18 Νοε 2013

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης υγείας και συντάξεων

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης υγείας και συντάξεων
Αν ένας κλάδος τρίβει στην κυριολεξία τα χέρια του από τη μεγάλη κρίση που έχει ξεσπάσει στο Κράτος, αυτός δεν είναι άλλος από των ασφαλιστικών εταιρειών.
Με το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας να έχει σημαντικές ρωγμές και να μην είναι εύκολη πλέον η απόδοση των συντάξεων με τον τρόπο που όλοι γνωρίζαμε αλλά και με την παροχή υγείας να βρίσκεται στη χειρότερη φάση της, ως νέος πυλώνας φαντάζει πλέον η ιδιωτική ασφάλιση που διεκδικεί νέες αγορές, καινούργιους τζίρους και πελάτες που δεν είχε. Όλα αυτά όμως μέσα από την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και παροχών που πάγια το ελληνικό Δημόσιο κάλυπτε.
Την προηγούμενη Τρίτη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ήταν αποκαλυπτικός για τις προθέσεις του σε ότι αφορά τη σύμπραξη με τον ασφαλιστικό κλάδο αλλά και για την απώλεια υπηρεσιών για τους πολίτες που πάγια απολάμβαναν. Στο συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα, ο υπουργός Υγείας ούτε λίγο, ούτε πολύ παραδέχθηκε τη βούληση του υπουργείου να προχωρήσει σε συνεργασίες με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για συνεργασία των τελευταίων με τα κρατικά νοσοκομεία. Στόχος της νέας αυτής πολιτικής είναι να δημιουργηθούν πακέτα προϊόντων τα οποία θα έχουν ενδιαφέρον και για τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών και για τις ασφαλιστικές, αλλά φυσικά και για τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων.
Όμως αυτό είναι το ένα μέρος του νομίσματος. Η άλλη του όψη αφορά στην παροχή από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές συνταξιοδοτικών πακέτων επικουρικής ασφάλισης με τρόπο όμως που το υπουργείο Εργασίας μελετά να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Πρόκειται για την περίφημη έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και του προέδρου της τελευταίας κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου που ζητά από το υπουργείο Εργασίας να υπάρξει θεσμοθέτηση νέου ασφαλιστικού πυλώνα και οι πολίτες που θέλουν επικουρικές συντάξεις να υποχρεώνονται να πληρώνουν γι' αυτές όπως υποχρεωτικά πληρώνουν για τα αυτοκίνητα τους.
Πρόκειται για ένα προχωρημένο σύμφωνα με τις πληροφορίες μας project το οποίο το υπουργείο Εργασίας βλέπει πολύ θετικά και ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιεί μελέτη προς αυτήν την κατεύθυνση. Στις προτάσεις της Ένωσης είναι μάλιστα να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε όσους επιλέξουν την ιδιωτική συνταξιοδότηση καθώς και να δημιουργηθεί νέα ελεγκτική αρχή για τις επιχειρήσεις που θα εμπλακούν.
Πάντως ένα τέτοιο εγχείρημα κρύβει πολλαπλούς κινδύνους. Ας μην ξεχνάμε τους ομολογιούχους της ΑΣΠΙΣ που ταλαιπωρούνται εδώ και τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση της. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν οι κόποι μιας ζωής δεν αποδώσουν για τον οποιοδήποτε λόγο σύνταξη στους ασφαλισμένους.

Οι πρωταγωνιστές και ο θετικός σε όλα Γιάννης Βρούτσης
Σε κάθε περίπτωση πρωταγωνιστές αυτών των εξελίξεων αλλά και των παρασκηνιακών πιέσεων που λαμβάνουν χώρα προς την κυβέρνηση είναι οι κορυφαίοι επιχειρηματίες της ιδιωτικής ασφάλισης. Ενός κλάδου σε προσαρμογή στα νέα πολυεθνικά δεδομένα ο οποίος με την οδηγία της Solvency 2 επιδιώκει να βρει βηματισμό.
Το lobbying αυτών των προτάσεων το κινεί προσωπικά ο κ. Σαρρηγεωργίου ενώ δίπλα του έχει τον Γιάννη Λαπατά της Ατλαντικής Ένωσης, τον Φωκίωνα Μπράβο της International Life, τον Γιώργο Κώτσαλο της Interamerican, τον Πέτρο Παπανικολάου της Allianz ο οποίος μεταφέρει και τη γερμανική τεχνογνωσία και παράδειγμα ιδιαίτερα στο θέμα της παροχής επικουρικών συντάξεων, τον Ισπανό Luis Miguel Gomez της ING ο οποίος επίσης ανοικτά βλέπει ευκαιρίες στην αγορά των συντάξεων και θα διεκδικήσει μερίδιο, τον πρόεδρο της Υδρογείου Αναστάσιο Κασκαρέλη, τον Ιταλό που μιλάει όμως ελληνικά Giuseppe Zorgno της Chartis κ.ά.
Δεν είναι μάλιστα καθόλου τυχαία η συμμετοχή τόσων πολυεθνικών μάνατζερς στις ζυμώσεις γύρω από τις εξελίξεις στον κλάδο καθώς είναι γνωστό το ενδιαφέρον των πολυεθνικών της ασφάλισης για την αγορά μας, στην οποία οι κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις προμηνύουν «μπαμ». Όλοι οι παραπάνω ήδη οργανώνονται για την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης η οποία δεν αργεί να έλθει και η οποία θα υποβοηθηθεί από κεντρικές πολιτικές αποφάσεις.
http://www.fpress.gr/, 17/11/2013