Μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ημερίδα για τις παιδικές χαρές διοργάνωσε σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου με τίτλο Σχεδιασμός και Ασφάλεια στους χώρους Παιχνιδιού στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας.
Ανταλλάχτηκαν πολύ χρήσιμες απόψεις ανώ αποτυπώθηκε η μέχρο τώρα εμπειρία. Αν και η κα Ντάβα υπεύθυνη του Υπ. Εσωτερικών για την πιστοποίηση των Παιδικών Χαρών δεν ήταν ομιλήτρια εντούτοις πρωταγωνίστησε στον διάλογο καθώς διαπιστώθηκε μεγάλος όγκος άγνοιας και σκοτεινών σημείων από πλευράς των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων.
Η Ελένη Μουσενά Δρ. Επιστήμων Αγωγής Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Αθήνας έβαλε τις αρχές ψυχολογίας σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να φτιάχνονται οι παιδικές χαρές. Αρχές που όπως όλοι παρευρισκόμενοι διαπιστώσανε αγνοούνται παντελώς στην κατασκευή ακόμη και των πιο σύγχρονων παιδικών χαρών. Η κ. Μουσενά περιέγραψες πώς το παιδί μαθαίνει να τολμά και αναμετριέται με τον κόσμο μέσα απο το παιχνίδι και τις παιδικές χαρές και ότι αυτές πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία.
Η κα Σταυρούλα Κατσογιάννη Γεωπόνος MSc Αρχιτέκτων τοπίου μίλησε για τον σχεδιασμό των Παιδικών Χαρών. Η κα Κατσογιάννη έβαλε το ζήτημα του πρασίνου που συνεχώς μειώνεται στις παιδικές χαρές, της κατανομής τους μέσα στις πόλεις τις κακές βιοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν, την απίστευτη ομοιομορφία και την αίσθηση του αποστειρωμένου περιβάλλοντος που δημιουργούν
Παρουσίασε Παιδικές Χαρές περιπέτειας ή τις θεματολογικού χαρακτήρα (για την ανακύκλωση πχ) και ανέπτυξε ένα σύστημα προδιαγραφών και όρων όπως το έδαφοςο χώρος που πρέπει να επιλέγεται για την κατασκευή μια παιδικής χαράς τις ζώνες, ροές και τις αναλογίες που πρέπει να έχουν κλπ Εβαλε επίσης και την διάσταση της τέχνης στις παιδικές χαρές.
Δρ. Γρηγόριος Βάρρας Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Ανθοκομίας – Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Ηπείρου παρουσίασε μια έρευνα που έκαναν λαμβάνοντας υπόψη Πρότυπα και προδιαγραφές και κάνοντας μετρήσεις με δείκτες πρόσβασης προσφοράς, ικανοποίησης, συμμετοχής, και ποιότητας.
Ο Δρ. Σκαρβελάκης Αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος σχεδιασμού και τεχνολογίας Ξύλου-Επίπλου στο ΤΕΙ Θεσσαλίας ανάπτυξε την χρήση του Ξύλου στις παιδικές χαρές με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και τους τρόπους συντήρησης.
Επίσης οι κύριοι Καβαδίας και Σκορδαράς Περιέγραψαν όλο το σύστημα πιστοποίησης και οι κ. Αναστασιαάδης, Καπίρη αποτύπωσαν την εμπειρία τους ως δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες από τις δυσκολίες που συναντάνε με την κατασκευή αλλά και την συντήρηση των παιδικών χαρών.
Τέλος η κα Μπουγά από το γραφείο ΚΟΜ -37 ανέπτυξε τα νέα μοντέλα και τις τάσεις στην κατασκευή των παιδικών χαρών.
Σημαντικά πάντως ζητήματα που τέθηκαν στην συζήτηση ήταν η εμπλοκή γεωτεχνικού και όχι απλού μηχανικού στον σχεδιασμό των Παιδικών Χαρών, το ότι οι εταιρείες προμηθευτές δεν κυκλοφορούν ανταλλακτικά στην αγορά με αποτέλεσμα.
Το myota.gr θα αναρτήσει όπως πάντα, τις παρεμβάσεις και τα video των ομιλιών αναλυτικά.
http://www.myota.gr/, 13/3/2015