12 Οκτ 2013

Ελλειμματικός ο ισολογισμός του Δήμου Λυκόβρυσης- Πεύκης

D.S. Pefki
Έντονες αντιπαραθέσεις προκάλεσε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεύκης – Λυκόβρυσης, η συζήτηση για τον ισολογισμό του Δήμου για το έτος 2012. 
Οι λεκτικές αντεγκλήσεις μεταξύ του πρώην Δημάρχου Γιάννη Θεοδωρακόπουλου και του νυν Δημάρχου Δημήτρη Φωκιανού φόρτισαν το κλίμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πολύ συχνά μια γενικότερη ένταση στην αίθουσα, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί, που προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις.  Το θέμα εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας και των ανεξάρτητων Δημοτικών Συμβούλων Παναγιώτη Μπόλλα και Παναγιώτη Κανέλλου, ενώ το γενικότερο κλίμα που επικρατούσε στην αίθουσα έκανε πολλούς να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η προεκλογική περίοδος για το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης έχει ξεκινήσει για τα καλά.
Κωνσταντόπουλος: Μειώσαμε τα χρέη
Μια σειρά στοιχείων που αφορούν τα οικονομικά του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κωνσταντόπουλος κατά την εισήγηση του. Υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι οι δαπάνες το 2012 μειώθηκαν κατά 726.076 ευρώ σε σχέση με το 2011, τονίζοντας ότι η μείωση τη διετία 2011 – 2012 υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δημιουργήθηκε μέσα στη χρήση του 2012 οργανικό πλεόνασμα, που αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ περίπου.     Επισήμανε παράλληλα ότι μειώθηκαν οι υποχρεώσεις του Δήμου, μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες κατά 716.400 ευρώ, ενώ η μείωση τη διετία 2011 – 2012 υπερβαίνει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά, όπως είπε, τη στιγμή που σημειώθηκε σημαντική μείωση των εσόδων μέσα στην υπό συζήτηση χρήση κατά 2,2 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με το 2011.
Αιχμές κατά Θεοδωρακόπουλου

«Πρέπει να τονίσω στο σημείο αυτό ότι τη διετία 2011 – 2012 πληρώθηκαν τόκοι πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ και χρεολύσια που υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ τα οποία δεν πληρώνονταν τα τρία από τα τέσσερα χρόνια της προηγούμενης διοίκησης» υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε ότι το χρέος που παρέλαβε η σημερινή διοίκηση μειώθηκε στη διετία 2011 – 2012 περίπου 3 εκατ. ευρώ, παρά τη σημαντική μείωση των εσόδων μέσα στη διετία κατά 4 εκατ. ευρώ περίπου.  Σύμφωνα λοιπόν με τον Αντιδήμαρχο και «ο πλέον δύσπιστος κριτής θα συμφωνούσε ότι αυτό που πέτυχε η Δημοτική Αρχή είναι πραγματικό νοικοκύρεμα».

Όσο για τους συντελεστές του νοικοκυρέματος αυτού, ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε την αξιοποίηση προγραμμάτων ανέργων με παράλληλη πρόσληψη συμβασιούχων στον απαραίτητο αριθμό, τη μείωση των ειδικών συνεργατών από τέσσερις σε έναν και την αξιοποίηση και εξορθολογισμό των υπηρεσιών του Δήμου. Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα τη μείωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων με συνέπεια την εξοικονόμηση πόρων.     Υπογράμμισε ακόμα ότι υπήρξε μείωση κατασπατάλησης πόρων σε εργασίες ήσσονος σημασίας, όπως για παράδειγμα η προκήρυξη νέων έργων με ίδιους πόρους που δεν υπήρχαν στα ταμεία, μείωση των μισθωμάτων που κατέβαλλε ο Δήμος σε τρίτους με μεταφορά δραστηριοτήτων σε ιδιόκτητα ακίνητα και μείωση των εκροών στα νομικά πρόσωπα του Δήμου, που εκμεταλλεύτηκαν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Θεοδωρακόπουλος: Λόγω « Μνημονίου» μειωμένες οι δαπάνες
Από το γεγονός ότι ο ισολογισμός του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης είναι ελλειμματικός για το 2012, ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.
Υποστήριξε επίσης ότι σημαντικό ποσοστό στις μειώσεις των δαπανών του Δήμου, αποτελούν οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων, λόγω μνημονίου, χωρίς επομένως να πρόκειται για κάποια επιτυχία του Δήμου, ενώ όσον αφορά τα ενοίκια, υπενθύμισε ότι σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να γίνει μείωση της τάξης του 20%.            «Δεν καταφέρατε κάτι. Ελλειμματικό ισολογισμό φέρατε» είπε απευθυνόμενος προς τη διοίκηση.

Μονεμβασιώτης:Αυτά δεν είναι στις προτεραιότητές σας
Την άποψη ότι ο Αντιδήμαρχος διάβασε μάλλον την περσινή εισήγηση, διατύπωσε το στέλεχος της ίδιας παράταξης Σταύρος Μονεμβασιώτης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που περίμενε να ακούσει, ήταν τρόπους για να αντιμετωπιστεί το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου.
«Είναι ένα σοβαρό θέμα. Και αντ’ αυτού ακούω ότι «πήγαμε καλά» και ότι «νοικοκυρέψαμε» το Δήμο» σχολίασε .Και πρόσθεσε ότι δεν ξέρει ποιες είναι οι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, αλλά μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι δεν είναι η καθαριότητα, ο ευπρεπισμός των παιδικών χαρών και η υγεία του κόσμου.
Μπόλλας: Πανηγυρίζετε κιόλας;
Προεκλογική ομιλία χαρακτήρισε την εισήγηση του Αντιδημάρχου ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Μπόλλας.          «Μήπως ζητάει η Δημοτική Αρχή το χειροκρότημα μας γιατί πέτυχε αυτά που όριζε ο Καλλικράτης» αναρωτήθηκε. Παρατήρησε επίσης ότι ο ισολογισμός δεν είναι καλός, ή τουλάχιστον δεν είναι τόσο καλός, όσο η κατακόρυφη μείωση των υπηρεσιών και της ποιότητας ζωής που έχουν υποστεί οι δημότες.
«Θα έπρεπε να είναι πολλαπλασίως καλύτερος. Δεν είναι καλός και το ξέρουμε όλοι» σχολίασε. Έκανε τέλος λόγο για αύξηση των ΠΟΕ και άλλα ελλείμματα.

Σημειώνεται ότι λίγο αργότερα, ο κ. Μπόλλας άσκησε έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή, για το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις της διευθύντριας των οικονομικών υπηρεσιών οι προμηθευτές, επειδή έβλεπαν ότι δεν πληρωνόντουσαν στην ώρα τους, έκοβαν τα τιμολόγια αργότερα. Ο κ. Μπόλλας έκανε μάλιστα λόγο για μια θλιβερή ομολογία του Δήμου ότι παρελάμβανε προϊόντα χωρίς τιμολόγια, προκαλώντας την αντίδραση του Αντιδημάρχου κ. Κωνσταντόπουλου.
Φωκιανός : Εσείς διαλύσατε το Δήμο
Απαντώντας στις παραπάνω τοποθετήσεις ο Δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός ανέφερε ότι χρειάζεται πραγματικά μεγάλη υπομονή για να ακούσει αυτά που λέγονται απ’ αυτούς που, όπως υποστήριξε, «διέλυσαν το Δήμο». Όπως τόνισε, δεν έγινε καμία αναφορά για το πόσο ελλειμματικός είναι ο ισολογισμός, επισημαίνοντας ότι το 2012 είναι κατά 250.000 ευρώ, όταν την προηγούμενη χρονιά ήταν κατά 1,2 εκατ. ευρώ.           «Και μπαίνουμε με πλεόνασμα στο ’13, 1 εκατ.» επισήμανε και πρόσθεσε ότι στη χρήση της σημερινής Δημοτικής Αρχής, έλλειμμα δεν υπάρχει.       «Κάθε χρόνο έβαζε το Δήμο 2,5 εκατ. μέσα» η προηγούμενη , υποστήριξε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρώην Δημάρχου και νυν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια λογομαχία, με καυστικά σχόλια και από τις δύο πλευρές.    Συνεχίζοντας πάντως την τοποθέτηση του, ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι δεν υπάρχει στη διαχείριση της σημερινής Δημοτικής Αρχής έλλειμμα χρήσεως για το ’13 και κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση ότι δεν πλήρωνε χρεολύσια, άνω των 2,5 εκατ. ευρώ, κάθε χρόνο.       «Πληρώσαμε 2,5 εκατ. χρεολύσια που δεν πλήρωνε και τώρα ερχόμαστε και λέει είσαστε ελλειμματικοί» παρατήρησε.

Μίλησε επίσης για τη μείωση των πόρων του Δήμου, τόσο από την κρατική επιχορήγηση, όσο και από τα δημοτικά τέλη και αναρωτήθηκε γιατί τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχαν όλα αυτά τα λεφτά, έγινε αυτή η τεράστια ζημιά στο Δήμο και ταυτόχρονα δεν πληρωνόταν τίποτα.    «Και τώρα λέτε ότι διαλύσαμε την πόλη εμείς, όταν σήμερα ο Δήμος είναι στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών υποδομών και θα βοηθήσει όσους ανθρώπους βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση;» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση
http://www.newsta.gr/, 11/10/2013