναπηρικού κινήματος.