Διαγραφή οφειλών 9 εκατ. ευρώ από τα λογιστικά βιβλία του Δήμου Αμαρουσίου. Για αδιαφάνεια και «πάρτι εκατομμυρίων» στις Δημοτικές Επιχειρήσεις έκανε λόγο η μειοψηφία. Νόμιμη και απαραίτητη η διαδικασία διαγραφής αντέτεινε η διοίκηση.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Πολιτική θύελλα προκάλεσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η απόφαση της δημοτικής αρχής να διαγράψει από τα λογιστικά βιβλία του Δήμου Αμαρουσίου οφειλές προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ύψους 8.843.088 ευρώ.
Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, «στο Τμήμα Εξόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου έχουν καταχωρηθεί στο λογιστικό σύστημα τιμολόγια των Δημοτικών Επιχειρήσεών του για τα οποία έχουν εκδοθεί χρηματικά εντάλματα πληρωμής για ένα μέρος τους, καθώς το υπόλοιπο δεν εγκρίθηκε, είτε από το Ελεγκτικό συνέδριο, είτε από την Οικονομική Yπηρεσία του Δήμου».
Με απλά λόγια, πρόκειται για τιμολόγια τα οποία, για διάφορους λόγους, δεν «διεκδικήθηκαν» από τους προμηθευτές τους για χρονικό διάστημα που θεωρείται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές «εύλογο» ώστε να διαγραφούν. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 76 τιμολόγια από το 2007 έως και το 2010, που έχουν κοπεί από Δημοτικές Επιχειρήσεις, όπως «Ανάπτυξης» (η μερίδα του λέοντος), «Αθλητισμού», «Τέχνης & Πολιτισμού», «Τεχνολογίας & Εκπαίδευσης», «Κυκλοφορίας», «Συγκοινωνίας & Κυκλοφορίας» και «Αλληλεγγύης & Πρόληψης».
Tο πρώτο ερώτημα που άναψε τη σπίθα στη συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 15 Οκτωβρίου προήλθε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Σώματος Νώντα Γαρδέλη, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί αν οι διαγραφές αυτές είναι νόμιμες και αν θα καταλογιστούν ευθύνες προς όσους δημοτικούς συμβούλους τις υπερψηφίσουν, ενώ τον ίδιο προβληματισμό κατέθεσαν λίγο αργότερα οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Θανάσης Βλαχοπιώτης και Νίκος Καλαϊτζίδης (ο οποίος τελικά αποχώρησε από τη διαδικασία της ψηφοφορίας, δηλώνοντας νωρίτερα ότι «δεν πείστηκε» από τις απαντήσεις που έλαβε).
Σπύρος Σταθούλης
«Ο τρόπος διαγραφής είναι νόμιμος»
Η απάντηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Σπύρου Σταθούλη προς τους ερωτώντες ήταν κατηγορηματική. «Ο τρόπος της διαγραφής των χρεών αυτών είναι απολύτως νόμιμος», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε: «Πρόκειται για εντάλματα που δεν θα πληρωθούν και για τα οποία δεν φέρει καμία ευθύνη ο κάθε δημοτικός σύμβουλος που θα υπερψηφίσει. Υπόχρεες για αυτά τα χρέη είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης και λύσης και όχι ο Δήμος, ο οποίος και δεν είναι υπόλογος για αυτά».
Παρά τις διαβεβαιώσεις του αντιδημάρχου, οι παρατάξεις της μειοψηφίας όχι μόνο δεν πείστηκαν,
αλλά διατύπωσαν πολυδιάστατους πολιτικούς προβληματισμούς προς τη διοίκηση.
Ηλίας Γιαννακάκος
«Υπάρχουν ευθύνες από συναδέλφους»
Την αρχή έκανε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Ηλίας Γιαννακάκος, ο οποίος αρχικά έκανε λόγο για «αμαρτωλές και αδιαφανείς προγραμματικές συμβάσεις του Δήμου με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις» και «πάρτι ύψους 8 εκατ. ευρώ μέσω συμβάσεων που ανακαλύφθηκε ότι δεν μπορούν να πληρωθούν» και στη συνέχεια έθεσε θέμα ευθυνών για όσους πέρασαν από τις καρέκλες των Δημοτικών Επιχειρήσεων: «Ποιοι ήταν οι πρόεδροι των Δημοτικών Επιχειρήσεων στις επίμαχες περιόδους; Διότι εδώ προκύπτει ότι κάποιοι συνάδελφοι άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, αλλά δεν μπορούμε ελαφρά τη καρδία να τους “καταδικάσουμε”. Πιστεύω ότι έχει ευθύνες η σημερινή διοίκηση, η οποία έδινε παράταση στην παράταση των αμαρτωλών συμβάσεων και επιβεβαιώνει όσους έθεταν διαρκώς αυτό το θέμα».
Και ο κ. Ηλ. Γιαννακάκος κατέληξε ως εξής: «Με αυτή την εισήγηση δημιουργείται θέμα με όσους διοίκησαν τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Το θέμα είναι σοβαρό. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα αυτά; Η εισηγήτρια του θέματοςΑμαλία Κανελλοπούλου θα έπρεπε να είναι εδώ και να απαντήσει στα ερωτήματά μας και γι’ αυτούς τους λόγους θα είμαστε αρνητικοί».
Λευτέρης Μαγιάκης: «Βατερλώ της οικονομικής σας διαχείρισης»
Για «Βατερλώ της “χρηστής” διοίκησης Πατούλη, καθώς από την εισήγηση φαίνεται ότι τα υπό διαγραφή τιμολόγια αφορούν σε υπηρεσίες και προμήθειες που έγιναν επί των ημερών της», έκανε λόγο ο επικεφαλής των ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Λευτέρης Μαγιάκης, υπενθυμίζοντας ότι «στα περίπου 9 εκατ. ευρώ που διαγράφονται σήμερα, πρέπει να προσθέσουμε τα άλλα 6 εκατ. ευρώ που παραγράφηκαν πριν από μερικούς μήνες λόγω παρέλευσης της πενταετίας εξόφλησής τους».
Στη συνέχεια ο Λ. Μαγιάκης, παραθέτοντας τα ποσά που έχουν πληρωθεί από τους προμηθευτές ως ΦΠΑ και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις και τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 3 εκατ. ευρώ, αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν να έχουν πληρωθεί 3 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ από τους προμηθευτές, να διαγράφονται τώρα τα συγκεκριμένα τιμολόγια και να μην έχει ανοίξει “ρουθούνι”; Γιατί δεν τα διεκδικούν; Τι θα γίνει αν έρθουν και ζητήσουν τα χρήματά τους από το εκάστοτε Δ.Σ. των υπό εκκαθάριση Δημοτικών Επιχειρήσεων και εκ των υστέρων εκδοθούν διαταγές πληρωμής που θα έρθουν στον Δήμο; Είναι κατανοητό ότι όλα αυτά γίνονται προκειμένου να διορθωθεί και να ισοσκελιστεί ο ισολογισμός, όμως αν δεν πάρουμε πειστικές απαντήσεις, θα είμαστε αρνητικοί».
Και ο Λ. Μαγιάκης κατέληξε προτείνοντας τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα εξετάσει ένα προς ένα τα επίμαχα τιμολόγια, «ώστε να πειστούμε ότι όντως αυτά τα χρήματα δεν θα τα διεκδικήσουν από τον Δήμο οι προμηθευτές».
Θανάσης Φωτόπουλος: «Τώρα που δεν συμφέρουν…»
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Θανάσης Φωτόπουλος, αφού συμφώνησε με τα περισσότερα από όσα ακούστηκαν νωρίτερα, επανέλαβε την πάγια πολιτική άποψη της παράταξής του ότι «οι Δημοτικές Επιχειρήσεις λειτουργούσαν στους Δήμους ως εργαλεία τα οποία συνέφεραν το κράτος και τα ιδιωτικά συμφέροντα», για να συμπληρώσει: «Τώρα που δεν συμφέρει η λειτουργία τους, στήνονται άλλα εργαλεία, όπως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και η απλήρωτη εργασία.
Σήμερα έχουμε μπροστά μας την απόδειξη της λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων, είτε με πλασματικές συμβάσεις, είτε με την παραγωγή κάποιου έργου που για διάφορους λόγους ο νόμος σάς υποχρεώνει να τα διαγράψετε. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, εμείς είμαστε αντίθετοι».
Κατερίνα Ψάλτη: «Γιατί δεν καταγγείλατε τις συμβάσεις;»
Η δημοτική σύμβουλος του συνδυασμού ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Κατερίνα Ψάλτη εξέφρασε την άποψη ότι «το θέμα δεν είναι ο νόμος και οι τύποι, καθώς εδώ καλούμαστε να ψηφίσουμε αν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος ή όχι με περίπου 9 εκατ. ευρώ» και πρόσθεσε: «Αν οι συγκεκριμένες συμβάσεις δεν ήταν σύννομες, τότε γιατί δεν τις κατήγγειλε ο Δήμος; Θα θέλαμε επαρκή στοιχεία, αλλά όπως φαίνεται δεν θα τα λάβουμε, γι’ αυτό και θα ψηφίσουμε “παρών”, θεωρώντας ότι η διοίκηση έχει ευθύνες για όλα αυτά».
Δημήτρης Πολυχρονιάδης: «Αδιαφάνεια, διαπλοκή, δημιουργική λογιστική»
Για τη δημοτική κίνηση ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης υπογράμμισε ότι «η οικονομική διαχείριση από τη δημοτική αρχή συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: αδιαφάνεια, διαπλοκή, δημιουργική λογιστική» και πρόσθεσε: «Θεωρούμε αδικαιολόγητο να μη διεκδικείται ένα τέτοιο ποσό, ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ, από όσους εργάστηκαν γι’ αυτά τα χρήματα, άρα κάτι συμβαίνει που όλοι υποθέτουμε: Έχουμε να κάνουμε ουσιαστικά με τη χρεοκοπία του Δήμου, όπως και της χώρας και έτσι φτάσαμε σε αυτό το σημείο, με συμβάσεις κερδοφόρες για τους ιδιώτες εργολάβους, τα χρήματα των οποίων φορτώνονται στις πλάτες των δημοτών. Σε αυτές τις πρακτικές, εμείς είμαστε αντίθετοι».
Δήμαρχος: «Διαγραφή χρεών, ισοσκελισμός ισολογισμού»
Τη συζήτηση ολοκλήρωσε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που βρήκε όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου. «Και μόνο για το θέμα των Δημοτικών Επιχειρήσεων καταλαβαίνει εύκολα κανείς πόσο προσεκτική και νομικά κατοχυρωμένη δουλειά έπρεπε να γίνει όταν αναλάβαμε», ανέφερε και συνέχισε ως εξής: «Η σημερινή εισήγηση έρχεται μέσα από την Οικονομική Υπηρεσία και φέρει τις υπογραφές τόσο των προϊσταμένων της, όσο και του γενικού γραμματέα του Δήμου, προκειμένου να υπάρξει μια διαδικασία ισοσκελισμού του ισολογισμού. Αυτά τα ποσά δεν μπορούν να πληρωθούν, γι’ αυτό και διαγράφονται. Δηλαδή, αν αποφασίσουν ότι θέλουν να πληρωθούν κάποιοι προμηθευτές, θα επιτρέψει ο Επίτροπος την πληρωμή δίχως να υπάρχουν τα παραστατικά στοιχεία;».
«Αν δεν διαγραφούν, θα επιβαρυνθούν οι δημότες»
Ο δήμαρχος έθεσε επί τάπητος και μια άλλη διάσταση του θέματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εφόσον δεν διαγραφούν λογιστικά αυτές οι οφειλές, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα από τους πολίτες, ασκώντας μια αναίτια φορομπηχτική πολιτική», για να συμπληρώσει: «Η διαγραφή των συγκεκριμένων οφειλών δεν σημαίνει ότι όποιος θεωρεί ότι πρέπει να πληρωθεί δεν μπορεί να τα διεκδικήσει. “Μολών λαβέ”. Όσο για τα περί νομιμότητος της απόφασης, όσοι τα λένε εξυπηρετούν μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες και καλό θα είναι να προσέχουν ιδιαίτερα τι λένε, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τα οικονομικά του Δήμου. Ο κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει δύσκολο έργο, πρέπει να σκέφτεται, να κρίνει, να ενημερώνεται από τις υπηρεσίες πριν τοποθετηθεί».
❍❍ ❍
Η διαγραφή των 8.843.088 ευρώ από τα λογιστικά βιβλία του Δήμου έγινε εν τέλει δεκτή κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αρνητικά ψήφισαν οι παρατάξεις ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ, ενώ «παρών» ψήφισε η μείζων μειοψηφία (ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ) και ο συνδυασμός ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ.
http://www.amarysia.gr/, 25/10/2013