5 Σεπ 2013

Αυτό είναι το e-mail της τρόικα που ζητά “λουκέτο” σε ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και Λάρκο!

Αυτό είναι το e-mail που η τρόικα απέστειλε το απόγευμα της Δευτέρας, με το οποίο απέρριπτε την πρόταση της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση εν λειτουργία των EAΣ, ΕΛΒΟ και Λάρκο και μάλιστα χωρίς αποζημίωση. Εστάλη στη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Ολόκληρο το e-mail:

  258399

Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ του e-mail :

Αγαπητή Χριστίνα,

Σε ευχαριστώ πολύ για την προώθηση των αναδιαρθρωτικών σχεδίων για τις τρεις εταιρίες. Σου επισυνάπτουμε την απάντησή μας κατά την οποία τα αναδιαρθρωτικά σχέδια δεν είναι ούτε δυνατά ούτε ρεαλιστικά και δεν εγγυώνται βιώσιμη λύση για οικονομική αποδοτικότητα και τις απόψεις μας για θέματα κρατικού προϋπολογισμού και επιδοτήσεων. Κατά την άποψή μας, η πιθανότητα για κλείσιμο/εκκαθάριση πρέπει να εξεταστεί και για τις τρεις εταιρίες (όπως αντανακλάται στη MEFP/MoU και στην δημόσια ανακοίνωση τον Ιούλιο). Σε αυτό το πλαίσιο, οποιαδήποτε εκκαθάριση δεν θα πρέπει να είναι υπό τον όρο αποζημιώσεων πέραν των νόμιμων απαιτήσεων ή αναδιοργάνωσης του εργατικού δυναμικού.
ΛΑΡΚΟ
Η βασική ανησυχία μας για τη ΛΑΡΚΟ είναι ότι στην πρότασή σας οι προσφορές διεργασιών για τα δύο ενεργητικά κεφάλαια δεν είναι απόλυτα ανεξάρτητες μεταξύ τους (για την ιδιωτικοποίηση των χυτήριων και των ορυχείων αντίστοιχα) που συνεπάγεται επιχειρηματική συνέχεια χωρίς να απευθύνεται στις βασικές κρατικές ανησυχίες (η συναλλαγή είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει υψηλή πιθανότητα ότι ο ίδιος επενδυτής θα αποκτήσει και τα δύο ενεργητικά κεφάλαια και έτσι θα είναι υπόλογος να πληρώσει τις κρατικές επιδοτήσεις). Επίσης, οι πιθανοί επενδυτές αναγκάζονται να κρατήσουν εργατικό δυναμικό σε έναν οργανισμό με πλεονάζον προσωπικό, που βλέπει ζημιά από το 2008. Αυτός είναι στόχος που δε συμβαδίζει με την μακροβιωσιμότητα της εταιρείας και δημιουργεί επιπλέον οικονομικούς κινδύνους.
Οι εναλλακτικές για την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι είτε να πουλήσουν τα κεφάλαια από τον αγοραστή για να πληρώσει τις κρατικές επιδοτήσεις (όπως αναφέρθηκε στην επιστολή Αλμούνια-Ρεν) είτε να πουλήσουν ξεχωριστά την παραχώρηση Άγιος Ιωάννης/Λαρύμνα και τα υπόλοιπα κεφάλαια ΛΑΡΚΟ με αδεσμοποίητη διαδικασία, χωρίς να δώσουν στον επενδυτή κάποια συγκεκριμένη επιλογή για να αποκτήσει όλα τα κεφάλαια ή αλλιώς να εκκαθαριστούν (εάν δε βρουν αγοραστές). Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκτιμήσεις εναλλακτικών θα βελτιωθούν εάν μπορέσετε να μας παράσχετε με τους τέως και νυν αναδιαρθρωτικούς λογαριασμούς.
ΕΑΣ
Εσείς προβλέπετε ότι 144 εκατ. ευρώ από κρατικά κεφάλαια στις στρατιωτικές εργασίες που θα έρθουν σαν αποτέλεσμα από τον διαχωρισμό ανάμεσα σε πολιτικές και στρατιωτικές εργασίες των ΕΑΣ, επιπρόσθετα στις μέχρι τώρα κληρονομημένες υποχρεώσεις του παρελθόντος. Η πρόταση ουσιαστικά προβλέπει μία γενναιόδωρη συνταξιοδότηση και σχέδιο εξόδου το οποίο θα έχει επιπτώσεις όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό και το πρόγραμμα. Δεδομένων των περιορισμών λόγω του δημοσιονομικού κενού και την εξάρτηση της εταιρίας στις εγχώριες απαιτήσεις, πιστεύουμε ότι δεν πρόκειται για μία βιώσιμη λύση και πως η εταιρία θα πρέπει να προχωρήσει σε εκκαθάριση.
Σε περίπτωση που υπάρξει θέμα από άποψη εθνικής ασφάλειας, αυτό θα πρέπει να αφορά μια συρρικνωμένη εταιρία, η οποία θα έχει ορίζοντα εγχώριο. Θα πρέπει να εξεταστεί (δεδομένων των χαμηλότερων κερδών αλλά και των υψηλών σταθερών εξόδων) εάν σε ένα μικρότερο επίπεδο έχει νόημα από οικονομική άποψη να κρατηθεί η εταιρία στην αγορά ή αν θα πρέπει να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη εκκαθάριση.
ΕΛΒΟ
Το σχέδιο εκκαθάρισης μπορεί να συγκριθεί μόνο με χρεοκοπία, από πλευράς εξόδων. Για παράδειγμα, αν η εταιρία εκκαθαριστεί, θα χρειαστούν 13,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις. Ωστόσο, αν η εταιρία συνεχίσει να λειτουργεί κάτω από ειδικό καθεστώς εκκαθάρισης, θα χρειαστούν 27,5 εκατ. ευρώ προκειμένου να τρέξουν οι λειτουργίες μέχρι το τέλος των τωρινών συμβολαίων.
Το θέμα στην ανάλυσή σας ότι οι απώλειες των μετόχων θα σταματήσουν μετά το τέλος των συμβολαίων και πως η εταιρία μπορεί να κερδίσει περισσότερα συμβόλαια επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο την ολοκλήρωση του σχεδίου δεν είναι ρεαλιστική και δεν εγγυάται την βιωσιμότητα και το μέλλον της εταιρίας. Σε τελική ανάλυση, πιστεύουμε ότι η χρεοκοπία της εταιρίας είναι η καλύτερη και περισσότερο ρεαλιστική λύση.
Περιμένουμε μία νέα βελτιωμένη εκδοχή των σχεδίων αναδιάρθρωσης/εκκαθάρισης για τις τρεις εταιρίες, η οποία θα λάβει υπόψιν της και τις δικές μας προτάσεις και σχόλια.
Με εκτίμηση,
Μatthias
(επίσης για λογαριασμό των Gert Jan, Poul and Klaus)  
http://www.olympia.gr/, 4/9/2013