16 Ιουλ 2014

Ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί χρέωναν παράνομα γονείς ενώ λάμβαναν επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ


paidikoi stathmoi

Τον κίνδυνο επιβολής σοβαρών κυρώσεων διατρέχουν τουλάχιστον δύο ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι εισέπρατταν παράνομα χρήματα από γονείς τα παιδιά των οποίων ήταν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ.
Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας δικογραφία για οικονομικές παραβάσεις σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε.. Η υπόθεση έφτασε στην αρμόδια διεύθυνση μετά από καταγγελίες γονέων και τη διατύπωση αιτήματος ελέγχου των καταγγελιών από την ΕΕΤΑΑ η οποία αποτελεί τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης του προγράμματος. Οι καταγγελίες αρχικά αφορούν σαν πάνω από περιπτώσεις, ενώ από τη δικογραφία φαίνεται ότι έχουν ελεγχθεί πέντε σταθμοί. Σε πρώτη φάση έχει σχηματιστεί  δικογραφία σε βάρος δύο βρεφονηπιακών σταθμών στον Πειραιά και στο Βόλο, ενώ ελέγχονται και άλλοι σταθμοί. Η σχετική Έκθεση Φορολογικού Ελέγχου που συντάχθηκε για τους δύο σταθμούς εστάλη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.. Όπως διαπιστώθηκε οι δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί συμμετείχαν σε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό είχαν συνάψει συμβάσεις με την ΕΕΤΑΑ ως Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Συμβάσεων, λαμβάνοντας συγκεκριμένα ποσά για την κάλυψη του συνολικού κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Ωστόσο όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους οι ιδιοκτήτες των σταθμών απαιτούσαν από τους γονείς να καταβάλουν επιπλέον χρήματα για τη μετακίνηση των παιδιών. Ως επιχείρημα για την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση παρουσίαζαν το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν κάλυπτε τη συγκεκριμένη δαπάνη. Με τον ίδιο τρόπο επιβάρυναν τους γονείς και για την σίτιση των παιδιών. Οι σταθμοί προσέφεραν γεύματα έναντι χρημάτων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις που οι γονείς διαμαρτύρονταν οι σταθμοί πρόσφεραν μικρότερο αριθμό γευμάτων από τον προβλεπόμενο.
Αναλυτικότερα στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς βρέθηκαν και κατασχέθηκαν έγγραφα και φορολογικά στοιχεία -δεδομένα, από τη μελέτη, εκτίμηση και ανάλυση των οποίων προέκυψαν τα εξής:

  • Βρεφονηπιακός σταθμός στον Πειραιά, είχε χρηματοδοτηθεί από το Ε.Σ.Π.Α. με το συνολικό ποσό των 106.400,00 €, ενώ έπειτα από την διαπίστωση των προαναφερθεισών παραβάσεων και μετά από έλεγχο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, μέρος του ποσού ανακλήθηκε ως αχρεωστήτως καταβληθέν.
  • Βρεφονηπιακός σταθμός στο Βόλο Μαγνησίας, είχε χρηματοδοτηθεί για τη φύλαξη (118) νηπίων με το συνολικό ποσό των 461.700,00€ για υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν παρείχε στους γονείς. Επίσης διαπιστώθηκε ότι χρέωνε υπηρεσίες μετακίνησης και σίτισης που δεν παρείχε.
http://www.localit.gr/, 16/7/2014