28 Φεβ 2014

Εργαζόμενοι στα κέντρα απασχόλησης παιδιών εναντίον δήμων με καταγγελία για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιώνΟ Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών καταγγέλλει τις αποφάσεις των  Δημοτικών  Συμβουλίων αρκετών δήμων της χώρας (Λαμίας, Μεταμόρφωσης, Χίου ) για την ίδρυση νέων δομών Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α.,  Β.Σ.Σ., Παιδικών και βρεφικών σταθμών μέσω του μοντέλου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
Ειδικότερα όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:
Μέσω του αγώνα που έδωσε πέρσι το Πανελλήνιο Συντονιστικό του Βοήθεια στο Σπίτι, πείστηκε και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των Κοιν.Σ.Επ., πως αν οι Κοινωνικές Δομές των Δήμων λειτουργήσουν στα πλαίσια Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, τότε μιλάμε για καθαρή ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ όλων αυτών των υπηρεσιών.
Καταργείται στην ουσία ο ρόλος όλων αυτών των Κοινωνικών Δομών, αλλά και ο κοινωνικός ρόλος της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι να προσφέρει στήριξη και βοήθεια στις κατηγορίες πολιτών που το έχουν ανάγκη.
Αφενός, λοιπόν, θα κληθούν οι ωφελούμενοι να καταβάλουν αντίτιμα για τις υπηρεσίες αυτές (που προφανώς και δεν έχουν την δυνατότητα να καταβάλουν) και αφετέρου οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ελαστικότερες σχέσεις εργασίας, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, με επισφαλή και περιορισμένου χρόνου εργασία. Όλα αυτά τα απέδειξε ο περσινός αγώνας του Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά και του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π., με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εργασίας και η Κ.Ε.Δ.Ε. να ανασκουμπωθούν και να «αφήσουν στην άκρη» την ιδέα για τις Κοιν.Σ.Επ..
Δια στόματος μάλιστα του ίδιου του Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης της Κ.Ε.Δ.Ε. κου Σ. Δανιηλίδη στο Συνέδριο των Ιωαννίνων τον Μάιο του 2013 η ΚΕΔΕ είχε την εξής θέση για το Βοήθεια στο Σπίτι (και κατ’ επέκταση για το σύνολο των Κοινωνικών Δομών των Ο.Τ.Α.): «Σύμφωνα με αλλεπάλληλες ομόφωνες Αποφάσεις της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και της ΚΕΔΕ και την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία του Υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, ακυρώσαμε την προοπτική της λειτουργίας του Προγράμματος μέσω κοινωνικών συνεταιρισμών και κρατήσαμε ανοιχτές τις 879 δημοτικές δομές Βοήθεια στο Σπίτι.»
Τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, βέβαια, διαβάζουμε στον τύπο πως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ περιοδεύει στους Δήμους της Αττικής ρητορεύοντας υπέρ της λειτουργίας ΚΔΑΠ & Παιδικών σταθμών μέσω των (πριν λίγους μήνες απορριφθέντων) Κοιν.Σ.Επ.! Έχουμε μάλιστα και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία απέρριψε την προγραμματική σύμβαση που σκόπευε να συνάψει ο Δήμος Μεταμόρφωσης με την Κοιν.Σ.Επ. για την λειτουργία των παιδικών σταθμών επειδή, όπως ξεκάθαρα ανέφερε, «υπέκρυβε την ύπαρξη κέρδους για την αντισυμβαλλόμενη επιχείρηση και απευθείας ανάθεση».
ΚΕΡΔΟΣ, λοιπόν! Έτσι βλέπει μερίδα των αυτοδιοικητικών πλέον τις Κοινωνικές Δομές. Στη λίστα των καταγγελλόμενων αυτοδιοικητικών, μετά τον Δήμαρχο Λαμίας και τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., έρχεται να προστεθεί και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος, σύμφωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα της Κ.Ε.Δ.Ε., παρουσιάζεται ως «πρωτοπόρος» στη στήριξη των Κοιν.Σ.Επ. οι οποίες μεταξύ άλλων θα αφορούν και σε τομείς όπως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Φροντίδας προς Ηλικιωμένα Άτομα και οι Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, χωρίς να δίνεται καμία διαβεβαίωση πως η λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου θα παραμείνει ως έχει και δεν θα παραδοθεί και αυτή στον ιδιωτικό τομέα μέσω των Κοιν.Σ.Επ..

Από την άλλη μεριά έχουμε τον Υφυπουργό Εργασίας, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Θεσσαλονίκη το Φθινόπωρο του 2013 είπε μεταξύ άλλων πως: «το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νομοσχέδιο που θα προβλέπει τη σύναψη κοινωνικών συμπράξεων με επικεφαλής τους δήμους και σε συνεργασία με όλα τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης». Όταν ερωτήθηκε σε συνάντηση που είχαμε τον Γενάρη του 2014, από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αν οι συμπράξεις αυτές αφορούν στα ΚΔΑΠ και στους Παιδικούς σταθμούς η απάντησή του ήταν κατηγορηματικά «όχι».
Γινόμαστε πλέον μάρτυρες ενός πολύ επικίνδυνου και σε καμία περίπτωση τίμιου «παιχνιδιού» με άμεσα θύματα τους ωφελούμενους (γονείς, παιδιά, γέροντες) και τους εργαζόμενους των Κοινωνικών δομών.
Ορισμένοι Δήμαρχοι εκμεταλλευόμενοι τις άκρως δυσμενείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, την οικονομική ασφυξία, το πάγωμα των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, τις διαθεσιμότητες προσωπικού κλπ. επιχειρούν να υποκαταστήσουν, μέσω των Κοιν.Σ.Επ., την λειτουργία όλων των Κοινωνικών Δομών των Δήμων: την καθαριότητα, τους παιδικούς σταθμούς, τις κοινωνικές και πολιτιστικές δομές κλπ.. Παράλληλα, οι Κοιν.Σ.Επ. παρουσιάζονται ως μονόδρομος για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή εργάζονται σε δημοτικές επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να καταργηθούν και παροτρύνονται από τους Δημάρχους στη δημιουργία Κοιν.Σ.Επ. κάτω από την απειλή της απόλυσης.
Κλείνοντας θα θέλαμε να θυμίσουμε πως πέρα από την δική μας ανησυχία μεταφέρουμε και την αγωνία χιλιάδων γονέων που καθημερινά απευθύνονται σε εμάς για να ενημερωθούν για το μέλλον που τους επιφυλάσσει αυτή η επικίνδυνη πολιτική της ιδιωτικοποίησης των Κοινωνικών Δομών και να ξέρουν όσοι ευθύνονται για αυτήν πως θα μας βρουν ενωμένους απέναντί τους.
Καμία Κοινωνική Δομή σε ιδιώτες
Δημόσιες και Δωρεάν Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων για όλους τους πολίτες
Επαρκής χρηματοδότηση για την σωστή λειτουργία όλων των Δομών
Μόνιμες θέσεις εργασίας με αξιοκρατικές διαδικασίες (ΑΣΕΠ)
http://www.aftodioikisi.gr/, 27/2/2014